Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Λαϊκή κατακραυγή για την προκλητική καταδίκη

Η τρομοκρατία μέσω των δικαστηρίων "δεν περνάει" - συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, διαδήλωσαν χτες αγρότες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ

Με συλλαλητήριο στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου", που διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), απάντησαν χτες οι αγρότες και ο λαός των Τρικάλων, στην προχτεσινή προκλητική και πρωτόγνωρη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, σε βάρος 64 αγροτών της περιοχής, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το 1995.

Μια απόφαση η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη του νομού και προκάλεσε τις αντιδράσεις των μαζικών φορέων και του λαού της περιοχής. Με τη συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο οι Τρικαλινοί αγρότες - μαζί με συναδέλφους τους, που έφτασαν εκεί από την Καρδίτσα και τη Λάρισα - απέδειξαν ότι η τρομοκρατία μέσω των δικαστηρίων δεν "περνάει" και έδωσαν όρκο πίστης και τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους. Η μαζική και δυναμική συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών και των συναδέλφων τους απ' όλη τη χώρα στις τριήμερες εκδηλώσεις για το Κιλελέρ, στις 14-16 Μάρτη, θα αποτελέσει την αγωνιστική απάντηση της αγροτιάς στην τρομοκρατική, αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Το συλλαλητήριο

Στις 11.30 το πρωί οι αγρότες μαζεύτηκαν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στην ομιλία του ο Φ. Σαλταγιάννης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη" υπογράμμισε το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η απόφαση του δικαστηρίου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και ένας από τους 64 καταδικασμένους αγρότες κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιχειρεί με τον αυταρχισμό του κρατικού μηχανισμού και τα "αγροτοδικεία" ν' αντιμετωπίσει τους δίκαιους αγροτικούς αγώνες. Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι 64 καταδικασθέντες έμειναν κρατούμενοι επί 5 και πλέον ώρες μέσα στα δικαστήρια- επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, μιας και με μια πρωτοφανή και περίεργη απόφασή του το δικαστήριο δε δέχτηκε το αίτημα να είναι εφέσιμη η ποινή των 3 μηνών με τριετή αναστολή που επέβαλε - και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τα μεσάνυχτα με εισαγγελική παρέμβαση. Μάλιστα, ο ένας από τους 64 επειδή είχε και προηγούμενη καταδίκη για τον ίδιο λόγο, έπρεπε να πληρώσει 300.000 δραχμές, ποσό που συγκεντρώθηκε με έρανο μεταξύ των αγροτών.

"Ούτε στους εμπόρους ναρκωτικών δεν επιφυλάσσει τέτοια συμπεριφορά, όπως επιφύλαξε για τους αγρότες η κυβέρνηση", τόνισε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. "Οι αγωνιζόμενοι αγρότες - συνέχισε - δεν είναι ούτε κλέφτες, ούτε απατεώνες για να σύρονται στα δικαστήρια, να καταδικάζονται και να κρατούνται σαν εγκληματίες. Βγήκαν στον αγώνα για να διεκδικήσουν το δίκιο τους και θα συνεχίζουν ν' αγωνίζονται όσο θα υπάρχει η αδικία και θα εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ". Κι ενώ το σύνθημα "Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς" δονούσε την ατμόσφαιρα, ο Β. Μπούτας κατέληγε λέγοντας: "Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σ' ένα λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, για ν' ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται".

Στην ομιλία του ο Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, αναφέρθηκε στους αγώνες των κολίγων του Κιλελέρ για να διαπιστώσει ότι "χαλεπώτερον το φυλάξαι τ' αγαθά, του κτήσασθαι" και υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες επιχειρούν να δώσουν τη γη σε ανώνυμες εταιρίες κι απρόσωπους νεοτσιφλικάδες "για να κυνηγάμε φαντάσματα".

Ο Γ. Παττάκης,μέλος της ΠΑΣΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση μέσω της δικαιοσύνης κι άλλων αντιδημοκρατικών, αυταρχικών μέτρων θέλει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς και να εξαντλήσει οικονομικά αγωνιστές, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν στα δικαστήρια, επειδή απλώς αγωνίστηκαν για το δίκιο τους.

Πορεία στην εισαγγελία

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που έφτασε στα δικαστήρια. Εκεί αντιπροσωπεία των αγροτών - με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ Β. Μπούτα και Αχιλ. Κανταρτζή - επισκέφτηκε τον εισαγγελέα Β. Τσιαρδάκα - ο οποίος ήταν στην έδρα του προχτεσινού Πλημμελειοδικείου - και ζήτησε να προχωρήσει η Εισαγγελία σε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, ώστε να δικαστούν οι αγρότες και σε δεύτερο βαθμό. Ο εισαγγελέας απάντησε ότι χρειάζεται έγγραφη αίτηση προς την Εισαγγελία την οποία θα εξετάσει. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επισήμαναν στον εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αντίθεση όχι μόνο της αγροτιάς, αλλά και γενικότερα της κοινής γνώμης, του λαού στις τρομοκρατικές καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, που έρχονται να συμπληρώσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος όλων όσων αγωνίζονται εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Γενική λαϊκή καταδίκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος των 64 αγροτών από το Ζάρκο και την Πηνειάδα, ξεσήκωσε κύμα λαϊκών αντιδράσεων στα Τρίκαλα. Χαρακτηριστικός είναι ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της τοπικής εφημερίδας "Τρικαλινά Νέα" που διαπιστώνει ότι "τα Τρίκαλα ζούνε ένα μικρό Κιλελέρ", ενώ ανακοινώσεις - καταγγελίες και ψηφίσματα συμπαράστασης στους διωκόμενους αγρότες εξέδωσαν πολλοί μαζικοί φορείς του νομού, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Επιστημόνων Τρικάλων, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", η "Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα", η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, η ΝΕ της ΝΔ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε μας τρομάζουν οι καταδίκες! (2014-04-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις (2007-02-25 00:00:00.0)
Τρομοκρατικές καταδίκες αγροτών (2004-11-09 00:00:00.0)
"Πυροβόλησαν" με καταδίκες 64 αγρότες (1998-03-11 00:00:00.0)
Εντείνει την πολιτική των "αγροτοδικείων" η κυβέρνηση (1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ