Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Καταδικάστηκαν άλλοι 34 αγρότες
  • Συνολικά 28 μήνες φυλάκιση έχουν "εισπράξει" μέχρι στιγμής 16 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών την Ανοιξη του '94
  • Μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινούν άλλες εφτά δίκες με 36 κατηγορούμενους η καθεμιά

Τα "αγροτοδικεία" της ντροπής συνεχίζουν τις καταδίκες αγροτών, που αγωνίζονται για το δίκιο και τη ζωή, για την εφαρμογή μιας πολιτικής σε όφελος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς του τόπου.

Ετσι χτες, 34 αγρότες από την Πιερία καταδικάστηκαν σε 7μηνη φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94, με κυρίαρχο αίτημα την προστασία των καπνοπαραγωγών και του εισοδήματός τους. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης κάθισαν 35 αγρότες, ενώ δεκάδες άλλοι βρέθηκαν δίπλα τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Ο ένας από τους κατηγορούμενους κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών. Οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και τα 16 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, καταδικάστηκαν ομόφωνα από τους δικαστές, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν ούτε το σθένος να ανακοινώσουν την απόφαση της ντροπής. Οπως κατήγγειλαν αγρότες - μέλη της ΣΕΑ, ο πρόεδρος της Εδρας ανακοίνωσε στους αγρότες ότι η απόφαση θα αργούσε να εκδοθεί, φοβούμενος την κατακραυγή που θα ακολουθούσε και με στόχο να αποχωρήσουν οι συνάδελφοί τους, που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα, προκειμένου να καταγγείλουν τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εκτελεστικών της οργάνων. Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά το μεσημέρι.

Οι αγρότες καταδικάστηκαν, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν την προστασία τους από την ασυδοσία των εμπόρων, μέτρα στήριξης της καλλιέργειας του καπνού και απευθείας καταβολή του πριμ σ' αυτούς. Καταδικάστηκαν, επειδή, αγωνιζόμενοι για το δίκιο τους την άνοιξη του '94, προχώρησαν σε πολυήμερο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης.

Ειδικά για τα 16 μέλη τής τότε ΣΕΑ, αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι τώρα έχουν καταδικαστεί μέσα από 4 δίκες σε 28 μήνες φυλάκιση για την ίδια κινητοποίηση. Μέσα στο επόμενο διάστημα έχουν οριστεί να γίνουν άλλες 7 ομαδικές δίκες με 36 κατηγορούμενους σε καθεμιά από αυτές. Στο μεταξύ, το Μάη θα ξεκινήσει η εκδίκαση των εφέσεων για τις προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις. Ετσι ο "χορός των αγροτοδικείων" μόνο για τις κινητοποιήσεις του '94, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι δε θα καμφθούν από την τρομοκρατία και τα στημένα "αγροτοδικεία" και θα ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα, όπως άλλωστε έκαναν και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του '96, αλλά και του φετινού Φλεβάρη. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού όρισαν την Κυριακή, 15 Μάρτη, στην Καρδίτσα όπου θα γιορταστεί μαχητικά διεκδικητικά, το Κιλελέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ