Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτές και τα απογεύματα και το Σάββατο οι Εφορίες

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αρνείται - προς το παρόν - να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (λήγουν στις 17 Μάρτη), παρά την ύπαρξη αντικειμενικού προβλήματος

Ανοιχτές μέχρι αργά το απόγευμα θα παραμένουν οι Εφορίες της χώρας τις επόμενες εργάσιμες μέρες για την παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1998. Προς το παρόν, επίσημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει απρόθυμη να δώσει παράταση στις ισχύουσες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ζητούν τόσο μεμονωμένοι φορολογούμενοι όσο και διάφοροι φορείς, (λογιστές, κόμματα κλπ.). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη από το ΙΚΑ τις βεβαιώσεις αποδοχών με βάση τις οποίες θα πρέπει να συμπληρώσουν και στη συνέχεια να υποβάλλουν στην Εφορία τις φορολογικές τους δηλώσεις. Τα παραπάνω προκύπτουν, από δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,από σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) που ζητά παράταση, καθώς και σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

  • Από αύριο Παρασκευή 13 - 3 - 1998 οι Εφορίες θα είναι ανοιχτές και τα απογεύματα, τις εργάσιμες μέρες, καθώς και το Σάββατο. Συγκεκριμένα από αύριο και μέχρι και την Τρίτη 17 - 3 - 1998 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα λειτουργούν και τα απογεύματα από 3 μ.μ. έως 8 μ.μ. ενώ ανοιχτές θα είναι οι Εφορίες και το Σάββατο 14 - 3 - 1998 από 8 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Το προσωπικό που θα εργαστεί πέραν του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των ΔΟΥ, θα καθοριστεί από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ,ανάλογα με τις σχετικές ανάγκες κάθε υπηρεσίας και θα καταβληθεί σ' αυτό ανάλογη υπερωριακή αποζημίωση.

Πάντως, ο Γ. Δρυς απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.Ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι δεν έχει υπόψη του το γεγονός ότι σε πολλούς συνταξιούχους δεν έχουν φτάσει ακόμη οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεπίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει ολιγοήμερη παράταση στις προθεσμίες. Απλά, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, προκειμένου ο μεγαλύτερος αριθμός φορολογούμενων να έχει ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του πριν τη λήξη.

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα το ΚΚΕ με επιστολή του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει παράταση στις προκαθορισμένες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα και των φορολογουμένων και των εργαζόμενων στις Εφορίες.

Επίσης, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), καλεί με νεότερη επιστολή της τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ - για μια ακόμη φορά - να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων - όχι με δική του ευθύνη - δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συνταξιούχοι κλπ.).

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), με χτεσινή της ανακοίνωση, καλεί τους εργαζόμενους στις Εφορίες να εργαστούν αυτές τις μέρες και πέραν του κανονικού ωραρίου, όπως έκαναν κάθε προηγούμενο χρόνο, στο διάστημα που απαιτούν οι σχετικές προθεσμίες υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες εξυπηρέτησης του κοινού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ