Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση φόρων 30% και μισθών - συντάξεων μόλις 2%!

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το πρώτο δίμηνο του 1998, αποκαλύπτουν το μέγεθος της "εκσυγχρονιστικής" φορολεηλασίας

Με ρυθμό υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού αυξήθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 1998 στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1998. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η φορολογική ληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, όχι απλά συνεχίζεται αλλά και εντείνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το πρώτο δίμηνο του 1998 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 18,15%.Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη του ετήσιου στόχου (κατά 11,2%) και φυσικά τριπλάσια της αύξησης του πληθωρισμού που στο πρώτο δίμηνο του 1998 έτρεχε - σε μέσα επίπεδα - με ρυθμό μόλις 5,2%!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο κατά το μήνα Φλεβάρη 1998 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, παρουσίασαν αύξηση 28,47% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεγαλύτερη αύξηση τον προηγούμενο μήνα, παρουσίασε η κατηγορία των φορολογικών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 33,94% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος του τρέχοντος έτους τα έσοδα αυξήθηκαν κατά56,03%!

Είναι εμφανές ότι η παραπάνω εξέλιξη στα συνολικά έσοδα οφείλεται κυρίως στη νέα ευρηματική μέθοδο παρακράτησης φόρου, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η οποία άρχισε ήδη να... αποδίδει "καρπούς" στο δημόσιο, όχι, όμως, και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχου, αντί να πάρουν, έστω και την ισχνή αύξηση του 2% (που έδωσε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα), βρέθηκαν το Γενάρη και το Φλεβάρη του 1998 να παίρνουν "στο χέρι" μικρότερο μισθό ή σύνταξη, εξαιτίας της διαφορετικής κλίμακας παρακράτησης που εφαρμόζεται από φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ