Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΣΗ - ΞΑΝΘΟΥ
"Οι μετεκτοπισμένοι"

Λαμπερό και πολυσέλιδο κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις "Κώδικας" το βιβλίο του αγωνιστή Γιάννη Γούση - Ξάνθου "Οι μετεκτοπισμένοι" (οίκοι εκτόπισης), ένα βιβλίο μαρτυρολόγιο για τα δεινά του λαού μετά την απελευθέρωση

Τα βιβλία αυτής της κατηγορίας τα λέμε βιβλία ιερά, γιατί αναφέρονται στις δοκιμασίες των αγωνιστών και μαρτύρων της εθνικής αντίστασης και γενικότερα του αριστερού κόσμου. Ο συγγραφέας είδε, γνώρισε και αντιμετώπισε διώξεις και δοκιμασίες, πρωταγωνίστησε για την απελευθέρωση της πατρίδας και έχει συσσωρευμένη γνώση πάνω σ' αυτά που γράφει. Στο βιβλίο ο Γ. Γούσης προτάσσει ένα σύντομο, αλλά κατατοπιστικό πρόλογο του Νίκου Παξιμαδά, συνταξιούχου δικηγόρου σήμερα, συναγωνιστή και συγκάτοικου στην κόλαση των στρατοπέδων στα ξερονήσια του Αιγαίου. Μεγάλη ιστορική αξία έχει το βιβλίο με τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας και που αντιπροσωπεύουν διάφορα διατάγματα, τα οποία είναι ενδεικτικά για τις συνθήκες διαβίωσης των εξορίστων και τη συμπεριφορά του αστυνομικού κράτους της εποχής. Πρόκειται για κείμενα φρίκης, που είναι αδύνατο να τα διανοηθεί κανένας σήμερα και όμως υπήρξαν και καταταλαιπώρησαν το λαό. Είναι μια αποκάλυψη και η δημοσίευσή τους είναι στα υπέρ του συγγραφέα και της αλήθειας.

Τα κείμενα που έβαλε ο συγγραφέας με μεγάλη επιμέλεια, αποδεικνύουν ανάγλυφα την εποχή της αστυνομοκρατίας, το όργιο των εκτάκτων μέτρων και των νομοθετημάτων, που έστειλαν χιλιάδες πολίτες στα εκτελεστικά αποσπάσματα, με απλή υποψία πως ήταν αριστεροί, αντιλαϊκοί νόμοι αντισυνταγματικά διατάγματα, ψηφίσματα και αποφάσεις επιτροπών ασφαλείας, δικαστήρια, καταδίκες και κάθε είδους δεινά. Αλλά και κείμενα προσωπικοτήτων που στάθηκαν με το κύρος τους δίπλα στους προγραμμένους πολίτες. Ο Γ. Γούσης - Ξάνθος δε φιλοξενεί μόνο στο βιβλίο αυτά τα κείμενα. Τα αναλύει και τα κάμει κατανοητά. Συστήνουμε στους αναγνώστες αυτό το βιβλίο, που φωτογραφίζει τα δύσκολα χρόνια που αντιμετώπισε ο λαός - καταδίκες, φυλακίσεις, εξορίες και τα συνακόλουθα. Χρόνια δύσκολα, αλλά και διδακτικά.

Το βιβλίο διατίθεται απ' το βιβλιοπωλείο "Ομηρος", στο Βόλο.

Ο Γιάννης Γούσης, με τη φλεγόμενη ψυχοσύνθεσή του, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στα "κοινά" και συχνή αρθρογραφία στις εφημερίδες.

Σκοπεύει να βγάλει κι άλλα βιβλία για τους αγώνες του λαού κατά την Κατοχή και μετά την απελευθέρωση. Υπήρξε αγωνιστής για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και των δικαιωμάτων των αγωνιστών της.

Ηλίας ΛΕΦΟΥΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ