Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Παραλήρημα θράσους και αθλιότητας
  • Φιέστα άλλων εποχών στη Φλώρινα, με τα παιδάκια των σχολείων παρατεταγμένα κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε η Β. Παπανδρέου
  • Εχασε την ψυχραιμία της η "εκσυγχρονίστρια" υπουργός από τη γνωστοποίηση της επιστολής Κοπελούζου

ΦΛΩΡΙΝΑ (της απεσταλμένης μας Χρύσας ΛΙΑΓΓΟΥ).-

Νέα κλιμάκωση της κυβερνητικής αθλιότητας είχαμε χτες στο θέμα της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για την όλη υπόθεση. Αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου και σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης, η Β. Παπανδρέου - μία μέρα μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος του σκανδάλου - επιστράτευσε ακόμη και τον "συγκεντρωσιάρχη" Παναγιωτακόπουλο για να στήσει μια απείρου κάλλους φιέστα, επιχειρώντας να αποδώσει την εγκληματική πολιτική της σε... απαίτηση του λαϊκού αισθήματος της Φλώρινας. Συνεχίζοντας την τακτική προκλήσεων, η υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για "υποκρισία και χυδαιότητα που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους". Αντί να απαντήσει για τα δικαιώματα που έχει εκχωρήσει σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αξιώνουν με επιστολές τους την ακύρωση επιλογών της διοίκησης της ΔΕΗ, επιχείρησε να επιτεθεί στις εφημερίδες, που χτες αποκάλυψαν το περιεχόμενο της επιστολής. Φωτογραφίζοντας μάλιστα το "Ρ", που ήταν η μόνη εφημερίδα που δημοσίευσε την επιστολή στην πρώτη σελίδα και ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, υποστήριξε ότι "η επιστολή που είδα σήμερα σε μερίδα του Τύπου είναι μια άλλη αθλιότητα, μια άλλη χυδαιότητα, λες και δεν έχουμε δικαίωμα να συνομιλούμε με επιχειρηματίες. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μου εξέφραζε απλώς ένα παράπονό του για τη ΔΕΗ!". Το μέγεθος πάντως της ενοχής και της αθλιότητας που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της ενέργειας της χώρας, αποκαλύπτεται όχι μόνο από το ύφος και τον τόνο με τον οποίο ο Κοπελούζος καθοδηγεί διά της επιστολής του την υπουργό, αλλά και από την εξέλιξη που είχε το όλο θέμα στη ΔΕΗ. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την απαίτηση Κοπελούζου "θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή της να συνομιλήσει μαζί μας",η διοίκηση της ΔΕΗ "πάγωσε" τις προηγούμενες επιλογές της!

Οι υπουργικές δηλώσεις έγιναν στην Κοινότητα της Μελίτης, που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της εν λόγω μονάδας της ΔΕΗ, μπροστά σε μία πραγματικά εντυπωσιακή πάνδημη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί για να στηθεί η "φιέστα" - άλλοθι της κυβέρνησης για το σκάνδαλο που γίνεται. Ο λαός της Φλώρινας με 40% ανεργία, που μεταπολεμικά ζει την εγκατάλειψη της κεντρικής εξουσίας, και η επιβίωση στον τόπο του αποτελεί όραμα, δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει - όπως και τόσες περιοχές αυτής της χώρας - τροφή για τα σχέδια του κάθε πολιτικάντη. Αυτό εκμεταλλεύτηκε χτες η Β. Παπανδρέου και το κυβερνητικό επιτελείο, που τη συνόδευε στην περιοδεία της στη Φλώρινα και το οποίο αποτελούσαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου και Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ακριτίδης και Γ. Λιάνης, και της ΝΔ Παπαθανασίου.

Κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες, κλειστά σχολεία, αφού η "παράσταση" απαιτούσε τα παιδιά να ντυθούνε με παραδοσιακές φορεσιές, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε η υπουργός - "σωτήρας" - όπως επιχείρησε να εμφανιστεί - να χειροκροτήσουν και να χορέψουν. Κι όλα αυτά άσχετα αν οι τοπικές φορεσιές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη θερμοκρασία των - 4 βαθμών και είχαν μελανιάσει... Ενα από αυτά, χάνοντας την ψυχραιμία του, διαμαρτυρόταν, λέγοντας "κρυώνω, μα αυτή την Παπανδρέου τη βλέπω τόσες φορές στην τηλεόραση, είναι ανάγκη να τη δω και τώρα;". Ηταν όμως ανάγκη να είναι όλοι εκεί, για να υποδεχτούν την Παπανδρέου και να τους χαϊδέψει τα αυτιά με υποσχέσεις.

Εκμεταλλευόμενη το όλο κλίμα η Β. Παπανδρέου, με απύθμενο θράσος, τους θύμισε ότι είναι ακρίτες των συνόρων, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους σώσει και ότι όλοι οι άλλοι τους πολεμούν και θα τους δώσει - όπως είπε χαρακτηριστικά - "δυνατότητα στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια". Οτι η Μονάδα της ΔΕΗ θα αποτελέσει το "αίμα για να χτυπήσει η καρδιά της ακριτικής περιοχής". Σε μια ομιλία ασυγκράτητης προκλητικότητας, δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και υπερεθνικιστικά επιχειρήματα, αποδίδοντας στο σκάνδαλο εθνικά χαρακτηριστικά, τα οποία μάλιστα τα συνέδεσε με τα εθνικά θέματα που διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Μια ομιλία απίστευτης δημαγωγίας, λαϊκισμού και εμπαιγμού, που ακροβατούσε, ακουμπώντας στο συναισθηματισμό των κατοίκων της περιοχής, στην ανάγκη τους για δουλιά, για αναγνώριση, για εθνική υπερηφάνεια, για να στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της που ταίριαζε καθ' όλα σε προεκλογική περίοδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί και ο κ. Λιάνης τώρα! (1998-03-14 00:00:00.0)
Χωρίς όρια το κυβερνητικό θράσος (1998-03-13 00:00:00.0)
Ο Κοπελούζος τους έγραψε τη σύμβαση... (1998-03-11 00:00:00.0)
Ιδού το μέγεθος του σκανδάλου (1998-02-28 00:00:00.0)
Δυο φορές σκάνδαλο η μονάδα της Φλώρινας (1998-02-24 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στα σχέδια Κοπελούζου (1998-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ