Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
"Φιέστα" χωρίς τον... καλεσμένο

Δε μας ασκήθηκαν πιέσεις για την Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης...

Εληξαν χτες στη Μεγάλη Βρετανία, οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της ΕΕ και των προς ένταξη σ' αυτήν χωρών, χωρίς, όμως, τη συμμετοχή εκείνου για τον οποίο είχε σχεδιαστεί και αποφασιστεί η εν λόγω φιέστα, δηλαδή της Τουρκίας.

Μετά το τέλος των εργασιών, ο Ελληνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η ελληνική πλευρά δε δέχτηκε πιέσεις από τους "εταίρους" της για ευνοϊκότερη από πλευράς Ελλάδας αντιμετώπιση του θέματος της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, από νωρίς ήταν γνωστό ότι αυτές οι πιέσεις όχι μόνο υπήρξαν, όχι μόνο ήταν έντονες, αλλά και διατυπώθηκαν διά παράπλευρου δρόμου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βαν ντε Μπρουκ με τον Γλ. Κληρίδη, τον κάλεσε να... μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την ευρωενωσιακή θέση για άρση του ελληνικού "βέτο" στη χρηματοδότηση της Αγκυρας...

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη πρέπει να είναι η παραδοχή των αρχών που αποφασίστηκαν στο Λουξεμβούργο. Ο Κ. Σημίτης εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της Τουρκίας, αλλά, όπως είπε, λυπάται περισσότερο γιατί η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αυτονόητα, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Συνθήκες, αποδοχή δικαιοδοσίας Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης κλπ. Αρκετοί ηγέτες, συνέχισε, εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία της Τουρκίας (π. χ. Γαλλία, Ιταλία), αλλά στο κοινό ανακοινωθέν δε γίνεται ειδική αναφορά στην Αγκυρα.

Για το ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι προτάσεις Κληρίδη ανταποκρίνονται στο πνεύμα των αποφάσεων του Λουξεμβούργου... Αν, συνέχισε, οι Τουρκοκύπριοι κωφεύσουν και αρνηθούν, τότε αυτό θα σημαίνει ότι δε θέλουν να συμμετέχουν". Ο Κ. Σημίτης είπε, παράλληλα, ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου ισχύουν και πως υπάρχει αναφορά τους στο ανακοινωθέν.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, τέλος, συζητήθηκε το θέμα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, το ζήτημα των ναρκωτικών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε πως κάθε χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα και ως εκ τούτου απαιτείται καλύτερος συντονισμός, εναρμόνιση των νομοθεσιών και κοινές πολιτικές. Για το θέμα, δε, του οργανωμένου εγκλήματος συμφωνήθηκε να οριστούν εμπειρογνώμονες για να προβούν σε καταγραφή της κατάστασης και να υποβάλουν έκθεση εντός ενός έτους για το τι πρέπει να γίνει.

Κληρίδης: Να συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης,που βρίσκεται στο Λονδίνο για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, της οποίας οι εργασίες άρχισαν χτες, συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ στον οποίο επέδωσε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι έχοντας υπόψη την παράγραφο 28 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να ωφελήσει όλες τις κοινότητες της νήσου και να βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικής ειρήνης και συμφιλίωσης, επαναλαμβάνει την επιθυμία του όπως η τουρκοκυπριακή κοινότητα ορίσει εκπροσώπους για να συμπεριληφθούν ως πλήρη μέλη της κυπριακής ομάδας η οποία θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε στον Ρόμπιν Κουκ, ότι αναφορικά με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κυπριακή αντιπροσωπεία, απευθύνει μια ειλικρινή και επίσημη πρόσκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν. Γιατί, προσθέτει, πιστεύει σταθερά ότι πρέπει να πάρουν ενεργό μέρος και να έχουν τη συμβολή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης δε συνοδεύεται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες, σύμφωνα όμως με τους απεσταλμένους των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η κυπριακή πρόταση στηρίζεται στα εξής τέσσερα σημεία:

- Αποκλείει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

- Διασφαλίζει ότι θα υπάρχει μια και μόνο κυπριακή αντιπροσωπεία.

- Αν σε κάποιο στάδιο οι Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι αποχωρήσουν, δε θα μειωθεί το κύρος της κυπριακής αντιπροσωπείας.

- Καλεί τους Τουρκοκύπριους να αποδεχτούν τον τελικό στόχο που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρασκήνιο πιέσεων

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται προς την κυπριακή πλευρά, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ και του παρασκηνίου που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, είναι οι αντιδράσεις Βρετανίας και Γαλλίας.

"Η πρόσκληση - πρόταση του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, προς τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελεί μία θαρραλέα κίνηση και τον συγχαίρω. Φυσικά επιθυμούμε η αντιπροσωπεία να είναι μεικτή, δεδομένου ότι από την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες και πολύ περισσότερο οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι φτωχοί και έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο ζωής". Την απάντηση αυτή έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της βρετανικής προεδρίας στο τέλος της διάσκεψης και όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει την πρόταση του Προέδρου της Κύπρου.

Η Γαλλία από την πλευρά της βάζει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ωστόσο αναφέρεται ότι δε θα πρέπει να μπλοκαριστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 31 Μάρτη. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφεραν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν χτες στο Εδιμβούργο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης. Απαντώντας σε ένα σημαντικό αριθμό ερωτήσεων για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι η προοπτική της Κύπρου είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει προοπτική να εντάξει στους κόλπους της μόνο ένα τμήμα της χώρας και συνέχισε λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να γίνουν με μια μεικτή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, αλλιώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιμένουν και να εξελιχθούν αργότερα,όταν θα έχει προχωρήσει η διαδικασία προς την ενοποίηση του νησιού, υπογράμμισε ο Ζ. Σιράκ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου των οικονομικών "Τάιμς" για το ποια θα είναι η εξέλιξη στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου εάν δε συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε ότι "πρέπει να παραμείνουμε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αφοσιωμένοι στις αποφάσεις που πήραμε στη διάσκεψη του Λουξεμβούργου και σε καμιά περίπτωση οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να ανατραπούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ