Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κρίσιμες αρχαιρεσίες σε τράπεζες

Του Γιάννη ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ *

Τα δύο τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική έγινε ακόμα πιο επιθετική, ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους. Ιδια γεύση αυτής της πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Το εισόδημα, το ασφαλιστικό, οι κοινωνικές παροχές, οι εργασιακές σχέσεις είναι στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής. Τι έκανε όμως η ΟΤΟΕ, αλλά και οι σύλλογοι, το ίδιο χρονικό διάστημα;

Διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Η υπογραφή αυτής της σύμβασης όχι μόνο δεν αύξησε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά λόγω και της υψηλότερης φορολογικής κλίμακας (χωρίς να υπολογίζουμε και τις άλλες φορομπηχτικές πολιτικές της κυβέρνησης π.χ. ακίνητη περιουσία κ.λ.π.), το εισόδημα μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται.Οι τραπεζοϋπάλληλοι από τις αρχές του έτους βλέπουν όχι βέβαια αύξηση στο φάκελο μισθοδοσίας τους, αλλά πραγματική μείωση.

Ασφαλιστικό: Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, που εφαρμόζει και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να λειτουργούν. Η ΟΤΟΕ μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα δεν κάνει μέτωπο, δε λέει πλέον λέξη για την κατάργηση αυτών των νόμων, που κάποτε χαρακτήριζε φασιστικούς σε ανακοίνωσή της. Ετσι, ισχύουν και τα όρια ηλικίας και οι ρατσιστικοί διαχωρισμοί "νέων", "παλιών" και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλαφόν του εφάπαξ, που ληστεύουν χρήματα των εργαζομένων κλπ.

Το ίδιο διάστημα το ζήτημα του Ενιαίου Ταμείου Σύνταξης των Τραπεζοϋπαλλήλων, που η ΟΤΟΕ θεωρούσε λυμένο (ιδιαίτερα μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της ΟΤΟΕ), εξακολουθεί να καρκινοβατεί και πολύ φοβούμαστε ότι και αν ακόμα προχωρούσε η διαδικασία επίλυσής του, δε θα είχε τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος της ίδιας της ΟΤΟΕ, δηλαδή ένα Ταμείο με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει το Ταμείο σύνταξης της Εθνικής Τράπεζας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Εδώ η ΟΤΟΕ όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά ξεκάθαρα την ενδιέφεραν μόνο οι όροι πώλησης, η διαφάνεια... ο διαγωνισμός δηλαδή πώλησης. Εκανε "πλάτες" στην κυβέρνηση, που το αξιοποιεί βέβαια η άλλη πλευρά με τον "καλύτερο" τρόπο. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πολιτική της ΟΤΟΕ, που ναρκοθέτησε την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ό,τι έχει απομείνει απ' αυτό που λέγεται σήμερα συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες. Εχει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην Τράπεζα Αθηνών.

Εργασιακές σχέσεις: Ηδη σε πολλές ιδιωτικές και ξένες τράπεζες δεν υπάρχουν κανονισμοί εργασίας, δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, παραβιάζεται το ωράριο, δεν πληρώνονται υπερωρίες κλπ. Εταιρίες νοικιάζουν υπαλλήλους σε τράπεζες. Δουλεμπόριο δηλαδή. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρχίσει δειλά δειλά και σε κρατικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύονται ισολογισμοί τραπεζών με υπερκέρδη πολλών δισεκατομμυρίων! Η ταξική πολιτική, από την οποία χάνουν σε όλα τα μέτωπα οι εργαζόμενοι και κερδίζει παντού το κεφάλαιο, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στις τράπεζες.

Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ: Είναι κοινό μυστικό πια ότι στην ΟΤΟΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - Συσπείρωση όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και πρακτικά, αποτελούν μία άποψη, μία θέση, μία τακτική. Συναινούν, υποτάσσονται στις επιταγές της κυβέρνησης, των εργοδοτών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποτέ η ΟΤΟΕ δεν κάνει νύξη για την κυβερνητική πολιτική. Ποτέ δεν κάνουν νύξη για το τι σημαίνει Μάαστριχτ, τι σημαίνει Λευκή Βίβλος. Το 95% των αποφάσεων της ΟΤΟΕ για όλα τα σοβαρά ζητήματα έχει την ομόφωνη ψήφο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, Συσπείρωσης. Για τη στάση τους αυτή, οι εργοδότες γενναιόδωρα τους παραχώρησαν "σύμβαση εργασίας για τους συνδικαλιστές", που τους παρέχει επιδόματα και προαγωγές! Το αλισβερίσι, τα ρουσφέτια, η υπονόμευση των αγώνων ήταν επίσης βασικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφούσας συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΟΤΟΕ και συλλόγους.

Στις επόμενες μέρες πρόκειται να διεξαχθούν κρίσιμες εκλογές στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Μακεδονίας - Θράκης και άλλες. Τη διετία που πέρασε, σταθερά η ΕΣΑΚ υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με ανακοινώσεις, περιοδείες, έδωσε τη διαφορετική πολιτική και συνδικαλιστική της αντίληψη. Πρέπει να γίνει επίμονη συζήτηση με τους εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω θέματα και όχι μόνο. Να πειστούν οι συνάδελφοι ότι ψήφος στην ΕΣΑΚ σημαίνει σύλλογοι αγωνιστικοί - διεκδικητικοί, σύλλογοι που θα ανήκουν στους εργαζόμενους και όχι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Να πειστούν ότι από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα υπερασπίσουν το εισόδημά τους, τις εργασιακές τους σχέσεις. Να πειστούν ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι και η αλλαγή των συσχετισμών, η σοβαρή δηλαδή ενίσχυση της ΕΣΑΚ.

* Ο Γιάννης Βαμβακούσης είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ