Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Στο τιμόνι και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

Κουρελόχαρτο έχουν καταντήσει οι εργοδότες τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις

Αντιμέτωποι με τον ωμό εκβιασμό των εργοδοτών βρίσκονται αυτή την περίοδο οι 1.500 περίπου οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στο Νομό Αττικής,αφού, ενόψει της τουριστικής σεζόν και λόγω της αυξημένης ανεργίας του κλάδου, πιέζονται αφόρητα από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι καταστρατηγούν τη νομοθεσία και εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο!

Οπως μας αναφέρει ο Σωτήρης Κρήτας, πρόεδρος της Ενωσης Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν τηρείται από κανέναν εργοδότη. Ετσι, ενώ το ανώτερο που προβλέπεται να δουλέψει ένας οδηγός είναι 13 ώρες, εξαναγκάζεται να δουλεύει πολύ περισσότερο και μάλιστα, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. "Εάν δεν το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να χάσεις τη δουλιά σου, - μας λέει ο Σ. Κρήτας - αφού υπάρχουν ανά πάσα στιγμή προσφερόμενοι αλλοδαποί, συνταξιούχοι, ακόμα και ορισμένοι εργαζόμενοι από την ΕΑΣ, που τα ρεπό ή μετά από τη λήξη της βάρδιας, απασχολούνται ευκαιρικά, και αντί πινακίου φακής, σε ιδιωτικές εταιρίες".

Πολλές είναι οι περιπτώσεις οδηγών, οι οποίοι κάνουν αυθημερόν τη διαδρομή Αθήνα - σύνορα, μια απόσταση 1.300 χιλιομέτρων. Ειδικά τώρα που αρχίζουν οι μαθητικές πολυήμερες εκδρομές, η κατάσταση είναι τραγική, αφού μόλις αφήνουν το ένα γκρουπ, αμέσως παίρνουν άλλο. Ο μισθός κυμαίνεται "από 160 έως 200 χιλιάδες δραχμές", θα μας πει ο Σ. Κρήτας, ενώ πολλοί είναι η εργοδότες που δεν επικολλούν κανονικά τα ένσημα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι οδηγοί ψάχνουν εναγωνίως έστω και για ένα μεροκάματο.Η πολύωρη απασχόληση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών, αφού πολλά είναι τα ατυχήματα που οφείλονται στην υπερκόπωση των οδηγών.

"Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τουρισμό" - μας λέει ο Σ. Κρήτας και συνεχίζει "αίτημά μας, είναι η έκδοση τουριστικής ταυτότητας, μια ταυτότητα που θα δίνεται στους πραγματικούς οδηγούς, σ' αυτούς που έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα και που να μας κατοχυρώνει. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τουριστικής ταυτότητας να είναι τουλάχιστον προϋπηρεσία δύο χρόνων, κάποιες γνώσεις ξένης γλώσσας και να μην έχεις καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα".

Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ