Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΝΑΚΑΣ
Ηταν σεμνός κομμουνιστής - λαϊκός αγωνιστής

Ηταν, πράγματι, ένας δικός μας άνθρωπος. Ο σύντροφος Κώστας Τσανάκας, ο γνωστός, σ' εμάς τους συντρόφους του στο "Ριζοσπάστη", Αραχθος, παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος πέρασε από πολλά μετερίζια της προπαγάνδας και της διαφώτισης, σε δύσκολους καιρούς στα "πέτρινα χρόνια" και ζυμώθηκε για τα καλά με τη δουλιά μας. Από την "Ελεύθερη Ελλάδα" στα 1951 και τη "Φωνή της Αλήθειας" αργότερα, τους ραδιοσταθμούς που φρόντιζαν να ακούγεται η φωνή του παράνομου, από τον ταξικό αντίπαλο, ΚΚΕ απ' άκρου σ' άκρον σ' όλη την Ελλάδα και τον αδούλωτο λαό της, ως τα χρόνια που ο σύντροφος Αραχθος μπήκε στο μετερίζι του "Ριζοσπάστη", πρόσφερε μ' όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεσή μας.

Ο Κώστας Τσανάκας γεννήθηκε τον Απρίλη του 1917 στο Μέτσοβο. Παιδί φτωχής οικογένειας, χάνει στα 10 χρόνια του τον πατέρα του και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το όνειρό του να σπουδάσει δάσκαλος ή γεωπόνος. Μετά το γυμνάσιο γράφεται οικότροφος σε μέση γεωργική σχολή και με την αποφοίτηση διορίζεται κοινοτικός γεωπόνος. Γρήγορα χάνει τη δουλιά του από το μεταξικό καθεστώς και από το χωριό του βρίσκεται στο Βελεστίνο, όπου τον βρίσκει ο πόλεμος. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου τιμήθηκε με προαγωγή σε "δεκανέα επ' ανδραγαθία" και με την κατάρρευσή του επιστρέφει στις Μηλιές του Βόλου όπου έρχεται σε επαφή με το Κόμμα και την Αντίσταση. Οργανώνεται το 1943, γίνεται γραμματέας επαρχιακής οργάνωσης του ΕΑΜ και μετά τη Βάρκιζα, πιάνεται από το Γρηγόρη το Σούρλα βασανίζεται και περνά από δίκη στο Βόλο και φυλακίζεται στη Λάρισα. Το Μάρτη του 1946 αποφυλακίζεται γυρίζει στο Μέτσοβο και ανεβαίνει στα Τζουμέρκα. Το 1947 πηγαίνει στο Αρχηγείο των Ιωαννίνων, γίνεται αρχικά επίτροπος σε διμοιρία και μετά στη διαφώτιση του ΕΑΜ. Με την ήττα του ΔΣΕ περνά στις Λαϊκές Δημοκρατίες και συνεχίζει να δουλεύει στον τομέα της διαφώτισης ως τον Αύγουστο του 1951 που πέρασε στο ραδιοσταθμό της "Ελεύθερης Ελλάδας" και αργότερα στη "Φωνή της Αλήθειας".

Επαναπατρίζεται το 1978 και δουλεύει πια στο "Ριζοσπάστη", δίνοντας όλες του τις δυνάμεις για το καθήκον που τον χρέωσε το Κόμμα, όπως συχνά μάς έλεγε. Ηταν πιστός στις αρχές του ΚΚΕ, αφοσιωμένος ως το τέλος, σεμνός και αθόρυβος, αλλά πάντα αποτελεσματικός και ανήσυχος, γιατί επιζητούσε και προσπαθούσε για τη συνεχή βελτίωση της δουλιάς και της εφημερίδας. Θα μας λείψει αυτή η σεμνή και αθόρυβη παρουσία του, η καλοσύνη του, αλλά μας αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμά του.

Η κηδεία του Κ. Τσανάκα γίνεται αύριο στις 4 μ.μ. από το νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων (λεωφόρος Δημοκρατίας, απέναντι από το Κέντρο Βρεφών "Μητέρα").

  • Στη μνήμη του Κ. Τσανάκα, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός πρόσφερε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 25.000 δραχμές

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ