Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η επίσκεψη Κουκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φτάνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Ισραήλ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ως εκπρόσωπος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας η χώρα του έχει την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο.

Της άφιξης Κουκ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και του συμβούλου του Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, που απεικόνιζαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας για την επιμονή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών να μεταβεί στην περιοχή Χαρ Χόμα ή Αμπού Γκνέιμ της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ. "Η βοήθεια της ΕΕ στην επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία είναι πολύτιμη, όμως, κάθε παρέμβασή της στην ανατολική Ιερουσαλήμ με βρίσκει κάθετα αντίθετο", υπογράμμισε ο Νετανιάχου, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ "δε συζητά τίποτε για τη μία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους".

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, που χρησιμοποίησε ακόμη σκληρότερο λόγο, τονίζοντας ότι η "απόφαση του Ρόμπιν Κουκ να επισκεφθεί το Χαρ Χόμα είναι προκλητική και δείχνει τη μεροληψία της ΕΕ υπέρ των Παλαιστινίων", καταλήγοντας ότι, "εφόσον οι Ευρωπαίοι επιμένουν να ενστερνίζονται τις παλαιστινιακές θέσεις, δεν μπορούν να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο". Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του ούτε για την απόφαση του Κουκ να μην επισκεφθεί, τελικά, το μνημείο του Ολοκαυτώματος εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός του. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, άγνωστοι γέμισαν με υβριστικά συνθήματα τον περίβολο της βρετανικής πρεσβείας.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπιν Κουκ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ισραηλινές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην επισκεφτεί το Χαρ Χόμα με τη συνοδεία του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερή Πόλη, αλλά με τον Παλαιστίνιο βουλευτή Σαλάχ Τααμερί. Εντούτοις, επέμεινε στην απόφασή του, της οποίας υπεραμύνθηκε τονίζοντας ότι "θα είναι πολύ καλό και για τις δύο πλευρές ένας τρίτος να δει τι γίνεται στην επίμαχη περιοχή". Από το Λονδίνο, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, κάλυψε πλήρως την επιμονή του Κουκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ