Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με συμπαγές μέτωπο δράσης

της Χριστίνας Τσεντούρου, προέδρου του Συνδικάτου Κλάδου Ενδυσης Αθήνας

- Για ποιους λόγους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας προχωρά σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη;

- Είναι μια σύσκεψη σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην οποία καλούνται και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και άνεργοι. Ολα τα μηνύματα λένε ότι θα είναι η μαζικότερη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας. Θα δείξει, δηλαδή, και η αναμενόμενη συμμετοχή, την εμβέλεια που έχει ο δρόμος που έχουμε διαλέξει. Δρόμος, κόντρα στη συναίνεση και τη λογική της "συνυπευθυνότητας". Δρόμος, της ταξικής πάλης, της άμεσης και αποφασιστικής απάντησης στην κυβερνητική πρόκληση, χωρίς αναμονές και "ψυχραιμία". Με τη σύσκεψη θέλουμε άμεσα να αντιδράσουμε από κοινού δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες συνδικαλιστές στην αντεργατική καταιγίδα, που σχεδίασε το κεφάλαιο και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Να σχεδιάσουμε την έμπρακτη αντίδραση των εργαζομένων, να δείξουμε στους εμπνευστές της αντεργατικής λαίλαπας ότι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι απορρίπτουν τα μέτρα και όσα μας λένε για "προστασία του εισοδήματος".

- Ποιες θα είναι - κατά τη γνώμη σας - οι επιπτώσεις απ' τα νέα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση;

- Και μόνο με την εξαγγελία της ένταξης της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και την υποτίμησή της, έκαναν φτωχότερη την πλειοψηφία των Ελλήνων και πλουσιότερους βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους. Τα μέτρα σημαίνουν επιδρομή στις κοινωνικές δαπάνες, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χτύπημα των συντάξεων, των συλλογικών συμβάσεων, του 8ωρου, των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Τα μέτρα και η "ψυχραιμία", που μας προτείνονται, θέλουν να σταματήσουν και τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ηδη, οι επιπτώσεις φαίνονται σε όλους τους τομείς και πρώτα απ' όλα στο κύμα ανατιμήσεων, που έχει ξεσπάσει στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενικότερα στην αγορά. Θα φανεί - μετά τη "διαταγή" κυβέρνησης για 2,5% αυξήσεις - στη στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Τα μέτρα τα άκουσαν και τα "ζουν" όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές, μόνο που οι εργαζόμενοι τα χαρακτηρίζουν αντεργατική λαίλαπα και έτσι θα τα αντιμετωπίσουν, ενώ αρκετοί συνδικαλιστές βρήκαν και "θετικά" στοιχεία σε αυτά. Δεν πήραν, ούτε θα πάρουν καμιά θετική απόφαση για την οργανωμένη και σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Είχαν μια ευκαιρία στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου εξαγγέλθηκαν τα μέτρα, αλλά απέδειξαν άλλη μια φορά ότι δε θέλουν να πάρουν μέτρα αντίστασης.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της σύσκεψης;

- Θέλουμε με κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένες κινητοποιήσεις να καταδικάσουμε την κυβερνητική επιδρομή στο εισόδημα και σε όλα μας τα δικαιώματα, να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας. Δε θα μείνουμε δηλαδή στις διαπιστώσεις και στην καταδίκη των μέτρων - "φωτιά" του κεφαλαίου, που "διάβασε" ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Θέλουμε να αχρηστέψουμε τη λογική της "ψυχραιμίας" και των "θετικών" στην υποτίμηση της δραχμής, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι αυτές οι ηγεσίες είναι επικίνδυνες και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να προβάλουμε τα αιτήματά μας και με συμπαγές μέτωπο δράσης να κάνουμε φανερό ότι οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν "ψύχραιμοι" στον αντεργατικό "λιθοβολισμό". Με συνελεύσεις, πικετοφορίες, συμμετοχή στη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών στις 23 του Μάρτη και απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές Απρίλη, θα χτίζουμε το δικό μας μέτωπο - όπως επιτάσσουν οι καιροί - ενάντια σε αυτή τη λαίλαπα και όσες ακόμα ετοιμάζονται.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό πρόγραμμα απ' το ΠΑΜΕ (2005-09-11 00:00:00.0)
Ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών (2005-06-02 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις (2000-07-22 00:00:00.0)
Στο δρόμο της αντίστασης (2000-04-21 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό (2000-03-11 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη της Επιτροπής Σωματείων (1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ