Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειροκροτήματα απ' τις Βρυξέλλες

Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και ζητούν συνέπεια στην αντιλαϊκή πολιτική

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή τώρα για πρώτη φορά στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος (ΕΝΣ), προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εκτός Ελλάδας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες ομόφωνα εκφράζουν ικανοποίηση για τις κυβερνητικές "δεσμεύσεις" και το συνοδευτικό "πακέτο" σκληρών μέτρων, όπως και την περαιτέρω υποταγή της χώρας στις εντολές του Μάαστριχτ. Γενική αισιοδοξία επικρατεί σχετικά με το ξεπούλημα του εναπομείναντος δημόσιου πλούτου στο ξένο κεφάλαιο και τις "φθηνές διακοπές" στην Ελλάδα. Αντιθέτως συγκρατημένα αντιμετωπίστηκε, ιδιαίτερα από την Κομισιόν, η προοπτική μελλοντικής ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Στις Βρυξέλλες,

διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ αποτελεί την ύστατη και ως εκ τούτου, αναγκαστική "επιλογή" της κυβέρνησης να εκμαιεύσει "προστασία" από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες και οι κρούσεις για πολιτική "εξασφάλιση" της δραχμής στη μεταβατική περίοδο της ΟΝΕ (1999 - 2001). Αυτός, ακριβώς, είναι και ο βασικός λόγος που όλοι οι ξένοι παράγοντες αποδίδουν "ιδιαίτερη σημασία" στο "πακέτο" συνοδευτικών μέτρων και στη "διάθεση" συμμόρφωσης που επιδεικνύει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός, καθ' αυτό, της ένταξης της δραχμής για πρώτη φορά στην ιστορία της στο ευρωπαϊκό ΜΣΙ. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι τόσο η ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, που αργά ή γρήγορα έπρεπε να γίνει στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Μάαστριχτ, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη που συνόδευσε "εθελούσια" την αίτηση ένταξης της δραχμής με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που χαρακτηρίζονται από υπερβάλλοντα, άρα πανικόβλητο, ζήλο. Προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση "εθελούσια" δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όταν, ακόμη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση των κρατών - μελών, παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών για σχετική κοινοτική "εναρμόνιση". Η πάλι, για τα μέτρα Παπαντωνίου και την προσπάθεια της κυβέρνησης, να "φορτώσει" στις Βρυξέλλες τα επιπλέον λύτρα επανένταξης στην ΟΝΕ, με σκληρή μισθολογική πολιτική για τα χρόνια που έρχονται και επιβολή ανωτάτων ορίων, ακόμη και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να "πουλήσει καπιταλιστικό τσαμπουκά", καταδείχνεται και από τις σχετικές κυριακάτικες δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί ο οποίος δήλωσε ότι "η νέα κεντρική ισοτιμία της δραχμής και το πακέτο υποστήριξης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει μια βιώσιμη βάση για τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενταχθεί στην ΟΝΕ από το 2001" και αυτό γιατί "είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υποστηρίξουν την είσοδο της δραχμής στο ΜΣΙ διά μέσου φορολογικών προσαρμογών με σκοπό την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σύγκλισης, με μισθολογική πολιτική που προσανατολίζεται στο μέλλον, με μέτρα για την προώθηση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας και με ενίσχυση της προσπάθειας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης". Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις δύο μέρες ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Τύπος χαρακτηρίζει ως "ηλεκτροσόκ" για τον ελληνικό λαό τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ επιχαίρει για τις "φθηνές καλοκαιρινές διακοπές" στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Κομισιόν και γερμανο - γαλλικού άξονα

Η Κομισιόν, με δήλωση την 14/3/1998 που προσυπογράφουν ο Πρόεδρος Ζακ Σαντέρ και ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Ιβ ντε Σιλγκί, εξέφρασε "ικανοποίηση" για την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, τονίζοντας ιδιαίτερα τις "φιλόδοξες" δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αποφεύγοντας, επιμελώς να θέσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για επανένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αντίθετα στην ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν υπερθεματίζεται η ανατίμηση της ιρλανδικής στερλίνας που αποφασίστηκε, επίσης, το Σάββατο και τονίζεται η ένταξη της Ιρλανδίας στην ΟΝΕ από 1.1.1999. Ολόκληρη η αναφορά της Κομισιόν στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, έχει ως εξής: "Η κεντρική ισοτιμία που επετεύχθη για τη δραχμή ευθυγραμμίζεται με τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Το συνοδευτικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εμπεριέχει τα φιλόδοξα μέτρα σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα, μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλλουν στη φερεγγυότητα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και στη νομισματική σταθερότητα στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς" και καταλήγει, η ανακοίνωση με μια τρίτη παράγραφο, ως εξής: "Η είσοδος της δραχμής και τα μέτρα που τη συνοδεύουν, εκφράζουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει για να επιτύχει έναν υψηλό βαθμό σταθερής σύγκλισης, προϋπόθεση για την ένταξή της στο EURO. Η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν προς αυτή την κατεύθυνση".

Τίποτα για συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην ΟΝΕ ή κάτι τέτοιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Τ. Βάιγκελ, έκανε λόγο για "σαφή δέσμευση" της κυβέρνησης "υπέρ μιας συνεπούς σταθεροποιητικής πολιτικής" και επανέλαβε τα περί "συνεπούς εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του Ντ. Καν, δήλωσε ότι "η ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ αποδεικνύει την ελκυστικότητα της μελλοντικής ζώνης EURO" και τόνισε ότι "για τους εταίρους της Ελλάδας, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, αυτή η ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ θα διευκολύνει την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ