Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Και ακριβαίνουν και "παγώνει" η απόσυρση

Το "πάγωμα" των διαδικασιών για την απόσυρση των παλιών ΙΧ αυτοκινήτων αποφασίστηκε, κατά τη χτεσινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Μεταφορών Τ. Μαντέλη και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ. Αλλωστε, οποιαδήποτε σκέψη για θέσπιση κινήτρων (από 300 μέχρι 500.000 δρχ. για την απόσυρση) θα ισοδυναμούσε με ωμή κοροϊδία, καθώς οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής, αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 300.000 δραχμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαδικασία της απόσυρσης θα ξεκινήσει από τις αρχές του 1999 και από την περιοχή της Αττικής και από τα αυτοκίνητα που έχουν ηλικία άνω των 25 ετών. Το σχετικό, μάλιστα, νομοσχέδιο - ανέφεραν οι ίδιες πηγές - θα κατατεθεί στη Βουλή το νωρίτερο τον προσεχή Ιούνη. Και μπορεί βέβαια το νομοσχέδιο αυτό να καθορίζει την έναρξη της διαδικασίας της απόσυρσης από το 1999, το ίδιο όμως θα προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους στη μεταπώληση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ανάλογα με τα κυβικά τους, η ισχύς του οποίου θα προβλέπεται αμέσως μετά την ψήφισή του! Η αγορά των αυτοκινήτων, δηλαδή, θα γίνει αφορμή για την επιβολή άλλης μια πρόσθετης φορολογίας από την κυβέρνηση...

Επίσης, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τις τελωνειακές αρχές, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 24 Μάρτη, οι δασμοί και ο ΦΠΑ θα καταβάλλονται με βάση τις ισοτιμίες, που ίσχυαν πριν την υποτίμηση.Σημειώνεται ότι δασμοί επιβάλλονται μόνο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τρίτες - εκτός ΕΕ - χώρες (Ιαπωνία, ΗΠΑ κλπ.). Πάντως, η σχετική εγκύκλιος δεν εμποδίζει τους εισαγωγείς αυτοκινήτων, να χρεώνουν από χτες, κιόλας, ακριβότερα τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά μέχρι και 15%, με τη δικαιολογία της υποτίμησης. Αυτό είναι κάτι, εξάλλου, που δεν το κρύβουν ούτε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων - όπως ο κ. Βασιλιάς - που δηλώνουν μάλιστα ότι, στις επόμενες μέρες, το ποσοστό των αυξήσεων στα ΙΧ θα ανέβει κι άλλο (για τις περιπτώσεις που οι αυξήσεις ήταν μικρότερες της υποτίμησης) μέχρι να φτάσει σταδιακά στο ...14%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ