Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαλυπτική ομολογία

Οταν, πριν 20 περίπου χρόνια, το ΚΚΕ, έλεγε ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Νομαρχία της Κοινότητας και οι Ελληνες πρωθυπουργοί σε νομάρχες της, κάποιοι έλεγαν ότι οι κομμουνιστές υπερβάλλουν. Οταν, πριν 6 χρόνια το ΚΚΕ δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετο, στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ζητούσε δημοψήφισμα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τυχόν επικύρωση της Συνθήκης από την Ελληνική Βουλή θα συνεπάγεται και παραχώρηση δικαιωμάτων άσκησης εθνικής πολιτικής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, οι "σύγχρονοι", και μη, Ευρωπαϊστές - που υποστήριζαν ότι το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ αποτελούν "μονόδρομο" για την Ελλάδα - κατηγορούσαν το ΚΚΕ, για "ξύλινη γλώσσα" και για αναχρονισμό.

Οι καιροί, όμως, αλλάζουν. Η δικαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ήρθε αυτή τη φορά, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη νέα εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής, που θα πλήξει και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και άλλα μεγέθη της οικονομίας (εκτός, βέβαια, από τα κέρδη και υπερκέρδη των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα), ο Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας την Κυριακή τη δέσμη των νέων μέτρων που θα συνοδεύσουν την υποτίμηση, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Παλαιά, αποφασίζαμε μόνοι μας. Τώρα, αποφασίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους. Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας 40 Ευρωπαίοι γνώριζαν την κίνηση που θα κάναμε".

Στην ουσία, δηλαδή, ο Γ. Παπαντωνίου, ομολόγησε δημόσια, ότι η απόφαση για την υποτίμηση και το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής, δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στην Αθήνα, από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μια απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες από την υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών και την οποία απλά η κυβέρνηση Σημίτη καλείται να εκτελέσει σαν καλός υπάλληλος...

Είδες η ΕΟΚ;

Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ