Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προεκλογικές κινήσεις στρατηγικής

ΒΟΝΝΗ.-

Οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι πολλές και γίνονται με καταιγιστικό ρυθμό, παρά τη χρονική απόσταση από τις εκλογές του Σεπτέμβρη και με την προεκλογική περίοδο να μην έχει αρχίσει, τουλάχιστον επισήμως...

Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ράου, ανακοίνωσε αργά προχτές το βράδυ την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από πιέσεις για την ισχυροποίηση του Σρέντερ, αφού στη θέση του θα αναδειχτεί "ο εκσυγχρονιστής Βόλφαντ Κλέμεντ". Ο φίλα προσκείμενος στους επιχειρηματίες Κλέμεντ, που είναι υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο, θα διαδεχτεί τον σημερινό τοπικό σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, που αποφάσισε να παραιτηθεί τον προσεχή Ιούνη, μετά από δυο δεκαετίες στην εξουσία. "Ο Βόλφανγκ Κλέμεντ θα είναι μεγάλη βοήθεια για τον Σρέντερ στις εκλογές του Σεπτέμβρη... Τόσο ο Σρέντερ, όσο και ο Κλέμεντ θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα χώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιχειρήσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέτερ Στρακ.

Ο 67χρονος Ράου, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του κρατιδίου επί 19 χρόνια, θεωρούνταν πλέον από ορισμένους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες ως "πολύ παραδοσιακός". Ο Κλέμεντ πίεζε τον Ράου να παραιτηθεί από πέρυσι, όταν είχε δηλώσει δημόσια την επιθυμία του να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία του γερμανικού αυτού κρατιδίου, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος είχαν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία.

Το παιχνίδι προσέγγισης της εξουσίας άρχισε με την ανάδειξη του Γκέρχαρντ Σρέντερ ως υποψήφιου για την καγκελαρία, στο πρόσωπο του οποίου η Ευρώπη βλέπει τον άνθρωπο, που θα εξοβελίσει μετά από 16 χρόνια τον δεινόσαυρο της γερμανικής πολιτικής και μακροβιότερο Ευρωπαίο ηγέτη Χέλμουτ Κολ από το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ετσι, η χτεσινή εξέλιξη κρίνεται από τους πολιτικούς αναλυτές καθοριστικής σημασίας, αφού η ανάδειξη του Κλέμεντ σε θέση - κλειδί - μια και οι πιθανές πρόωρες εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσουν την εκλογική μάχη - καταδεικνύει εμπράκτως το πόσο οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των μετριοπαθών και αναποφάσιστων ψηφοφόρων, υιοθετώντας πολιτική, αλλά και ένα εκλογικό μανιφέστο, που συνδυάζει, τόσο τις απόψεις των συντηρητικών, όσο και των "αριστερών" πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ