Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικό επεισόδιο Νετανιάχου - Κουκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οξύνθηκε η αντιπαράθεση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ισραηλινή κυβέρνηση, με αφορμή τις ενέργειες του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ως προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ.

Ο Βρετανός υπουργός, παρά την καταρρακτώδη βροχή, επισκέφθηκε, χτες, την περιοχή Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, όπου συνομίλησε για λίγα λεπτά με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Ντάνι Ναβέχ και με δύο εκπροσώπους της ισραηλινής κοινότητας της Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια, αποφεύγοντας να απαντήσει στα υβριστικά συνθήματα των ακροδεξιών εβραίων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, πέρασε από το φυλάκιο του ισραηλινού στρατού και συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο βουλευτή της Βηθλεέμ Σαλάχ Ταμάρι στην αραβική πλευρά της Ιερουσαλήμ.

Λίγο πριν επισκεφθεί το Χαρ Χόμα, ο Ρόμπιν Κουκ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η επιμονή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί τον επίμαχο εβραϊκό οικισμό δείχνει εμπράκτως την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τακτική του εποικισμού". Από την πλευρά του, ο Ρ. Κουκ, διευκρινίζοντας ότι μιλά ως εκπρόσωπος των 15 μελών της ΕΕ, τόνισε ότι στόχος του ταξιδιού του είναι η επίτευξη νέας ώθησης στην "ειρηνευτική διαδικασία" και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την εποικιστική της δραστηριότητα, αν επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Ο Ρ. Κουκ υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει, ήδη, χρηματοδοτήσει με 2 δισεκατομμύρια δολάρια την "ειρηνευτική διαδικασία" και θα συνεχίσει να το πράττει, ευελπιστώντας σε "μια ειρηνική και δίκαιη κατάληξη".

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Ρόμπιν Κουκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Νωρίς χτες το απόγευμα, λίγα λεπτά πριν από την προκαθορισμένη συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έγινε γνωστό από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι η συνάντηση, όπως και το δείπνο που επρόκειτο να παρατεθεί προς τιμήν του Κουκ, ακυρώνονται. Μάλιστα, τονίστηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συναντήσει τον Ρόμπιν Κουκ ούτε για λίγα λεπτά, ώστε οι δύο άνδρες να ανταλλάξουν τις τυπικές χειραψίες.

Η είδηση έγινε γνωστή, τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα. Ο Ρόμπιν Κουκ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Γιτζάκ Μορντεχάι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, επέρριψε τις ευθύνες στον συνομιλητή του, υπογραμμίζοντας ότι "δεν αρμόζει σε έναν υπουργό Εξωτερικών να μην τηρεί τις δεσμεύσεις του και να συναντά έστω και για λίγα λεπτά Παλαιστινίους αξιωματούχους στην περιοχή του Χαρ Χόμα". Εξίσου οργισμένο ήταν το ύφος και των δηλώσεων του Ντάνι Ναβέχ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρόμπιν Κουκ για επιλογή λανθασμένης τακτικής και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, καθώς ενστερνίζεται και προωθεί παλαιστινιακές θέσεις.

Ενώ το θερμόμετρο στις σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ ανεβαίνει, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τελικά, δεν πέτυχε το στόχο της ΕΕ, δηλαδή να κερδίσει έναν ενεργότερο ρόλο για τους Ευρωπαίους στην "ειρηνευτική διαδικασία", διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική, καθώς, τελικά, στο Χαρ Χόμα δε μετέβη με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ