Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πανσπουδαστικά"

Στρουθοκαμηλισμός

Τη γνωστή τακτική της στρουθοκαμήλου φαίνεται πως ζήλεψε η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Ετσι εξαφάνισε τα προβλήματα της αποσύνδεσης του πτυχίου - επαγγέλματος, της υποβάθμισης των σχολών και της αξίας των πτυχίων, της μετατροπής της μόρφωσης σε κατάρτιση, της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, της όξυνσης των ταξικών φραγμών, της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης της ανώτατης - ανώτερης εκπαίδευσης και της μετατροπής της σε μια μεταδευτεροβάθμια σούπα, της μεταφοράς της ειδίκευσης σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών κ.ά. Ολα αυτά η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ τα εξαφάνισε από το κεντρικό προεκλογικό της υλικό ως διά μαγείας. Καλή η επιλογή της τακτικής της στρουθοκαμήλου, αλλά δεν πιάνει πια...

"Προβλήματα" και προβλήματα

Τα προβλήματα της παιδείας κατά τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, λοιπόν, είναι τα εξής:

Δεν υπάρχουν φοιτητικά δάνεια, δεν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές εξέτασης, δε βαθμολογούν οι φοιτητές - σπουδαστές τους καθηγητές τους, δεν έχουν οι φοιτητές Internet, δεν υιοθετούν οι "παραγωγικοί" φορείς τα γραφεία σταδιοδρομίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ομως, ...η ασπιρίνη ενδείκνυται μόνο για τους πονοκεφάλους και όχι για τα προβλήματα της παιδείας.

Στροφή στην αντίδραση

Βέβαια οι θέσεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δεν είναι απλά ανώδυνες (και μακριά από τα προβλήματα) είναι επιπλέον επικίνδυνες και αντιδραστικές. Σταχυολογούμε μερικές από το ίδιο φυλλάδιο:

Φοιτητικά δάνεια: Να πληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές - σπουδαστές τις σπουδές τους (έστω και αναδρομικά) και όχι το ελληνικό κράτος. Δηλαδή κατάργηση της δωρεάν παιδείας.

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ουδέν σχόλιον

Βιβλιοκάρτα, στο όνομα του πολλαπλού συγγράμματος: Το φοιτητικό κίνημα έχει όμως απαντήσει σε αυτό το "αίτημα" της ΔΑΠ, με τις κινητοποιήσεις του '95, που απέτρεψαν, έστω και προς το παρόν, την κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων και της χορήγησης συγγραμμάτων μέσω βιβλιοκάρτας, όπου ένα μέρος τους θα το πληρώνει (για αρχή) το κράτος και το υπόλοιπο οι ίδιοι οι φοιτητές.

"Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Εχουμε τίποτα από τα τρία;" αναρωτιέται η ΔΑΠ, για να αντιπροτείνει: "Ιδιωτική, επί πληρωμή, παροχή δεξιοτήτων"!

Οταν οι μάσκες πέφτουν...

Επιτέλους, οι "αυτόνομες", "ανεξάρτητες" κλπ. φοιτητικές παρατάξεις του Συνασπισμού αποφάσισαν να αποκαλύψουν το πρόσωπό τους. Ετσι, για πρώτη φορά από το '91 και μετά, κυκλοφόρησε προκήρυξη στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθήνας. Με την υπογραφή "Δημιουργική Αντίθεση Οικονομικού. Νεολαία Συνασπισμού, Οικολόγοι, Ανεξάρτητοι". Να δούμε όμως τι λένε στη συγκεκριμένη προκήρυξη:

"Η κριτική στο Νόμο 2525/97

1. Ουδέποτε επιχειρήθηκε, διεθνώς, βαθιά εκπαιδευτική τομή, χωρίς να προκληθεί ευρύτατος διάλογος και να επιδιωχτεί η πλατύτερη δυνατή συναίνεση, 2. Η κυβέρνηση δε συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ούτε συγκρότησε την Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία...

Οι υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση αποδεικνύονται απατηλές με δεδομένο πως ΠΣΕ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αδυνατούν να απορροφήσουν παρά ένα μικρό αριθμό υποψηφίων".

Ουδέν σχόλιον

Οταν η "κλιμάκωση" περνάει ...κλιμακτήριο

Το Νοέμβρη μίλαγαν για καταλήψεις για την ανατροπή του Νόμου Αρσένη, το Γενάρη για αγώνες για το μπλοκάρισμα και μη εφαρμογή του στην πράξη, το Μάρτη για "θερμά επεισόδια" για τη μη εφαρμογή ορισμένων κομβικών σημείων του 2525/97 (ΠΣΕ, διαγωνισμός για προσλήψεις καθηγητών και αξιολόγηση) και στο Πανελλαδικό τους Διήμερο στα μέσα Μάρτη για κίνημα μετά τις φοιτητικές εκλογές, αφού μέχρι τότε μαζεύουμε ψήφους.

Η ...κλιμάκωση των στόχων που βάζουν τα ΕΑΑΚ στο κίνημα είναι πρωτοφανής!

Αυτό σαν μικρό δείγμα, για το πού καταντάει ο τυχοδιωκτισμός και η μικροαστική αντίληψη του συγκεκριμένου χώρου. Αντε παιδιά, βουρ για το επόμενο προπύργιο της αντίδρασης και της "καθηγητικής αυθαιρεσίας", η κλιμάκωση πλέον περνάει μέσα από το στόχο - κρίκο ...να καταργηθεί στην πράξη η εξεταστική του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ