Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΖΑΝΕΙΟ
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

"Το ΚΚΕ επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, στη διάρκεια της περιοδείας του στο νοσοκομείο

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του ΚΚΕ για την τύχη που επιφυλάσσει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας η κυβερνητική πολιτική και κατά τη χτεσινή περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά. Το νοσοκομείο, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διευθυντικών του στελεχών και του προέδρου του Γιάννη Μουζουράκη, είναι από τα καλύτερα της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, παρά τα όποια θετικά βήματα γίνονται με τη δημιουργία νέας μονάδας που αναμένεται να λειτουργήσει το 2000.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν στο 30% των οργανικών θέσεων. Επίσης, από τις 78 θέσεις που προβλέπονται για το προσωπικό εστίασης, είναι καλυμμένες μόλις οι 38 και έχουν προκηρυχτεί προσλήψεις ακόμα 10 ατόμων, αλλά με εξάμηνη σύμβαση. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε τραπεζοκόμος καθεμία εργαζόμενη εξυπηρετεί στην καλύτερη περίπτωση 80 ασθενείς, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που μία τραπεζοκόμος υποχρεώνεται να εξυπηρετήσει 100 ή και 120 ασθενείς. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν ακόμα στο προσωπικό καθαριότητας.

Τις ελλείψεις σε προσωπικό παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Ο Γ. Μουζουράκης είπε ότι με καλή διαχείριση και αποφυγή των σπαταλών μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα. Ομως γιατροί του νοσοκομείου επισήμαναν στον Σπ. Χαλβατζή ότι οι οικονομίες γίνονται σε βάρος των ασθενών.

Το 1998 θα σημάνει την απαρχή των ζυμώσεων για μετοχοποιήσεις και των νοσοκομείων είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων Μ. Στελάτος,προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να θέσει τέρμα στην αναμονή και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων."Αγωνιζόμαστε για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και όχι μόνο για τις υπερωρίες μας", τόνισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις το 1998, μειώνοντας ταυτόχρονα, στο όνομα της οικονομικής πολιτικής, και τις υπερωρίες του προσωπικού. "Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της ένταξης στην ΟΝΕ", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης του νοσοκομείου.

"Στη γενικότερη περικοπή των δαπανών και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, μπαίνει από το παράθυρο και η μετοχοποίηση", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι ήδη στα νοσοκομεία έχουν εκχωρηθεί τομείς όπως η καθαριότητα σε ιδιώτες εργολάβους, κάτι που λόγω της φύσεως αυτής της εργασίας δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις. Αναφερόμενος ακολούθως στις συνενώσεις νοσοκομείων είπε ότι δε γίνονται για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά για να περάσουν τμήματά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

"Το ΚΚΕ επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, καλώντας τους εργαζόμενους, πριν σημειωθεί έμφραγμα, να δυναμώσουν και συντονίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. "Αλλος δρόμος από τη μαχητική διεκδίκηση των λύσεων στα προβλήματα δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι γιατροί, το νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, πρέπει να συντονίσουν την πάλη τους με τον αγώνα συνολικά των σωματείων των άλλων εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση εκφράζει, όχι λίγες φορές, ένα αντι - ανθρώπινο πρόσωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ