Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Βαθιά κοινωνική κρίση

Οι απολύσεις εργαζομένων, η μαζική ανεργία, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις στα βασικά μέσα διατροφής, καθώς και η ξέφρενη εχθρική καμπάνια, η οποία έχει ξεκινήσει ενάντια στους ξένους, είναι μερικά μόνο από τα κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης, που εδώ και μήνες πλήττει σκληρά τις χώρες της Ανατολικής Ασίας. Αυτές καλούνται σήμερα να καταβάλουν ένα υψηλό τίμημα "του οικονομικού θαύματος" και της χρηματιστικής καταστροφής, που άφησε πίσω της μια άναρχη καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια εξάρτησης από το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, όμως, η κρίση αυτή οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω των δρακόντειων "σχεδίων αναζωογόνησης", τα οποία επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ταϊλάνδη

Από χρονολογική άποψη, η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ασίας η οποία έχει βαριά χτυπηθεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σήμερα αντιμετωπίζει ολοφάνερα το φάσμα μιας πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας. Μόνο μέσα στο 1998 θα πεταχτούν στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, στα τέλη αυτού του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια άτομα.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα και να προληφθούν επικείμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών να απελάσει από την Ταϊλάνδη 300.000 ξένους πολίτες. Στην πραγματικότητα, όμως, το σχέδιο αυτό προβλέπει την εκδίωξη ενός εκατομμυρίου λαθρομεταναστών.

Στο μεταξύ, το κλείσιμο 56 επιχειρήσεων του χρηματιστικού τομέα είχε αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι πάνω από 6.000 εργαζόμενοι. Εκτός των άλλων, θα πρέπει ν' αναφερθεί και το γεγονός ότι η τεράστια αυτή οικονομική και κοινωνική κρίση είχε και επώδυνες ψυχολογικές συνέπειες για πάρα πολλούς κατοίκους της Ταϊλάνδης. Ετσι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τις μέρες αυτές με το χαρακτηριστικό τίτλο "η κατάθλιψη στην Μπάγκονγκ την εποχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", το 17% των κατοίκων της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης υποφέρει από βαριά κατάθλιψη και έχει κάνει σοβαρές σκέψεις για απόπειρα αυτοκτονίας...

Ινδονησία

Παράλληλα, και η Ινδονησία, ύστερα από μια πεντάμηνη χρηματιστική θύελλα, σπαράσσεται από βαριά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία εκτός των άλλων, συνοδεύεται και από αθρόες μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Μόνο από το βιομηχανικό κλάδο της υφαντουργίας έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους πάνω από 500.000 άνθρωποι, ενώ κι αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται μόλις έχουν την πιθανότητα είσπραξης ενός κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά του υπουργείου Εργασίας, οι άνεργοι κατά τη διάρκεια του 1998 θα έχουν ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια. Τα συνδικάτα, όμως, τα οποία αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του δικτάτορα Σουχάρτο, ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας σε πάνω από 10 εκατομμύρια και αντιστοιχούν με το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ινδονησίας.

Η δραματική αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αναμένεται να παρουσιάσει καμιά ουσιαστική βελτίωση, αφού στα μέσα του περασμένου Γενάρη, το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι για το χρονικό διάστημα 1998 - 99 δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμιά οικονομική άνοδος στην Ινδονησία, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 20%. Και τα προγνωστικά αυτά, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, έχουν βαθιά συγκλονίσει τους εργαζόμενους της χώρας, δημιουργώντας έτσι το φάσμα ενός επικείμενου εμφυλίου πολέμου... Ηδη, πριν ακόμα υπογραφεί η έτσι αποκαλούμενη "Συμφωνία Αναζωογόνησης" με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ραγδαία αύξηση των τιμών στην Ινδονησία είχε προκαλέσει σοβαρό κοινωνικό αναβρασμό και ιδιαίτερα ανατολικά της Ιάβας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μωαμεθανοί. Ταυτόχρονα, οι πολύ άσχημες κλιματολογικές συνθήκες προκάλεσαν μεγάλη ξηρασία, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς ρυζιού. Ετσι, λοιπόν, η τιμή του βασικότατου αυτού μέσου διατροφής, που αρχικά ισοδυναμούσε με 1.500 ρούπια, τον περασμένο Γενάρη αυτή είχε δεκαπλασιαστεί...

Εκτός των άλλων, η βαθιά αυτή οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οξύνει επικίνδυνα τις εθνικές διενέξεις στην ινδονησιακή κοινωνία. Ετσι, σε μερικές πόλεις οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναγκάστηκαν να αναρτήσουν στις προσόψεις των κτιρίων την επιγραφή "μωαμεθανός", προκειμένου να μην τους μπερδεύουν με κινέζους εμπόρους.

Κατά τα άλλα, η Ινδονησία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χαρακτηρίζεται σαν "η πιο ασθενής τίγρη" στην Ασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, προκειμένου να ξεπεράσει τη χρηματιστική και οικονομική της κρίση. Γιατί τα σχετικά προγνωστικά για μια μελλοντική οικονομική άνοδο στην Ινδονησία, η οποία αριθμεί 200 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, είναι εντελώς απογοητευτικά. Πάντως, για το 1998 δεν προβλέπεται καμιά απολύτως οικονομική άνοδος...

Νότια Κορέα

Επίσης και στη Νότια Κορέα, όπου έχει ξεσπάσει ένα κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων και απολύσεων, η οικονομική και κοινωνική θέση των εργαζομένων έχει γίνει εξαιρετικά δραματική... Για το 1998 επίσημα προβλέπεται μια αύξηση της ανεργίας κατά 5%, γεγονός που προκάλεσε σοβαρό κοινωνικό αναβρασμό. Ετσι, στα μέσα του περασμένου Γενάρη πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό κάλεσμα της αντιπολιτευόμενης Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας της χώρας, πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις στη Σεούλ, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη νέα εργατική νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση ουσιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας.

Από την αρχή ακόμα αυτού του χρόνου σημειώθηκε μια ραγδαία αύξηση των τιμών φθάνοντας και μέχρι το 100%. Το κιλό το αλεύρι μέσα σε τρεις βδομάδες έγινε ακριβότερο κατά 50% Με την υποτίμηση του Βον, το νόμισμα της Νότιας Κορέας, προκλήθηκε μια αισθητή άνοδος των τιμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Για το λόγο αυτό, οι Ενώσεις Καταναλωτών ξεκίνησαν μια καμπάνια με στόχο το μποϊκοτάρισμα όλων των ξένων εμπορευμάτων. Πάντως, γενική είναι η πεποίθηση ότι επίκεινται μαχητικές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, αφού το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων και εκατομμυρίων εργαζομένων συνεχίζει να μειώνεται με τρόπο εξαιρετικά δραματικό...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ