Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων

Νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο Γ. Μαυρίκος, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησής της. Επιδίωξη της ΔΑΣ η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Χωρίς άλλοθι οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ. Πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη

"Επιδίωξη της ΔΑΣ είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων",τόνισε αναφερόμενος στον ταξικό, αγωνιστικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων της ΔΑΣ,ο εκπρόσωπός της Γ. Μαυρίκος,νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας συνεδρίασε χτες για να εκλέξει Εκτελεστική Επιτροπή και προεδρείο. Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 9 Απρίλη,για τα ζητήματα της ΕΓΣΣΕ και των ΔΕΚΟ, καθώς και τρίωρη στάση εργασίας σήμερα, των εργαζομένων στην"Ολυμπιακή Αεροπορία".

Πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανεκλέχθηκε ο Χ. Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), γραμματέας ο Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ), οργανωτικός γραμματέας ο Σ. Στάμου (ΠΑΣΚΕ), γραμματέας οικονομικού ο Γ. Ορφανός (ΠΑΣΚΕ), αναπλ. γραμματέας ο Α. Καλύβης(ΑΠ), αναπλ. οργανωτικός γραμματέας ο Γ. Σταυρόπουλος (ΔΑΣ), αναπλ. γραμματέας οικονομικού ο Λ. Αυγητίδης (ΔΑΚΕ). Οι παραπάνω είναι και μέλη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, μαζί με τους Χ. Κατσώτη, Σ. Κολέτση, Δ. Κουσελά, Γ. Κοντάκη, Η. Κοντόπουλο, Χ. Λιακόπουλο, Λ. Αραζού.

Η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 8 θέσεις στη 15μελή Εκτελεστική Επιτροπή, προσφεύγοντας στο... κόλπο των δυο ψηφοδελτίων! Οπως είπε ο ίδιος ο Χ. Πολυζωγόπουλος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, η "ΠΑΣΚΕ Α" έλαβε 11 ψήφους και άλλους τόσους η "ΠΑΣΚΕ Β"! Η ΔΑΣ 3 θέσεις, η ΔΑΚΕ 3 θέσεις και η ΑΠ 1 θέση.

Επίσης, εκλέχθηκαν και οι επικεφαλής των γραμματειών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι είναι: Εργαζόμενης Νεολαίας, Χ. Κατσώτης.Γυναικείου Τμήματος, Ζ. Σώκου.Συνταξιούχων, Α. Αντύπας.Εργασιακών Σχέσεων, Σ. Ραυτόπουλος.Διεθνών Σχέσεων, Γ. Παυλιδάκης.Τύπου, Γ. Παναγόπουλος.Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Χ. Πολυζωγόπουλος.Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Α. Τσώλης.Εκπαίδευσης, Μ. Δανέλης.Οικονομικής Πολιτικής, Δ. Γεωργάς.Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Πουπάκης.Ειρήνης, Δ. Βουλγαράκης.Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Δ. Χαραλαμπίδου.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση ως πλειοψηφών σύμβουλος, σημείωσε ότι πρόθεση της παράταξής του ήταν το αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με γραμματέα από τη ΔΑΣ, όμως η ΔΑΣ δεν έκανε αποδεκτή αυτή την πρόταση και έτσι δεν την ανέπτυξε. Η ΔΑΚΕ υποστήριξε ότι συμμετέχει μόνο σε αναλογικά - αντιπροσωπευτικά προεδρεία. Η ΑΠ ζήτησε τη θέση του γραμματέα οικονομικού, θέση όμως στην οποία επανεκλέχτηκε εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, ενώ η ΑΠ απέσυρε την υποψηφιότητα του εκπροσώπου της.

Αναφερόμενος στην άποψη της ΔΑΣ,η οποία υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ,για τα αντιπροσωπευτικά προεδρεία, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι "η θέση μας ξεκινά από πολιτικοσυνδικαλιστικά συμπεράσματα και όχι αριθμητικά", τα οποία- τόνισε - οδηγούν στην εκτίμηση ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πριν και μετά το Συνέδριο ακολουθεί "γραμμή συναίνεσης και συμβιβασμού" και μετατρέπεται "σε επιτελείο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής". Ο Γ. Μαυρίκος πρόσθεσε μετά από αυτό ότι η ΔΑΣ δε διεκδικεί και δεν αποδέχεται τη θέση του γραμματέα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι θέμα αρχής η συμμετοχή μας ή μη στο προεδρείο. Ενα είναι το κριτήριό μας, πώς κάθε φορά θα εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης".

Για το ίδιο θέμα, ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι είναι ψέματα όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, πως η ΕΣΑΚ δημιουργεί εμπλοκή στη συγκρότηση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επειδή διεκδικεί τη θέση του γραμματέα. Οσο για αυτούς που άσκησαν κριτική στη στάση της παράταξης στα όργανα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η ΕΣΑΚ ήταν πιο... συνεργάσιμη, θα μπορούσε να πάρει κάποια καλύτερη θέση τόνισε ότι "εμείς δεν κάνουμε δηλώσεις μετανοίας".

Σχετικά με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, η οποία ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, η ΔΑΣ έθεσε ένα πλαίσιο διεκδίκησης με τέσσερις βασικούς άξονες: Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τη μη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", τις ΔΕΚΟ και τα κυβερνητικά μέτρα που συνοδεύουν την υποτίμηση. Ο Γ. Μαυρίκος,υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, για να αποτραπεί η κυβερνητική επίθεση, με ένα πλαίσιο όχι άνευρο, αλλά που να χτυπά τις αιτίες των προβλημάτων. Πρόσθεσε ακόμα - ενώ η ΠΑΣΚΕ πρότασσε τις αποφάσεις του συνεδρίου για να μην αναπτυχθεί συζήτηση - ότι τα προβλήματα οξύνονται και εντείνεται η επίθεση κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι' αυτό "επιβάλλεται" ο συντονισμός της δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ