Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ"

Γεμίσαμε ιούς

Σε δισκέτες μοιράζει τις θέσεις της η ΠΑΣΠ, άλλο ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού της λόγου. Δε θα σταθούμε στα όσα αναφέρονται στις δισκέτες, γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή διασκέδασης για κάθε φοιτητή και εμείς θα προτείναμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωσή τους.

Ομως οι δισκέτες είναι γεμάτες ιούς. Προσοχή, λοιπόν, στους υπολογιστές σας. Κυκλοφορεί ίωση που μεταδίδεται από την ΠΑΣΠ μέσω δισκετών.

"Ναι σε όλα" από την ΠΑΣΠ

Εφ' όλης της ύλης "θέσεις" παρουσιάζει σε φυλλάδιό της η ΠΑΣΠ στη Φιλοσοφική, όπου ανάμεσα σε άλλα λέει ότι συμφωνεί με:

- Την κατάργηση της επετηρίδας, γιατί υπάρχουν πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Δε μας λέει όμως με την κατάργηση της επετηρίδας, πόσοι θα διοριστούν;

- Την "αξιολόγηση" (βλέπε επαναφορά του επιθεωρητή, αυταρχισμός - τρομοκρατία) των εκπαιδευτικών, αλλά διαφωνεί με τη θεσμοθέτηση Σώματος "μονίμων αξιολογητών". Λες και όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι προβλέπεται να "αξιολογούν" τους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να παίξουν το ρόλο που τους έχει αναθέσει η κυβέρνηση αν δεν υπάρχουν και μόνιμοι "αξιολογητές".

- Τα ΠΣΕ, αλλά θέλει να μη δίνουν πτυχίο, αλλά βεβαίωση σπουδών.

- Το "Ανοικτό πανεπιστήμιο", αλλά θέλει και αυτό να μη δίνει πτυχία, αλλά βεβαιώσεις.

Μετά από όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι οι φοιτητές που "έγιναν βορά στα συνθήματα και την κινδυνολογία", θα απαλλαγούν από "ολοκληρωτισμούς και απόλυτες ιδέες", θα κατανοήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θα ψηφίσουν την ΠΑΣΠ. Για να μπορεί να λέει μετά ο πρωθυπουργός ότι "η πολιτική μας έχει την έγκριση των φοιτητών".

Δυστυχώς, όμως, για την ΠΑΣΠ, οι φοιτητές έχουν άλλη γνώμη. Την έδειξαν στις Γενικές Συνελεύσεις, τη φώναξαν στους δρόμους, θα την καταγράψουν και τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δίνει τις μάχες και κερδίζει...

Ετσι μας πληροφορεί φυλλάδιο της ΔΑΠ στα ΤΕΙ Αθήνας. Τι μάχες δίνει όμως η ΔΑΠ; Μήπως δίνει μάχες για την αναβάθμιση των σπουδών, για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης;

Μα είναι δυνατόν, η παράταξη που είναι "πάντα κοντά στον σπουδαστή" να ασχολείται με τέτοιους λαϊκισμούς;

Ετσι λοιπόν, μάθαμε ότι με παρέμβαση της ΔΑΠ οι τιμές στο κυλικείο μειώνονται κατά 25%. Δε μας λέει όμως η καλή παράταξη πώς έγινε αυτό. Και η πραγματικότητα είναι ότι η μείωση των τιμών έγινε από τις 16 Μάρτη (15 μέρες πριν τις εκλογές) και ύστερα από συμφωνία της ΔΑΠ με τον πρόεδρο των ΤΕΙ, κάτω από το τραπέζι φυσικά. Ο λόγος είναι ότι σε δύο μήνες θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και αφού αυτές περάσουν...

Εκανε όμως και άλλες αποφασιστικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως μας πληροφορεί το σχετικό της φυλλάδιο. Ετσι, μετά από δύσκολους και μακρόχρονους προφανώς αγώνες, κατάφεραν να αυξηθεί ο αριθμός των καρτοτηλεφώνων στο ΤΕΙ.

Φαίνεται πως οι ΔΑΠίτες νομίζουν ότι οι σπουδαστές τρώνε κουτόχορτο, και μπορούν με κάτι τέτοια να τους ξεγελάσουν. Γρήγορα, όμως, θα καταλάβουν ότι η κουτοπονηριά έχει και αυτή κοντά ποδάρια.

Βίοι παράλληλοι...

Μετά το σάλο που έχει ξεσηκώσει στους σπουδαστές η προσπάθεια για την υλοποίηση ΠΣΕ στα ΤΕΙ και την καθολική αντίδρασή τους, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ αποφάσισαν να μιλήσουν και να πούνε τη θέση τους:

"Η ΠΑΣΠ συμφωνεί απολύτως με το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας νέων προγραμμάτων σπουδών όσο και με την ευελιξία που τα ΠΣΕ παρέχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", ενώ η ΔΑΠ θεωρεί ότι το σχετικό με τα ΠΣΕ κομμάτι του νόμου "αποτελεί μια συρραφή απόψεων, θέσεων και προτάσεων άσχετων μεταξύ τους και πολύ πρόχειρα προετοιμασμένων". Για την "ταμπακέρα" βέβαια τίποτα, αφού και αυτοί συμφωνούν με τη φιλοσοφία των ΠΣΕ.

Επειδή, όμως, οι σπουδαστές έχουν άλλη γνώμη, χρειάζεται να θολώσουν τα νερά και να βρουν καμία δικαιολογία, ώστε να πάρουν θέση τέτοια που ίσως ξεγελάσει και κανένα σπουδαστή. Βρήκαν, όμως, ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες: "Με προχειρότητα και βιασύνη προχωρούν οι διαδικασίες", μάς λέει η ΠΑΣΠ, για "προχειρότητα - επιπολαιότητα που καθιστούν αναξιόπιστο το θεσμό" μιλάει η ΔΑΠ.

"Ασάφεια του τρόπου επιλογής των εισακτέων", βλέπει η ΠΑΣΠ, "ασαφή κριτήρια επιλογής" διαπιστώνει η ΔΑΠ.

Καλή η προσπάθεια παιδιά, αλλά για οικονομία, δε θα ήταν καλύτερα να βγάζατε μια προκήρυξη αντί για δύο; Με υπογραφή... ΠΑΣΠ - ΝΔΦΚ ας πούμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ