Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
"Ακινησία" στην αποκατάσταση

Τα περιθώρια για την υγεία και την πρόνοια θα στενεύουν καθώς η κυβέρνηση κυνηγά τους δείκτες της Νομισματικής Ενωσης, τόνισε χτες ο Ορ. Κολοζώφ, που έκανε περιοδεία στο Ιδρυμα

Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) - η μοναδική Μονάδα Αποκατάστασης ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα - απλώς υφίσταται. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για την ανάπτυξή του. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό είναι μεγάλες. Η "λίστα" αναμονής στα χρόνια περιστατικά για ασκήσεις αποθεραπείας φτάνει μέχρι και τους δύο μήνες. Τα εργαστήρια φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας υπολειτουργούν, ενώ μία πτέρυγα που βρίσκεται στο ισόγειο της Μονάδας, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επιπλέον 60 ασθενείς, δε λειτουργεί.

Την κατάσταση αυτή αντιμετώπισε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το ΕΙΑΑ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ συμμετείχαν ο Β. Σγουραμάνης,επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της ΚΕ, η Λ. Μεθωνιού και ο Μ. Καμακάρης.

Στις συνομιλίες, που είχε ο Ορ. Κολοζώφ με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων, επισημάνθηκε ότι αν η πολιτεία είχε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της αποκατάστασης, η Μονάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για τη δημιουργία κι άλλων κέντρων. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα νοσηλεύει 120 ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, τροχαίου ή κάποιου άλλου ατυχήματος. Αν υπήρχε προσωπικό και λειτουργούσε η πτέρυγα στο ισόγειο της Μονάδας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επιπλέον 60 άτομα, των οποίων η νοσηλεία διαρκεί από τρεις μήνες μέχρι και χρόνο. Τότε θα μειωνόταν και η "λίστα" αναμονής των χρόνιων περιστατικών.

Τους 120 εσωτερικούς ασθενείς παρακολουθούν 16 γιατροί του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων και μία ψυχολόγος - προσλήφθηκε πρόσφατα - αλλά ο αριθμός είναι μικρός. Ακόμη, χρειάζονται επιπλέον 40 άτομα νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το εργαστήριο εργοθεραπείας λειτουργεί με δύο άτομα.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα άλλα εργαστήρια, πλην του εργαστηρίου φυσιοθεραπείας, που απασχολεί 15 φυσιοθεραπευτές. Κάθε φυσιοθεραπευτής αντιμετωπίζει καθημερινά δέκα περιστατικά. "Αν λείψει ένας αυτούς, τους δέκα ασθενείς πρέπει να αναλάβουν οι υπόλοιποι φυσιοθεραπευτές. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και εφεδρικούς" υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι.

Για την καθαριότητα του χώρου υπάρχει εκτός από το τακτικό προσωπικό και ιδιωτικό συνεργείο, που λειτουργεί επικουρικά, καθώς δε γίνονται προσλήψεις - όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣ Β. Δεδούσης.

Οσον αφορά τα έσοδα της Μονάδας, ο πρόεδρος του ΔΣ ενημέρωσε ότι το ένα τρίτο αυτών προέρχονται από τα νοσήλια.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι και στο χώρο της πρόνοιας και της υγείας υπάρχει η λογική να αρχίσουν οι υπηρεσίες να λειτουργούν και με ανταποδοτικά τέλη. "Ειδικά αυτή τη μεταβατική περίοδο, που κυνηγούν τους δείκτες της Νομισματικής Ενωσης, συνέχεια στενεύουν τα περιθώρια. Βάζουν σαν κεντρικό ζήτημα να πιαστούν ορισμένοι δείκτες οικονομικοί και με βάση αυτό λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα. Παράλληλα, ιδιωτικοποιούνται μεγάλοι τομείς του δημοσίου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατεύθυνση, ο τομέας της πρόνοιας και της υγείας θα υποστούν μεγάλους περιορισμούς", συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ειδικότερα για τη Μονάδα Αποκατάστασης, ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι είναι ένα από τα Κέντρα που η πολιτεία πρέπει να στηρίξει. "Ετσι όπως αναπτύσσεται η κοινωνία μας, οι ανάγκες μεγαλώνουν - τόνισε. Πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλα τέτοια Κέντρα, δυστυχώς όμως δεν το βλέπω. Αντίθετα, βλέπω να συρρικνώνονται κι αυτά που υπάρχουν". Ο Ορ. Κολοζώφ πρόσθεσε ότι "ο τομέας της πρόνοιας διατηρείται από άποψη χρημάτων, στα ίδια επίπεδα. Δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός, διότι υπάρχει η λογική ότι η πρόνοια είναι βάρος στην οικονομία".

Εργαστήριο μηχανημάτων

Στη Μονάδα υπάρχει και εργαστήριο κατασκευής ορθοπεδικών μηχανημάτων, που τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης τεχνιτών. Η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς προμηθεύονται με ορθοπεδικά μηχανήματα όλοι οι νοσηλευόμενοι. Ωστόσο, οι τρεις τεχνίτες που απέμειναν δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ετσι, οι κινητικά ανάπηροι απευθύνονται στην αγορά για να προμηθευτούν τα μηχανήματα στη διπλάσια τιμή.

Μόνο ένα ορθοπεδικό καρότσι κοστίζει 1 εκατ. δραχμές.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ