Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απέτυχε η επιχείρηση συγκάλυψης των προβλημάτων

Παρά τους "ευσεβείς" πόθους νομάρχη - κυβερνητικών εκπροσώπων να μετατρέψουν το συνέδριο σε άλλοθι της κυβερνητικής πολιτικής, οι προτάσεις, που τέθηκαν, απαιτούν την αλλαγή αυτής της πολιτικής

Η αποτυχία των κυβερνητικών εκπροσώπων και του νομάρχη να αποσιωπήσουν τα προβλήματα των αγροτών και η κατάθεση προτάσεων ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας που, όμως, απαιτούν και ριζική αλλαγή της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη λήξη των εργασιών του αγροτικού συνεδρίου της Κέρκυρας.

Το συνέδριο, που ξεκίνησε την Παρασκευή και έληξε την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε με πρόταση της Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Κέρκυρας, κατατεθειμένης ήδη από το 1996, αλλά που έγινε ομόφωνα αποδεκτή μόλις στα τέλη του '97 από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ωστόσο, γρήγορα διαφάνηκε η προσπάθεια του νομάρχη, των κυβερνητικών εκπροσώπων, αλλά και αυτών της ΝΔ, να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση και να υπονομεύσουν και με αυτό τον τρόπο τη διάθεση των αγροτών να αναδείξουν τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν.

Παρά το ότι τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε μικρό ποσοστό συνέδρων - πράγμα που η ΝΑΣ εκτιμά σαν ένδειξη διαμαρτυρίας του αγροτικού κόσμου του νησιού στη διγλωσσία της νομαρχίας στο αγροτικό πρόβλημα - η σύγκρουση των δύο κύριων διαφορετικών απόψεων που διαφάνηκαν, δηλαδή αυτής της δικαιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής και της αντίστασης στις επιλογές της από την άλλη, έγινε αισθητή το Σάββατο, χαλώντας τη "σούπα" των εμπνευστών ενός συνεδρίου - βιτρίνας.

Χαρακτηριστικό της έντασης ήταν το γεγονός ότι στο κλείσιμο του συνεδρίου ο νομάρχης αναγκάστηκε να μιλήσει... σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η "Αντζέντα 2000" είναι πολιτική απόφαση και ότι πρέπει να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όλα τα προβλήματα "θα λυθούν"... με το Πακέτο Σαντέρ!

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Το συνέδριο χαιρέτισε την πρώτη μέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί θετικές τέτοιες πρωτοβουλίες, υπογράμμισε όμως ότι συνέδρια σαν και αυτό μπορούν να οδηγήσουν σε δύο κατευθύνσεις: Η να αναδείξουν τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν ή να τα συγκαλύψουν και να μετατραπούν οι εργασίες σε άλλοθι της κυβερνητικής πολιτικής.

Ευχόμενος να συμβεί το πρώτο, πρόσθεσε ότι το αγροτικό πρόβλημα είναι συνολικό και όχι μόνο της Κέρκυρας και είναι αποτέλεσμα της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ. "Γίνεται μεγάλη ληστεία σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων", είπε ο ομιλητής και ανέφερε τον περιορισμό των καλλιεργειών, των τιμών, το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς ως αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η αγροτική πολιτική που ακολουθείται πρέπει να αμφισβητηθεί και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρωτοστατήσει στον αγώνα για αλλαγή αυτής της πολιτικής μαζί με τη νεολαία, τους εργαζόμενους και όλο το λαό, μέσα από ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο. "Εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, για να μπει φραγμός στο ξεκλήρισμα των αγροτών όλης της χώρας", κατέληξε.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Θόδωρας Γουλής τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ενώ "χρηματοδοτούν από τον κρατικό κορβανά και τα πακέτα Ντελόρ με πολλά δισεκατομμύρια αμφίβολης απόδοσης έργα (π. χ. συνεδριακά κέντρα), αρνούνται με πείσμα μια έστω μικρή αύξηση χρηματοδοτήσεων στον αγροτικό τομέα". Ο ομιλητής τόνισε ότι στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο καταψηφίστηκε πρόταση της ΝΑΣ για διπλασιασμό του απαράδεκτου 6,8% για την αγροτική οικονομία από το 2ο ΠΕΠ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ο οποίος, με το άλλοθι της "παγκοσμιοποίησης της αγοράς", παραδέχτηκε ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση εκτελεί εντολές υπερεθνικών κέντρων, στα οποία παίρνονται οι αποφάσεις και για την ελληνική αγροτιά.

Η ΝΑΣ Κέρκυρας

Σε εκτενή ανακοίνωσή της, με αφορμή τη λήξη του συνεδρίου, η ΝΑΣ Κέρκυρας τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι "φάνηκε με χτυπητό τρόπο ότι η άρνηση στήριξης του αγροτικού τομέα ήταν και είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Υπογραμμίζει επίσης ότι "μοναδικός δρόμος για την επιβίωση των Κερκυραίων αγροτών, αλλά και για τη στήριξη της οικονομίας του νομού είναι ο ενωμένος αγώνας των αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ