Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η επέτειος του '21

Ο εορτασμός για την 177η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης άρχισε σήμερα το πρωί και θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη παρέλαση. Τα δημόσια κτίρια έχουν ήδη σημαιοστολιστεί, ενώ "εθνικά σύμβολα" ανεμίζουν και στα μπαλκόνια των σπιτιών, όπου μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλοι φουκαράδες έχουν υψώσει τη... "ζώνη" της λιτότητας ή το "καπέλο" της ΕΟΚ!

Ο πανηγυρικός διάκοσμος συμπληρώνεται με γαλανόλευκες γιρλάντες και με εικόνες ηρώων του 1821. Οπως, λόγου χάρη, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, τα κατορθώματα του οποίου συνεχίζει σήμερα ένας συνονόματός του: Ο Κωνσταντίνος Σημίτης που καθημερινά "πυρπολεί" κόσμο και κοσμάκη με την εξοντωτική φορολογία, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τις αυξήσεις - κοροϊδία στους μισθούς και τις συντάξεις, την ασύδοτη απελευθέρωση της αγοράς και άλλα αισχρά "μέτρα".

"Μπαμπά" λέει με απορία ο μικρός στον πατέρα του, που τον έχει βγάλει βόλτα στο σημαιοστολισμένο κέντρο της πόλης. "Μπαμπά, γιατί δεν έχουν βάλει πουθενά και την εικόνα του Αθανασίου Διάκου;".

- Επίτηδες, παιδί μου, δεν αναρτήσαν το πορτρέτο αυτού του ήρωα, για να μη δημιουργούνται συνειρμοί στο λαό.

- Δηλαδή;

- Να, για να μην τον βλέπει ο κόσμος και σκέφτεται ότι, όπως ανασκολόπισε ο Ομέρ Βρυώνης τον Διάκο, έτσι ανασκολοπίζουν και οι αγάδες του τόπου τις ασθενείς τάξεις με τα διάφορα "παλούκια" της "ενοποίησης" και της "σύγκλισης"!

Σήμερα τα προεόρτια, όπως είπαμε και αύριο η κορύφωση του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου. Ετσι ξημερώνοντας αύριο θα ριχτούν από το πολυβολείο του Λυκαβηττού οι 21 καθιερωμένοι κανονιοβολισμοί, ενώ είναι άγνωστο πόσα ακριβώς... κανόνια θα ακουστούν από την Αγορά, για να σηματοδοτήσουν ηχηρά την οικτρή κατάσταση που επικρατεί εκεί. Για να σηματοδοτήσουν ότι όλοι οι μικρομαγαζάτορες έχουν γονατίσει από τα "αντικειμενικά κριτήρια" και το κεσάτι, ότι οι ακάλυπτες επιταγές και τα ανεξόφλητα γραμμάτια κυκλοφορούν σαν φέιγ βολάν σ' αυτόν το χώρο και ότι τα "λουκέτα" είναι στην ημερήσια διάταξη.

Γύρω στις 11 το πρωί, ο εορτασμός θα συνεχιστεί με την κατάθεση στεφάνων στο "ηρώο" προς τιμήν των πεσόντων.

Το πιθανότερο είναι ότι εφέτος θα τιμηθεί με στεφάνι και η... δραχμή, που έπεσε προσφάτως στο πεδίον της... τιμής!

"Και ποιος θα το καταθέσει, μπαμπά, αυτό το στεφάνι;" ρωτάει ο μικρός, όταν ακούει ότι μπορεί να γίνει και μια τέτοια εκδήλωση.

- Μα ποιος άλλος, παιδί μου; Οι αεριτζήδες, που ήταν στο κόλπο και έβγαλαν δισεκατομμύρια από τη μια μέρα στην άλλη και όσοι κερδοσκοπούν τώρα ασύστολα σε βάρος των εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι την υποτίμηση.

Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι, όπως είπαμε, η μεγάλη παρέλαση με πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα. Μπροστά, δηλαδή, ο λαός κουβαλώντας στις πλάτες του όλα τα βάρη και πηγαίνοντας σαν κοψομεσιασμένος και πίσω οι προύχοντες του τόπου, επιβαίνοντες σε αστραφτερές λιμουζίνες.

"Θα περάσουν και τανκς, μπαμπά;" ρωτάει πάλι ο μικρός.

- Δεν ξέρω παιδί μου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη τανκς ή αν οι ξεπουλητές των πάντων τα έδωσαν κι αυτά σε τίποτε ιδιώτες!

- Να ρωτήσω κάτι ακόμη, μπαμπά;

- Ναι, αγόρι μου.

- Το 1821 ξεσηκωθήκαμε για να ελευθερωθούμε από τους Τούρκους;

- Ναι και τελικά ελευθερωθήκαμε από αυτούς, αλλά όχι και από τους αγάδες. Τους αγάδες, ντόπιους και ξένους, τους έχουμε ακόμη στο σβέρκο, γι' αυτό και ο αγώνας συνεχίζεται. Συνεχίζεται απ' όσους δε θέλουν να 'ναι ραγιάδες και ονειρεύονται μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη και μια κοινωνία χωρίς μπέηδες και κεχαγιάδες!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ