Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Βορά στις πολυεθνικές του εμπορίου

Στο "βωμό" της ιδιωτικοποίησης θυσιάζει η κυβέρνηση και τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ - λαχαναγορά Ρέντη). Με Προεδρικό Διάταγμα τον μετατρέπει σε ανώνυμη εταιρία, οδηγώντας σε αυτόματη άρση της μονιμότητας των 120 υπαλλήλων που απασχολεί και παραπέρα στην παράδοσή του σε πολυεθνικές επιχειρήσεις του εμπορίου.

Η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του ΟΚΑΑ και του χώρου που του ανήκει, χρονολογείται απ' το '92, επί κυβέρνησης ΝΔ, ενώ τη συνέχεια ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η άσκηση της δραστηριότητας του ΟΚΑΑ από πολυεθνικές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τύπου ΜΑΚΡΟ.

Ο ΟΚΑΑ αποτελεί βασικό κέντρο διακίνησης της εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών και κρεάτων και βασικός προμηθευτής των νησιών του Αιγαίου, νοσοκομείων, στρατιωτικών μονάδων κλπ. Η καταγραφή και η συγκέντρωση στοιχείων για τις ποσότητες που διακινούνται, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την κυβέρνηση στον τομέα της γνώσης των εισαγωγών που απαιτούνται και της οργάνωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αλλωστε απ' το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο ΟΚΑΑ μαζί με τη λίμνη του Μαραθώνα έχουν χαρακτηριστεί χώροι εθνικής σημασίας σε πολεμική περίοδο.

Ταυτόχρονα ο Οργανισμός παρέχει χαμηλού κόστους υπηρεσίες στις 600 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις λαχανικών και 100 κρεάτων που λειτουργούν στο χώρο. Για παράδειγμα το νοίκι που αποδίδουν στον Οργανισμό είναι της τάξης των 70.000 δρχ. το μήνα. Η ιδιωτικοποίησή του και η παράδοσή του στα χέρια πολυεθνικών, θα έχει σοβαρές παρενέργειες για τις 700 επιχειρήσεις και τους 5.000 εργαζόμενούς τους, εκτός απ' το ότι ο ΟΚΑΑ είναι κερδοφόρος Οργανισμός που δεν έχει επιδοτηθεί ποτέ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα έχει σήμερα αποθεματικό 3 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ