Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ανυπολόγιστες καταστροφές

Κινητοποιούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Μεγάλη συγκέντρωση παγόπληκτων στην Οσσα

Ανυπολόγιστες ζημιές έχει προκαλέσει στις αγροτικές καλλιέργειες της χώρας η θεομηνία των προηγούμενων ημερών. Παγετός και ανεμοθύελλα "σάρωσαν" τα πάντα οδηγώντας τους πληγέντες αγρότες στην οικονομική καταστροφή.

Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 δισ. δραχμές και από ό,τι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα σιτηρά, τα τεύτλα, τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια. Οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται ότι έχουν γίνει στην Πελοπόννησο, κι ακολουθούν Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονία - Θράκη και Αιτωλοακαρνανία.

Στην Πελοπόννησο η ανεμοθύελλα αποτελείωσε ό,τι δεν "έκαψε" ο παγετός. Εκτός από τα θερμοκήπια που καταστράφηκαν και τα χιλιάδες δέντρα που ξεριζώθηκαν (ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, λεμονιές), ο παγετός πάγωσε τα αμπέλια (σταφίδα και κρασοστάφυλα) και κηπευτικά. Εκτός αυτών, στην Ηλεία καταστράφηκαν ολοσχερώς τα χωράφια που σπάρθηκαν με καρπούζια και σε Αργολίδα - Κορινθία σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στις βερικοκιές.

Στη Μακεδονία και Θράκη από τον παγετό έγιναν μεγάλες ζημιές στα τεύτλα και σιτηρά, ενώ ειδικά σε Πέλλα και Ημαθία,"χτυπήθηκε" καταστροφικά η ροδακινοκαλλιέργεια.

Στην Κρήτη μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα θερμοκήπια κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων και τα αμπέλια, ενώ σημαντικές ζημιές έγιναν και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (π.χ., τα αμπέλια στη Σαντορίνη).

Στη Θεσσαλία

Ολοκληρωτικές καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες των νομών Λάρισας και Μαγνησίας προκάλεσε ο παγετός των τελευταίων ημερών. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με αμυγδαλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, καρυδιές κι άλλα δέντρα, έχουν υποστεί ζημιές 100%, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Οι δεντροκαλλιεργητές - πολλοί από τους οποίους δεν έχουν άλλο αγροτικό εισόδημα - βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν τη γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την έγκαιρη αποζημίωσή τους, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη δεντροκαλλιέργεια. Ταυτόχρονα, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην πολιτεία, η οποία, αν και επί 4 συνεχή χρόνια η παραγωγή καταστρέφεται από τις θεομηνίες, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την πρόληψη και ιδιαίτερα για την εγκατάσταση αντιπαγετικών συστημάτων (ανεμομεικτών) και δεν αλλάζει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται στο 100% οι ζημιές.

Συγκέντρωση στην Οσσα

Σε μεγάλη συγκέντρωση δεντροκαλλιεργητών που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Οσσα - με τη συμμετοχή παραγωγών από τα χωριά Συκούριο,Καλοχώρι,Νέσσονας,Μακρυχώρι,Καλαμάκι,Αμυγδαλή,Πουρνάρι,Ελάττεια,Ευαγγελισμό,Κυψελοχώρι,αλλά της περιοχής Σαραντάπορου,τέθηκαν τα αιτήματα των παγόπληκτων που αφορούν:

α) Στην αναγνώριση του 100% της ζημιάς, που έγινε στο στάδιο της καρπόδεσης κι όχι της ανθοφορίας.

β) Σωστή και δίκαιη εκτίμηση της καταστροφής και έγκαιρη αποζημίωση.

γ) Ειδική ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία για τις περιοχές όπου τα δέντρα είναι μονοκαλλιέργεια.

δ) Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται το 100% των ζημιών.

ε) Εγκατάσταση δοκιμαστικά ανεμομεικτών για την αντιπαγετική προστασία.Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δ. Μητροδήμος,γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Οσσης, υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά ο παγετός καταστρέφει τα δέντρα κι αφήνει τους παραγωγούς χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των δεντροκαλλιεργητών. "Πού είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, πού είναι οι βουλευτές του νομού μας; Δεν έχουν ευθύνη αυτοί;", αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής.

Στον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους δεντροκαλλιεργητές αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προτείνοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, όπου θα τεθούν τα αιτήματα και τονίζοντας ότι οι αγρότες είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, αν αυτά δεν ικανοποιηθούν.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πρόεδροι κοινοτήτων, ο δήμαρχος Σαραντάπορου και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών των χωριών της περιοχής, περιγράφοντας την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι δεντροκαλλιεργητές και τονίζοντας την απόφαση όλων ν' αγωνιστούν με κάθε τρόπο και μέσο για την ικανοποίηση των δίκαιων και επειγόντων αιτημάτων τους. Από πολλούς δε, εκφράστηκε το παράπονο για την απουσία εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας από τη συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γ. Αδαμόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Ν. Κατσαρός και Δ. Παπαδημόπουλος της ΝΔ, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους αναλώθηκαν σε υποσχέσεις για βοήθεια στους παγόπληκτους, χωρίς να αναλάβουν τις ευθύνες για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των κομμάτων τους. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Γ. Νταφούλης και Θ. Κοκκινούλης, μέλη της ΠΑΣΕ καθώς και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ