Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα πληρώσει για την "πλημμύρα εμπαιγμού";

Χρειάστηκε μόλις ένα 24ωρο ισχυρών καιρικών φαινομένων για να παραλύσει σχεδόν ολοκληρωτικά κάτι παραπάνω απ' το μισό της χώρας. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ώρες ισχυρής βροχόπτωσης για να μετατραπούν σε μια απέραντη λίμνη περισσότερα από 4.500 στρέμματα κατοικήσιμης γης στους δήμους Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου, λίγα μόλις χιλιόμετρα απ' το κέντρο της πρωτεύουσας. Χρειάστηκε μόλις ένας τριήμερος "μίνι- χειμώνας" για να αποκαλυφθεί - για άλλη μια φορά - σε όλο της το μεγαλείο η "γύμνια" της κρατικής μηχανής, τα ψεύδη και η κοροϊδία των αρμοδίων, η προκλητικότητα των κυβερνητικών στελεχών και το δικό τους "ξεγύμνωμα".

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου είναι σίγουρο πως δύσκολα θα το ξεχάσουν εκατοντάδες οικογένειες της Δυτικής Αττικής, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις περιουσίες τους, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να "πνίγονται" στα "ρέματα" της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας των αρμοδίων. Το ίδιο δύσκολο είναι να ξεχάσουν και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που έδινε, μόλις τέσσερα χρόνια πριν - όταν ξαναπλημμύρισαν, αλλά σε πολύ μικρότερη απ' τη σημερινή έκταση - ο και τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Ηταν Φλεβάρης του 1994 όταν δήλωνε πως "... αυτός ο χώρος μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σε Πάρκο Πόλης". Οταν δεσμευόταν πως σε "λιγότερο από 1,5 χρόνο στην περιοχή θα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών", έργα τα οποία μόλις πριν από 7 μήνες ξεκίνησαν δειλά - δειλά! (Για την ιστορία, ο προβλεπόμενος χρόνος έναρξης των έργων ήταν Νοέμβρης 1994).

Τέσσερα χρόνια μετά τις υποσχέσεις του Κ. Λαλιώτη για άμεση αποκατάσταση και έργα, το υπουργείο μόλις προχτές ενημέρωσε ότι "έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες"! Δηλαδή, αν τα έργα και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης της "Λίμνης" δεν είχαν χαρακτηριστεί το 1994 ως... επείγοντα, φανταστείτε πότε θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

Η κοροϊδία και η εξαπάτηση, ωστόσο, των κατοίκων αυτών των περιοχών δε γίνεται μόνο απ' την ανώτερη κεντρική εξουσία, αλλά και από ορισμένους τοπικούς άρχοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του δημάρχου των Ανω Λιοσίων, Νίκου Παπαδήμα, ο οποίος το 1994 είχε καταλογίσει τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, ενώ το ίδιο έκανε και τώρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο ΥΠΕΧΩΔΕ που εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ; Για τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο φαίνεται δεν υπάρχουν...

Ομως πιο προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης. Προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόβαλε όσα νωρίτερα την ίδια μέρα είχε ισχυριστεί ανενδοίαστα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία, μην έχοντας πού αλλού να καταλογίσει τις εγκληματικές ευθύνες, ανακάλυψε τους... κατοίκους! Τι έφταιξε για την εγκληματική καθυστέρηση των έργων; "Οι ιδιοκτήτες ηρνούντο να εγκαταλείψουν τα κτίσματα αν και είχαν εισπράξει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις"! Κι αυτά όταν μόλις την 1η Αυγούστου 1996 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της κοινοπραξίας "ΑΤΤΙ - ΚΑΤ ΑΤΕ - ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ", χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις! Μόλις το Μάη 1997 εκδόθηκε η απόφαση που καθόριζε τις τιμές για τις σχετικές αποζημιώσεις!

Την ίδια ώρα, οι πληγέντες από την πλημμύρα περιμένουν τα συνεργεία για την καταγραφή των ανυπολόγιστων ζημιών που έχουν υποστεί, για να διεκδικήσουν "αξιοπρεπείς" αποζημιώσεις. (Το 1994 οι πληγέντες πήραν ως αποζημίωση 100.000 δραχμές κι αυτή όχι όλοι).

Μόνο που και στο θέμα των αποζημιώσεων, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα παιχτεί η επόμενη πράξη της προκλητικότητας και της κοροϊδίας. Για παράδειγμα ήδη από τη Δευτέρα στο δήμο των Ανω Λιοσίων θα "στηθεί" γραφείο Νομικής Προστασίας, όπου θα καταβάλλονται ομαδικές μηνύσεις των κατοίκων στην ΕΥΔΑΠ, καθιστώντας την υπεύθυνη για τις ζημιές που έπαθαν και ζητώντας απ' αυτήν την αποζημίωσή τους. Με αυτό ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων επιδιώκει να περάσει τη γραμμή "για όλα φταίει η ΕΥΔΑΠ", έτσι ώστε και η κυβέρνηση να... βγάλει την ουρά της απέξω, και τις δικές του ευθύνες να αποσείσει.

Οι πληγέντες αυτές τις μέρες βρίζουν ακόμα και τις... πέτρες! Στο χέρι τους είναι να οργανωθούν και να αγωνιστούν για ουσιαστικές αποζημιώσεις, αλλά και για να γίνουν επιτέλους τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ