Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΠΠΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

- Τη Δευτέρα, μετά από εντολή της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς το Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων σταμάτησαν οι πληρωμές ενταλμάτων του Δήμου Ζεφυρίου. Τι ακριβώς συνέβη;

- Εδώ και ενάμιση χρόνο το ΤΠΔ έδωσε εντολή στο Δημόσιο Ταμείο Αγ. Αναργύρων να μην κάνει πληρωμές παρά μόνο για μισθοδοσία και πετρέλαια. Ολα αυτά μέχρι τη Δευτέρα, που η "στρόφιγγα" έκλεισε, δημιουργώντας μια κατάσταση ανυπόφορη. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με την υπηρεσία καθαριότητας, καθώς οι δραστηριότητες του δήμου δεν περιορίζονται στο μάζεμα των σκουπιδιών. Υπάρχει ο Αθλητικός Οργανισμός, το Πνευματικό Κέντρο κι άλλοι φορείς, που πρέπει να λειτουργήσουν. Η τακτική του ΤΠΔ είναι αδικαιολόγητη, άδικη και λειτουργεί σαν "θηλιά" που σφίγγει το λαιμό του δήμου, που δεν μπορεί να επιβιώσει.

- Με ποιους τρόπους ο δήμος Ζεφυρίου θα αντιμετωπίσει το οικονομικό του πρόβλημα;

- Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση το 1995, βρεθήκαμε με ένα πρωτοφανές χρέος ύψους 670 εκατομμυρίων περίπου, έργο της προηγούμενης, φιλοκυβερνητικής διοίκησης του δήμου. Σαν διοίκηση δεν αποστασιοποιηθήκαμε απ' το χρέος και μετά από απόφαση του ΔΣ ζητήσαμε, να μας δοθεί άτοκο δάνειο ισόποσο με το χρέος, του οποίου η αποπληρωμή θα γίνεται με παρακράτηση από τα τακτικά έσοδα του δήμου με 25 εκατομμύρια το χρόνο για 25 χρόνια. Ζητήσαμε, παράλληλα, την αύξηση των αντισταθμιστικών από την ύπαρξη της χωματερής, από 80 εκ. σε 250 εκ. - που φτάνουν τα 8 δισ. και το 95% δίνεται στο Δήμο Ανω Λιοσίων - και την αύξηση των τακτικών εσόδων του δήμου από 140 εκ. σε 250 εκ. Την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μας με την αύξηση των δημοτικών τελών την απορρίψαμε, καθώς οι δημότες μας είναι μεροκαματιάρηδες, μισθοσυντήρητοι και άνεργοι.

- Γιατί νομίζετε ότι το ΤΠΔ πήρε τέτοια απόφαση τώρα; Πού αποσκοπεί; - Εμείς δε θέλουμε να προσάψουμε σκοπιμότητες σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Το γεγονός ότι το Ζεφύρι δέχτηκε τις συνέπειες της θεομηνίας με πλημμύρες σε σπίτια και βιοτεχνίες μάς βάζει σοβαρές υπόνοιες ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση. Παράλληλα, οι υποψίες μας ενισχύονται, από το γεγονός ότι, ενώ ο δήμος Ζεφυρίου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τον Δήμο Ανω Λιοσίων, έχει παραγκωνιστεί από τους αρμόδιους, ενώ τα ΜΜΕ τον έχουν παρακάμψει. Αυτό συμβαίνει, ίσως, γιατί εμείς δε ρίχνουμε τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, καθιστώντας την υπεύθυνη για τις πλημμύρες, ώστε να οδηγηθεί και εκείνη στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, όπως η "Ολυμπιακή"...

- Τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος Ζεφυρίου από δω και πέρα;

- Σήμερα έχουμε έκτακτο ΔΣ για την πρώτη συλλογική αποτίμηση των καταστροφών απ' τις πλημμύρες. Παράλληλα, θα συζητήσουμε και για τη στάση του ΤΠΔ. Θα κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα να πείσουμε τη διοίκηση του ΤΠΔ για το δίκιο των προτάσεών μας. Αν δε γίνουμε πειστικοί, είμαστε αποφασισμένοι ο δήμαρχος, το ΔΣ, οι εργαζόμενοι και το προσωπικό του δήμου να μετακομίσουμε στο ΤΠΔ και τότε ας έρθουν εκείνοι εδώ να διοικήσουν και να διαχειριστούν τα προβλήματα του Ζεφυρίου. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ