Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηχανισμός καταστολής των αγώνων
  • Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Γιουροπόλ
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέρασε χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση της σύμβασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Γιουροπόλ). Το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο, τονίζοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός τάσσεται στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των λαϊκών αντιδράσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε πως "η δημιουργία της Γιουροπόλ έρχεται συμπληρωματικά προς άλλα μέτρα, της νομιμοποίησης του ηλεκτρονικού φακελώματος και της Σένγκεν, και με την ψήφισή της ολοκληρώνονται υποτίθεται οι βάσεις για την οικοδόμηση των μηχανισμών καταστολής σε επίπεδο εγκλήματος. Μηχανισμοί, όμως, οι οποίοι κατά κύριο λόγο στοχεύουν στην αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων και των κοινωνικών εκρήξεων, που αναπόφευκτα θα έρθουν για να αντιπαλέψουν την πολιτική που ακολουθείται και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μια πολιτική που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων".

Αναφερόμενος στη δράση που θα έχει ο νέος μηχανισμός καταστολής είπε ότι "το προσωπικό της Γιουροπόλ εξοπλίζεται με μια ιδιότυπη ασυλία και έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την μαρτυρική κατάθεση. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταδικαστεί με βάση πληροφορίες - κατηγορίες και μόνο της Γιουροπόλ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τις αντικρούσει στο δικαστήριο. Γεγονός που μας γυρνάει στις περίφημες καταθέσεις του Ρακιντζή και των άλλων "αστέρων" της εποχής που χρησιμοποηήθηκαν για την καταδίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη".

Στο θέμα της Γιουροπόλ παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, τονίζοντας ότι "το νομοθετικό αυτό πλαίσιο μετατρέπει ουσιαστικά τους πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και τους πολίτες τρίτων χωρών που είτε βρίσκονται ήδη μέσα είτε πρόκειται να εισέλθουν στο χώρο της ΕΕ, από υποκείμενα - φορείς θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντικείμενα, υφιστάμενα ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία ατομικών τους στοιχείων, αλλά και άλλες ενέργειες (πχ διακριτική παρακολούθηση ενδεχόμενη δίωξη κλπ".

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χαρακτήρισε "θράσος" τις παραινέσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, που ζητά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τον "νέο Πιουριφόι".

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, υποστήριξε ότι η Γιουροπόλ δημιουργείται αποκλειστικά για την πάταξη του εγκλήματος και πως οι αρμοδιότητές της δεν ξεφεύγουν από αυτό το σκοπό. Παράλληλα σημείωσε ότι οι εθνικές αρχές έχουν την ευχέρεια να δράσουν αυτόνομα και να μη δίνουν πληροφορίες όταν τους ζητηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ