Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνος αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια
  • Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Στρασβούργο
  • Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (Του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Τον κίνδυνο ενός νέου γύρου αλλαγής των συνόρων και πολέμου στα Βαλκάνια και διχοτόμησης της Κύπρου, στα πλαίσια της διαδικασίας προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε χτες στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ - Ρόμπλες. Η Αλ. Παπαρήγα πραγματοποιεί σημαντική διήμερη επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Ισπανό Χ. Μ. Χιλ - Ρόμπλες κράτησε περισσότερο από μια ώρα και θίχτηκε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη χώρα μας. Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης και ο Μ. Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σώματος Χ. Μ. Χιλ - Ρόμπλες δήλωσε ότι άκουσε με πολύ ενδιαφέρον μια διαφορετική άποψη για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα, όπως η κρίση στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι η κρίση στην περιοχή αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα και γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να κρατήσει μια αρκετά προσεκτική στάση. Επανέλαβε, όμως, ότι η Ολομέλεια του Στρασβούργου υποστηρίζει το αμετάβλητο των συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου. Οσον αφορά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμ. Τζεμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά τις αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ηρεμία, γιατί εκτιμά ότι προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, υπό το πρίσμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μάρτενς, με τον οποίο είχε μια πολύ εγκάρδια συζήτηση, ενώ χτες βράδυ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη συνάντηση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (GUE/ NGL). Σήμερα, η Αλέκα Παπαρήγα πρόκειται να συναντηθεί και με τους προέδρους όλων των άλλων ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να σταματήσουν οι επεμβάσεις στην περιοχή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, τόνισε:

"Αναφέρθηκα σε δύο ζητήματα: Στον κίνδυνο ενός νέου γύρου αλλαγής των συνόρων και πολέμου στα Βαλκάνια, πράγμα που θα μεταφέρει την κρίση προς τα κάτω και προς τα ελληνικά σύνορα και δεύτερον, στο πρόβλημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου. Εμείς πια βλέπουμε ότι όταν η ΕΕ λέει συνομιλίες για το Κυπριακό εννοεί την ένταξη της μισής Κύπρου. Αν αυτό δεν είναι διχοτόμηση, τι άλλο είναι;", είπε, για να προσθέσει πως "η διχοτόμηση θα 'ναι συμφορά", ενώ μπορεί ν' αποτελέσει "πηγή ανάφλεξης για ολόκληρη την περιοχή, αφού η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, αλλά σε καίρια γεωστρατηγική θέση". Και η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε: "Υπογράμμισα την ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης και οι αντιπρόσωποί τους να ανησυχήσουν για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Από τη στιγμή που συνεχίζεται η διανομή σφαιρών επιρροής και αγορών, η εξαθλίωση και ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτα. Για μας, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι διανομές".

Ειδικότερα, η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε για την απειλή πολέμου στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση - και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία - έχουν κάνει "έναν αδελφοκτόνο διαμελισμό" των ζωνών επιρροής με τις ΗΠΑ και αυτό μπορεί να επισημανθεί, τόσο στην έντονη παρουσία των Αμερικανών στα Νότια Βαλκάνια, όσο, π.χ., και στη γαλλική παρουσία στην Αφρική.

Για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις Τζεμ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Η Τουρκία είναι δευτεραγωνιστής, ας το πω έτσι, στην περιοχή, όσον αφορά την προώθηση των περιφερειακών σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων". Αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δε θα μπορούσε η ηγεσία της Τουρκίας να λέει και να κάνει τέτοια πράγματα. Οταν άλλους λαούς τους περιορίζουν και δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι κλείνουν τα αυτιά. Το ίδιο κάνουν, όταν επίσημες ηγεσίες παραβιάζουν, όχι μόνο φραστικά, αλλά και στην πράξη ανθρώπινα και γενικότερα δικαιώματα. Το θέμα είναι ποιος δίνει το "πράσινο φως" σε αυτές τις ενέργειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ