Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΣΧΑ
Γιέλτσιν - Τσοχατζόπουλος για τους S-300

Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπ. Γιέλτσιν και ο υπουργός ΑμυναςΑ. Τσοχατζόπουλος.Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα τους θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόσο ο Ελληνας υπουργός όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος άφησαν υπονοούμενα σε σχέση με το τι συμφώνησαν. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αμερικανικές αντιδράσεις σε σχέση με την προμήθεια πυραύλων S - 300 από την Κύπρο ή την Ελλάδα, είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να εξασφαλίσει την άμυνά της με ό,τι τη συμφέρει και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκβιασμός, πίεση ή παρεμπόδιση και ότι η Αθήνα θα κάνει τις αγορές της, σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον.

Χαιρετώντας τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος και, αστειευόμενος, είπε στον Ελληνα υπουργό να μην πούνε στους δημοσιογράφους αυτά που θα συζητήσουν. Οπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα ασφάλειας της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής στην οποία ανήκει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία. Επιβεβαιώθηκε, πρόσθεσε, η προσέγγιση των εκτιμήσεων Αθήνας και Μόσχας στην επιδίωξη της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας, αλλά και επιβεβαιώθηκε η καλή σχέση των δύο χωρών, η διάθεση συνεργασίας τους τόσο σε διμερές επίπεδο περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα όσο και της κοινής προσπάθειας Ελλάδας και Ρωσίας στους οργανισμούς Ασφαλείας που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ" ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε στον Ελληνα υπουργό Αμυνας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Το πρακτορείο επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι μετέδωσε ότι ο Γιέλτσιν διαβεβαίωσε τον Ελληνα υπουργό "για την απόφαση της Μόσχας να σεβαστεί το συμβόλαιο για την έγκαιρη παράδοση στην Κύπρο των πυραύλων S-300".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ