Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια νέα Ιερή Συμμαχία διαιρεί τα Βαλκάνια

Σε πανηγυρική συνεδρίασή της η Βουλή τίμησε χτες την επέτειο του θανάτου του Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και της γέννησης την ίδια ημερομηνία, του ποιητή Διονυσίου Σολωμού

Αφιερωμένη στην τίμηση της επετείου του θανάτου του Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και της γέννησης την ίδια ημερομηνία του ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ήταν η χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής.Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος,ενώ μίλησαν εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Στην επικαιρότητα του έργου και των αντιλήψεων του Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,στην ομιλία του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "για μας τους κομμουνιστές, για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς των Βαλκανίων, στων οποίων τη μνήμη ζει ο Ρήγας, όλα είναι ζωντανά". "Στις μέρες μας μια νέα Ιερά Συμμαχία διαιρεί τα Βαλκάνια. Ξεκινώντας από το διαμελισμό της τέως Γιουγκοσλαβίας, νέοι πόλεμοι ξεσπούν. Το "αυγό του φιδιού" δείχνει να έχει κιόλας επωαστεί και το φίδι του φασισμού στάζει κιόλας το δηλητήριο του σοβινισμού και του ρατσισμού. Οι απόγονοι του καλόγερου Κυρίλλου συνιστούν σύνεση και προσαρμογή στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", ενώ ή άρχουσα τάξη της χώρας μας προσπαθεί να πάρει και αυτή το μερίδιό της από τη λεηλασία της Χερσονήσου. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο μια από τις φωνές που δείχνουν το δρόμο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραμένει ο Θούριος του πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή: "Βούλγαροι κι Αρβανίτες κι Αρμένιοι και Ρωμιοί κι Αραπάδες και Ασπροι με μια κοινήν ορμή για την ελευθερία να ζώσωμεν σπαθί" και "Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή"".

Επίσης αναφερόμενος στον Διονύσιο Σολωμό τόνισε πως "στις σημερινές συνθήκες για όσους οραματιζόμαστε έναν καινούριο κόσμο και παλεύουμε γι' αυτόν, το μεγαλείο του Σολωμού έγκειται σε τούτο: Ο ποιητής κατέδειξε ότι ο διανοούμενος πρέπει να επιλέγει να υπηρετεί με το έργο του και τη ζωή του σε μια ύψιστη εκδήλωση στράτευσης τις πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις του καιρού του. Ο ίδιος ανήκε στο αρχοντολόι και είχε τη δυνατότητα να ενσωματωθεί σε αυτό και να κάνει τέχνη για την τέχνη. Το αρνήθηκε, για να δανειστούμε τα λόγια του άλλου λαϊκού και εθνικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου: Ο Σολωμός δεν τραγουδούσε για να ξεχωρίσει από τον κόσμο, τραγουδούσε για να σμίξει τον κόσμο".

Με αιχμές για τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,ο οποίος σημείωσε ότι "η Ελλάδα πάντα προχωρούσε όταν έθετε πραγματικά μακρόπνοους στόχους που δε χωρούσαν στους στενούς και μίζερους ορίζοντες ατομικών και συντεχνιακών και αντικρουόμενων συμφερόντων".

Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής,αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου και του Διονυσίου Σολωμού, σημειώνοντας ότι τα μηνύματά τους πρέπει να εμπνεύσουν το ελληνικό έθνος σήμερα, μια "ώρα μεγάλων εθνικών προκλήσεων, ώρα ευρωπαϊκού οράματος", με στόχο την "πορεία εθνικής αναγέννησης". Παράλληλα πρότεινε "να υιοθετηθεί η πρόταση για πρόσθεση στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας του ονόματος του ποιητή".

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης,σημειώνοντας πως "ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξαν κορυφαίοι οραματιστές και στοχαστές. Το πνευματικό τους διαμέτρημα ξεπέρασε τις εποχές στις οποίες έζησαν. Το έργο τους αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο μελέτης και έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Και οι δύο αγωνίστηκαν για να διεγείρουν την εθνική συνείδηση του υπόδουλου ελληνισμού και να τον οδηγήσουν στον ξεσηκωμό εναντίον της εθνικής τυραννίας". Παρέμβαση έκαναν επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος,και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ