Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λόγο για όλα διεκδικεί ο Ν. Μπερνς

Η πολυπραγμοσύνη και οι δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, αρχίζουν να ξεπερνούν τα όρια και να δημιουργούν την εικόνα ενός υστερικού "ανθύπατου", ο οποίος επιχειρεί να παρέμβει σε κάθε τομέα της ζωής στην "αποικία" της οποίας του έλαχε να διοικήσει.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες διατύπωνε τη δυσφορία του ακόμη και για την εργατική νομοθεσία της χώρας μας, ανάγκασαν τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, να "παρέμβει" και να πει πως "οι δηλώσεις του κ. Μπερνς και οι εκτιμήσεις του δε μας βρίσκουν σύμφωνους". Ο υπουργός Τύπου, θα πρέπει να σημειωθεί, ήταν αυτός που στις αρχές του μήνα, όταν του είχε ζητηθεί να σχολιάσει τις δραστηριότητες και την πολυπραγμοσύνη του Ν. Μπερνς, είχε δηλώσει πως ο "Αμερικανός πρεσβευτής κινείται στα νόμιμα πλαίσια"...

Στα "νόμιμα πλαίσια", λοιπόν, κατά τον Δ. Ρέππα, ο Ν. Μπερνς την περασμένη Δευτέρα στην ομιλία του σε διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σημείο ακόμη και να εκβιάσει την αλλαγή εργατικών νόμων συνδέοντας τις αλλαγές με τις αμερικανικές επενδύσεις.

"Οι μη ευέλικτοι εργατικοί νόμοι κάνουν τις επιχειρήσεις δαπανηρές. Αυτός, πρόσθεσε, είναι ένας από τους λόγους που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα ακριβά στη ΝΑ Ευρώπη".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Μπερνς "παραπονέθηκε" πως αν και έχουν γίνει πέντε επιθέσεις με ρουκέτες και εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά αμερικανικών εταιριών, δεν έχει γίνει ακόμη καμία σύλληψη.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή περί τρομοκρατίας, σημείωσε πως "οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τέτοια συνεργασία υπάρχει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει μία μεγάλη εξάπλωση, εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Πρέπει συνεργαζόμενοι να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι η Ελλάδα η χώρα εκείνη, η οποία μπορεί να προβάλλεται ως χώρα που ανθεί η τρομοκρατία. Αντιθέτως, μπορώ να αναφέρω παραδείγματα άλλων χωρών - μηδέ εξαιρουμένης της μεγάλης αυτής χώρας, των ΗΠΑ - όπου τα φαινόμενα τρομοκρατίας έχουν κι εκεί την ανάλογη διάστασή τους".

Ο υπουργός Τύπου, σχολιάζοντας το σημείο της ομιλίας του Ν. Μπερνς στο οποίο γίνονταν κρίσεις για την ελληνική νομοθεσία, υποστήριξε πως "όσον αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών θεμάτων, θα πρέπει να πω ότι αυτές γίνονται με γνώμονα το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Μία προοδευτική κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί, πλέον, η ανταγωνιστικότητα, όπου δεν υπάρχει, πλέον, προστατευτισμός, λογικό είναι να προχωρά σε επιλογές τέτοιες, οι οποίες δίνουν την ανάλογη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες της κοινωνίας. Δεν πρέπει, όμως, να φτάνει μέχρι εκείνου του σημείου, ώστε να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, γιατί η κινητήρια δύναμη μιας κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοι πολίτες της. Αν έχει άλλη άποψη η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο κ. Μπερνς, ας την κρατήσει για τον εαυτόν του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ