Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σημαντική νίκη των κομμουνιστών

ΚΙΕΒΟ.-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Ουκρανία για την κάλυψη των μισών εδρών της Βουλής, συγκεντρώνοντας το 25,8% των ψήφων, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Το εθνικιστικό κόμμα "ΡΟΥΧ" καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 8,9%.Ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος - Αγροτικού Κόμματος ακολουθεί με 8,7% και το Κόμμα των Πρασίνων με 5,1%.Ακολουθούν μια σειρά άλλα κόμματα ("Προοδευτικοί Σοσιαλιστές", "Σοσιαλδημοκρατικό Ενοποιημένο Κόμμα" του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσιούκ, "Γκρομάντα") που λαμβάνουν το 4% των ψήφων. Με βάση το μεικτό εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Ουκρανία, οι μισοί (225) βουλευτές από τους 450 εκλέγονται με πλειοψηφικό σ' ένα γύρο ως ανεξάρτητοι και οι άλλοι μισοί με αναλογική σε κομματικές λίστες και με εκλογικό μέτρο το 4% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές έφτασε το 69,6%. Πάντως, με καταμετρημένα τα 4/5 των ψηφοδελτίων προκύπτει ότι οι κομμουνιστές θα καταλάβουν το λιγότερο 129 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα σχολίασε τα αποτελέσματα, δηλώνοντας ότι το νέο Κοινοβούλιο "δε θα είναι χειρότερο από το παλιό", υπονοώντας ότι η δυναμική νίκη των κομμουνιστών δε θα επηρεάσει την οικονομική και εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας.

Ομως, το μόνο κόμμα στο οποίο ο Ουκρανός Πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει πως θα τον υποστηρίξει πλήρως είναι το "Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα" του πρωθυπουργού Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο, το οποίο πήρε ποσοστό γύρω στο 5,1%.Οπως και να 'χει, οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών της 29ης Μάρτη ανοίγει το δρόμο για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προγραμματισμένων για το τέλος του 1999 προεδρικών εκλογών.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι οι εκλογές στην Ουκρανία ήταν "ελεύθερες και δίκαιες" και διεξήχθησαν με "ειρηνικό τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ