Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Θα τον ανακαλέσει στην τάξη η κυβέρνηση;
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή τις προκλητικές εμφανίσεις του Αμερικανού πρεσβευτή και τον "διευρυμένο" ρόλο που επιζητεί
  • Σαν πλασιέ της αμερικανικής τεχνολογίας εμφανίστηκε στη Ζάκυνθο

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την πρακτική που εφαρμόζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ν. Μπερνς, ο οποίος επιδιώκει να έχει λόγο για τα πάντα, πολύ πέρα από τα διπλωματικά του καθήκοντα, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,με την οποία καλεί τον υπουργό Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, αν σκοπεύει να απαιτήσει τη μη παρέμβαση του πρεσβευτή στα εσωτερικά της χώρας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Υπερδραστήριος εμφανίζεται ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα μας. Ο κ. Ν. Μπερνς δε φαίνεται ότι περιορίζεται στην άσκηση των διπλωματικών καθηκόντων, όπως αυτή προσδιορίζεται διεθνώς, αλλά διευρύνει το ρόλο του σε βαθμό που να προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά. Διερωτάται κανείς για το αληθινό νόημα των επαφών του Αμερικανού διπλωμάτη με αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και της ΕΛΑΣ, με στελέχη του ΟΤΕ, με επιχειρηματίες κ.ο. κ. Επίσης, διερωτάται κανείς για τις πολλαπλές περιοδείες του κ. Μπερνς σε πόλεις και χωριά ολόκληρης της χώρας και για τις επισκέψεις του σε Δήμους. Επιπλέον, διερωτάται κανείς αν όλα αυτά προβλέπονται από τη διπλωματική πρακτική - και αν όχι τι κάνει η υπεύθυνη - υποτίθεται, κυβέρνηση του τόπου.

Καθώς, όμως, η ελληνική κυβέρνηση κρατά μια στάση απλού θεατή, "ανοίγει την όρεξη" του κ. πρεσβευτή, ο οποίος στις 30/3/1998 στη Θεσσαλονίκη, προχωρώντας σε απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικά θέματα, έκανε υποδείξεις σε αντιδραστική κατεύθυνση για τη διευθέτηση των εργασιακών... σχέσεων, την αντιμετώπιση της... τρομοκρατίας, την προστασία των... πνευματικών δικαιωμάτων κτλ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη νέα πρακτική που εγκαινίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης;
  • Είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι η δραστηριότητα του κ. Μπερνς γίνεται σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική και αν τηρούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται;
  • Πρόκειται ηελληνική κυβέρνηση ν' ανακαλέσει στην τάξη τον Αμερικανό πρεσβευτή και ν' απαιτήσει απ' αυτόν να μην επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας;".
Πλασιέ της αμερικανικής τεχνολογίας

Νέα ανοιχτή πρόκληση από την αμερικανική πρεσβεία, που αυτή τη φορά επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να εκβιάσει αποφάσεις που εξυπηρετούν τις αμερικανικές βιομηχανίες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων!

Το ρόλο του πλασιέ της αμερικανικής τεχνολογίας ανέλαβε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς,ο οποίος στις 29 και 30 Μάρτη σε συνέδριο για την ανακύκλωση στη Ζάκυνθο - που συνδιοργανώνει η πρεσβεία - πρόκειται να διαφημίσει τα "καλά" των αμερικανικών συστημάτων σχετικά με την ανακύκλωση...

Μετά, λοιπόν, τον γενικό διευθυντή της 16ης Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Συνοχής της ΕΕ I. Βερστρίγκε, που περιόδευε το περασμένο καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά, για να προωθήσει τη μέθοδο της πυρόλυσης και τη γερμανική τεχνολογία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολουθεί ο Ν. Μπερνς για να δώσει τώρα την απάντηση από την πλευρά των αμερικανικών βιομηχανιών. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ετοιμάζουν ουσιαστικά το έδαφος στους κάθε λογής Βερστρίγκε και Μπερνς να περιοδεύουν στην ελληνική περιφέρεια και να διαφημίζουν προϊόντα των πολυεθνικών.

Στην περίπτωση του Μπερνς, πάντως, αυτός που έχει αναλάβει την υποδοχή του είναι ο "Σύνδεσμος Καθαριότητας νομού Ζακύνθου" που διοργανώνει την εκδήλωση σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία.

"Είναι ανεπιθύμητος!"

Ανεπιθύμητο πρόσωπο για την Εργατική Τάξη και το λαό της Ζακύνθου κήρυξε τον Αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς το "Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου"! Σε ανακοίνωσή του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο επισημαίνει ότι: "δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή στο νησί μας. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της που επιτρέπει στον κ. Μπερνς να περιοδεύει και να ελέγχει τους νομούς και Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας μας λες και είναι κυβερνητικός υπεύθυνος ή μήπως του έχουν παραχωρηθεί τέτοιες ευθύνες;"

Ακόμα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο, τους εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους μαζικούς φορείς του νησιού να εκφράσουν τα αισθήματα του Ζακυνθινού λαού και να μην αποδεχτούν την παρουσία του Μπερνς στο νησί.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει ακόμα το Σύνδεσμο Καθαριότητας Ζακύνθου και σημειώνει ότι "η στάση των εκλεγμένων του Συνδέσμου Καθαριότητας πρέπει να βρει την καθολική καταδίκη του λαού της Ζακύνθου. Η διημερίδα που θα διοργανωθεί με την Αμερικανική Πρεσβεία επιδιώκει να γίνει ο διαφημιστής του κατάπτυστου για τον ελληνικό λαό Αμερικανού Πρεσβευτή Μπερνς. Του ανθρώπου εκείνου που στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων δε διστάζει να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας μας. Θρασύτατα απαιτεί την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών Συμφερόντων και των πολυεθνικών. Τους καλούμε να μην προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της διημερίδας δήθεν για την ανακύκλωση. Αλλωστε, είναι γνωστή η θέση των Αμερικανών για την ανακύκλωση χωρών και λαών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Με παράλληλη δήλωσή του στο "Ρ" ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ Μπ. Ζιώγας,του οποίου το όνομα αναγράφεται στο πρόγραμμα του συνεδρίου, χωρίς ο ίδιος να έχει καν ενημερωθεί, αναφέρει: "Είναι δημόσια γνωστή η θέση μου για το ρόλο και τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις κάθε λογής δραστηριότητες του αμερικανικού παράγοντα στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να δώσω άλλοθι με την παρουσία και τη συμμετοχή μου στις σκοπιμότητες αυτές, ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των οποίων είναι δεδομένος και αποδεδειγμένος". Παράλληλα, τονίζει πως: "Η αμερικανική πρεσβεία πρέπει στην περίπτωση αυτή να πάρει απ' όλους μας την απάντηση: Μείνετε εκεί που είστε μακριά μας. Αφήστε μας να συζητήσουμε χωρίς την παρουσία σας για τα ζητήματαάμας. Κύριοι, μας είστε ανεπιθύμητοι".

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε δύο φορές να χορηγήσει βίζα διαρκείας στον Μπ. Ζιώγα, όταν, για υπηρεσιακούς λόγους, χρειάστηκε να επισκεφτεί εγκατάστασης διάθεσης των απορριμμάτων στις ΗΠΑ, λόγω καταδικαστικής απόφασης του έκτακτου στρατοδικείου Θεσσαλονίκης σε βάρος του για αντιδικτατορική δράση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ