Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραπλάνηση

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατά την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε το διάλογο που επιχειρεί η κυβέρνηση ως απάτη!

Ο κοινωνικός διάλογος, βεβαίως, δεν άρχισε τώρα. Διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό σε όλους τους τομείς: εργατικό, αγροτικό κ.ά. Για την ακρίβεια διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό, ανάμεσα στην κυβέρνηση, το ΣΕΒ, τους αγροτοεργατοπατέρες και τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Από την άλλη, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εμπεδωθεί καλά, ότι η ταξική πάλη έχει πια ξεπεραστεί και ότι η μόνη λύση για να πάνε καλά τα πράγματα (για όλους!), είναι ο "κοινωνικός διάλογος".

Φυσιολογικό λοιπόν, το ερώτημα: Πού το θυμήθηκε ο Π. Λαφαζάνης και καταγγέλλει τώρα το διάλογο ως απάτη;

***

Θα πει κανείς πως όταν υπάρχει μια θετική μεταστροφή, έστω και αργά, δεν είναι προς ψόγο. Αντίθετα, πρέπει να επαινεθεί. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο ΣΥΝ συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο και έχοντας ως σημαία του την ταξική συνεργασία, δεν έχει διστάσει, παρ' όλα αυτά, να καταγγείλει κατά καιρούς τον κοινωνικό διάλογο...

Τι καταγγέλλει όμως; Την ουσία του διαλόγου; Το χαρακτήρα του; Οχι! Καταγγέλλει το γεγονός πως η κυβέρνηση δε διεξάγει γνήσιο και διαφανή διάλογο! Εδώ βρίσκεται η απάτη! Οχι του κοινωνικού διαλόγου, αλλά του ΣΥΝ. Ο κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι απάτη εξ ορισμού. Κοινωνικός διάλογος γνήσιος δε γίνεται να υπάρξει. Τα συμφέροντα των τάξεων είναι αντικρουόμενα και ασυμφιλίωτα.

Ο ΣΥΝ προσποιείται ότι παλεύει για ένα διάλογο φερέγγυο! Με αυτόν τον τρόπο, και στη λογική της ταξικής συνεργασίας κινείται και απέναντι στους εργαζόμενους, που έχουν μυριστεί την απάτη του διαλόγου, προσπαθεί να φανεί συνεπής με την... αγωνιστική στάση.

***

Συνεπής στάση, απέναντι στον κοινωνικό διάλογο, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, είναι μόνο μία: Καταγγελία της ουσίας του, κάλεσμα για την ανατροπή του, για συσπείρωση όλων των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ σ' ένα μέτωπο πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Και, βεβαίως, αποχώρηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων από τις διαδικασίες του διαλόγου,όπως έχει κάνει εξαρχής η ΕΣΑΚ και οι άλλες παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ. Οπως έχουν κάνει οι Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών.

Οποια άλλη στάση, σημαίνει συμβολή στην αδρανοποίηση των εργαζομένων και "πλάτη" για να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Αυτό ακριβώς κάνει ο ΣΥΝ όλο αυτό το διάστημα. Και δεν μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες του, με δήθεν αντιπολιτευτικές "σφαίρες". Αν ο ίδιος και άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις είχαν καταγγείλει έγκαιρα τον κοινωνικό διάλογο, αν δεν είχαν πάρει μέρος, αν καλούσαν το λαό να παλέψει, σήμερα το μαζικό κίνημα θα έδινε τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Αλλά δεν το έκαναν... Αντίθετα, εγκαλούσαν και εγκαλούν το ΚΚΕ, ότι οδεύει στο δρόμο της... απομόνωσης!

***

Τη θέση του ΣΥΝ εξέφρασε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο! Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι στο ΣΥΝ, είτε ανήκουν στο λεγόμενο "αριστερό ρεύμα" είτε όχι. Με τη διαφορά, ότι, οι του "αριστερού ρεύματος" χρησιμοποιούν και καμιά φρασούλα πιο "αριστερή" από τους άλλους... Γεγονός, ωστόσο, που καθιστά την παραπλανητική τακτική τους πιο επικίνδυνη στο να εγκλωβίσει εργαζόμενους, έστω και λίγους, στην αυταπάτη περί "καλού" διαλόγου...

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ