Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Προς συντονισμένη δράση για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Το ΔΣ της Ενωσης συζήτησε χτες και αποφάσισε κατ' αρχήν το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τους άλλους εργαζόμενους

Σε συντονισμένη δράση με όλους τους εργαζόμενους, για να αποκρουστεί η κυβερνητική έφοδος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτή εκδηλώνεται ήδη και αφορά και τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, αποφάσισε να προχωρήσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά από συζήτηση που έγινε χτες με αφορμή σχετικό υπόμνημα που υπέβαλε το μέλος της διοίκησης Νίκος Καραντηνός για την εξελισσόμενη επιχείρηση ξεθεμελιώματος και ανατροπής εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αγγίζουν και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, βεβαίως.

Συγκεκριμένα το ΔΣ αποφάσισε να προωθήσει διαδικασίες κινητοποίησης και συντονισμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τους άλλους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των κοινών δικαιωμάτων. Σε πρώτη φάση, η ΕΣΗΕΑ προτείνει στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ να προωθήσει το συντονισμό της δράσης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα, μαζί με το θέμα του συντονισμού με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ συγκέντρωση για τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική. Ενώ δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός πως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε σε σχετική ερώτηση στην αίθουσα Τύπου να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης σχετικά και με την τύχη των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ...

Στην επιστολή - υπόμνημα, που κατέθεσε προχτές και συζητήθηκε χτες στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Νίκος Καραντηνός αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική με την οποία "αυτή την ώρα επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου ανατροπή θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ένας "εργασιακός μεσαίωνας" που απειλεί να σαρώσει όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, για τα οποία χρειάστηκαν τόσοι αγώνες αλλά και μεγάλες θυσίες". Και αφού επισημαίνει, ειδικότερα, τα εξοντωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και των άλλων, για κατάργηση του 8ωρου, ακόμα και του δώρου και των ΣΣΕ στη συνέχεια, για να επιβάλει τους εξοντωτικούς όρους που ανέλαβε να εφαρμόσει κατ' εντολήν της ΕΕ και να απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες όλους εκείνους οι οποίοι δε θα αποδεχτούν τις αποφάσεις της για το πάγωμα των μισθών και τους νέους "κανονισμούς εργασίας", υπογραμμίζει:

"Είναι ολοφάνερο ότι στην αδίστακτη αυτή επιθετική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων στόχος είμαστε εμείς και τα δικά μας δικαιώματα. Εχουμε χειροπιαστά, σε πολλά επίπεδα, τα μηνύματα αυτής της επίθεσης. Σε πολλούς χώρους εργασίας οι εκδότες και ανάμεσά τους μερικοί νεόκοποι πρώην "συνάδελφοι" έχουν επιβάλει καθεστώς "γαλέρας" σε βάρος των συναδέλφων μας και ιδιαίτερα των νέων.

Πρόσφατη είναι, επίσης, η ιταμή και προκλητική αντιμετώπιση των συνταξιούχων μας, για τους οποίους η κυβέρνηση έκρινε ότι η αύξηση που πρέπει να τους δοθεί, φέτος, είναι μόνον 3,7% αντί των 6% της συλλογικής σύμβασης των δημοσιογράφων".

"Παράλληλα - υπενθυμίζει - διαγράφονται και σχεδιάζονται σε ένα βάθος ορίζοντα πολλά σημαντικά σε βάρος των δημοσιογράφων, τα οποία, προφανώς, θα τεθούν στον κατάλληλο χρόνο όταν οι "σχεδιαστές" το κρίνουν για να αποφύγουν το άνοιγμα πολυμέτωπου αγώνα.

Οι δημοσιογράφοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν θεατές, αδιάφοροι για όσα συντελούνται σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων", τονίζει και προσθέτει: "Η απειλή είναι σαφέστατη και δεν κάνει "επιλογές". Ούτε έχει εξαιρέσεις. Μας αφορά κι εμάς. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, συμπληρώνει ο Ν. Καραντηνός, νομίζω ότι πρέπει χωρίς αναβολές να προχωρήσουμε σε συντονισμένη δράση με όλους τους εργαζόμενους για να αποκρούσουμε την κυβερνητική αυτή έφοδο σε βάρος των δικαιωμάτων μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ