Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχούν οι ΗΠΑ, ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο γύρο συνομιλιών και συζητήσεων θα έχει η αμερικανική ηγεσία για να εκτιμήσει το κατά πόσο επιτεύχθηκε έστω και στοιχειώδης πρόοδος κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τη χρόνια τελμάτωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Την ίδια στιγμή, η ένταση ανεβαίνει και πάλι στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Οπως ανακοίνωσε, χτες, η παλαιστινιακή Αστυνομία, το άτομο που βρέθηκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο που εξερράγη στη Ραμάλα, την Κυριακή το απόγευμα, δεν είναι άλλος από τον "αρχιβομβιστή" της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις της παλαιστινιακής Αστυνομίας ήταν ότι το παγιδευμένο αυτοκίνητο προοριζόταν για βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ και ότι απλώς εξερράγη νωρίτερα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο κομάντο αυτοκτονίας, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Σαρίφ δολοφονήθηκε με 2 σφαίρες στο στήθος, περίπου, 3 ώρες πριν από την έκρηξη.

Η παλαιστινιακή Αστυνομία απέφυγε να προχωρήσει σε εικασίες, όμως, ο υπουργός Σχεδιασμού και Υποδομής, Ναμπίλ Σάαθ, κατηγόρησε τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του Σαρίφ. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής Αστυνομίας σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες ξέσπασαν στη Βηθλεέμ, ενώ η ηγεσία της "Χαμάς" προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο του Σαρίφ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος βρέθηκε χτες στο Σαρμ ελ Σέικ, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ότι θα κάνει δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέψευσε κατηγορηματικά, όπως αναμενόταν, κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Σαρίφ. Ο 32χρονος Σαρίφ θεωρούνταν διάδοχος του Γιεχία Αγιάς, εγκεφάλου των βομβιστικών επιθέσεων της "Χαμάς", ο οποίος δολοφονήθηκε το Γενάρη του 1996 με παγιδευμένο κινητό τηλέφωνο. Η "Χαμάς" είχε εκδικηθεί, τότε, με 4 βομβιστικές επιθέσεις τη δολοφονία του Αγιάς, τις οποίες, θεωρείται από πολλούς, ότι ο Νετανιάχου εκμεταλλεύτηκε για να κερδίσει την πρωθυπουργία. Ο Σαρίφ θεωρούνταν Νο 1 ύποπτος στην ισραηλινή λίστα των "ισλαμιστών τρομοκρατών".

Ομόφωνη απόφαση για το Ν. Λίβανο

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση μονομερούς αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ν. Λίβανο. Η απόφαση αυτή, που βασίζεται στις προτάσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, προβλέπει ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις εκ μέρους της λιβανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια των βορείων συνόρων του Ισραήλ πριν αρχίσει η αποχώρηση. Οπως αναμενόταν, ο λιβανική κυβέρνηση, διά στόματος προέδρου του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, απορρίπτει την ισραηλινή απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικό ελιγμό, που απέχει πολύ από την ουσία της σχετικής Απόφασης 425 του 1978 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ