Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεθοδεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Κρατική Δούμα είχε υιοθετήσει χτες στην αρχή ως βάση και μετά απέσυρε το αίτημά της να αναστείλει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Με την απόφαση αυτή ζητάει από τον Γιέλτσιν τη διεξαγωγή συζήτησης "στρογγυλής τραπέζης" για το θέμα του πρωθυπουργού με τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος δεν υποχρεούται να συγκαλέσει κάποιες "στρογγυλές τράπεζες"...

Την απόφαση υποστήριξε η ΚΟ του ΚΚΡΟ και αυτό είναι φυσικό, διότι η ιδέα της συμφωνίας για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού σε "στρογγυλή τράπεζα" ανήκει στον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Το κόμμα του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι "Γιάμπλοκο", αν και τάχτηκε "υπέρ", είναι σκεπτικιστικό γενικά απέναντι στις "στρογγυλές τράπεζες", διότι, κατά τη γνώμη της ηγεσίας του, είναι εντελώς ανώφελες. Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι τάχθηκε κατά της διεξαγωγής "στρογγυλής τράπεζας", διότι "στην προεδρική Δημοκρατία ο Πρόεδρος διευθύνει". Μετά τη συνάντησή του με τον Κιριένκο, ο Ζιρινόφσκι δήλωσε ότι η ΚΟ του κόμματός στη Δούμα θα υπερψηφίσει την επικύρωση του Κιριένκο.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα με τον Κιριένκο, τον συμβούλεψε να αρνηθεί το αξίωμα του πρωθυπουργού. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Πρώτη και κύρια συμβουλή στον Κιριένκο. Είναι νέος άνθρωπος, 35 ετών, εργάστηκε 4 μήνες υπουργός. Του βάζουν ζυγό στο λαιμό, ώστε μέσα σε μισό ή ένα χρόνο απλώς να χρεοκοπήσει... Σ' αυτή την κατάσταση το καλύτερο θα είναι να εργαστεί ως πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέντε χρόνια και να αναπτυχθεί ήρεμα, ατενίζοντας με βεβαιότητα το μέλλον". Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι το ΚΚΡΟ δε θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του Κιριένκο.

Από την άλλη μεριά, λίγο νωρίτερα ο Κιριένκο είχε προειδοποιήσει ότι δε θα κάνει παραχωρήσεις σε βουλευτές για να εξασφαλίσει την έγκριση της υποψηφιότητάς του. "Ισως ορισμένες παραχωρήσεις σε βουλευτές θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της επικύρωσης του διορισμού μου, αλλά αυτό για μένα δεν αποτελεί αρχή".

Στο μεταξύ, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γιέλτσιν θα δεχτεί τον Κιριένκο και τους προέδρους της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής) Γεγκόρ Στρόγεφ στην προεδρική κατοικία "Ρους", στα περίχωρα της Μόσχας. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του προέδρου για τη διεξαγωγή των συνομιλιών "στρογγυλής τράπεζας" ανταποκρίνεται, στην ουσία, στην έκκληση για διαβουλεύσεις πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Δούμα, την Παρασκευή, για την επικύρωση του διορισμού του Κιριένκο στην πρωθυπουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ