Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γιλμάζ προσπαθεί να "κερδίσει χρόνο"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται ένα διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την πάταξη του ισλαμισμού, αλλά και τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Η Βουλή πρέπει να εργαστεί εντατικά για τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποδώσουν καρπούς οι εννιάμηνες προσπάθειές μας", είπε ο Γιλμάζ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όπως απαιτεί ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, που στηρίζει την κυβέρνησή του χωρίς να συμμετέχει σ' αυτήν.

"Δε νομίζω ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλήρως τον Μπαϊκάλ. Αναζητούμε κοινό έδαφος", τόνισε ο Γιλμάζ, που από τον περασμένο Ιούνη ηγείται ενός "ασταθούς", όπως τον χαρακτηρίζει το "Ρόιτερς", κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σήμερα συναντάται και με άλλους ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις Μπαϊκάλ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Γιλμάζ χρειάζεται την υποστήριξη του Μπαϊκάλ στη Βουλή για την υιοθέτηση νομοσχεδίων που αφορούν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αλλά και του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, στα οποία αποδίδεται κατά ένα μεγάλο μέρος το χαώδες δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας.

Ο Γιλμάζ έχει αναγγείλει ακόμα σχέδια για να προχωρήσει σύντομα στη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την πάταξη του ισλαμισμού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουϊσλεϊ Κλαρκ, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφερόταν ότι ο Αμερικανός στρατηγός θα συζητήσει στην Αγκυρα διμερή θέματα ασφαλείας.

Τρίτη μέρα εξέγερσης

Οι αριστεροί Τούρκοι κρατούμενοι, που ανήκουν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο και έχουν καταλάβει από την Τρίτη έξι φυλακές της Τουρκίας, άφησαν χτες ελεύθερο έναν από τους 35 δεσμοφύλακες που έχουν συλλάβει ομήρους.

Σύμφωνα με το "Ανατολή" οι κρατούμενοι στην Προύσα, οι οποίοιδιαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και τη μεταφορά συγκρατουμένων τους σε άλλες φυλακές της Αγκυρας, απελευθέρωσαν το δεσμοφύλακα Σελαχατίν Κεσκίν επειδή αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ των ομήρων είναι και δύο ανώτατοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει πάντως και τις έξι φυλακές, όπου έχει εκδηλωθεί εξέγερση κρατουμένων.

Ο υποδιευθυντής των φυλακών της Προύσας δήλωσε ότι οι αρχές δεν επιθυμούν επέμβαση της αστυνομίας, εκτός κι αν αυτή καταστεί υποχρεωτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ