Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χωρίς προβλήματα έγινε η ψηφοφορία

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμάνθηκε η συμμετοχή, παρά το υποτονικό κλίμα που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι "νεκροθάφτες" του φοιτητικού κινήματος

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, σε πείσμα για μια ακόμα φορά εκείνων που όλες αυτές τις μέρες προδίκαζαν τη μεγάλη αποχή, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους και τους εκπροσώπους τους στα πανσπουδαστικό συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε χτες η ψηφοφορία στις πανεπιστημιακές σχολές και το ΤΕΙ της Αθήνας και η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών παρουσίαζε ελαφρές αυξομειώσεις κατά περίπτωση. Οι εκπρόσωποι των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας" περίμεναν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, καθώς τα μηνύματα που έρχονταν από τις σχολές μίλαγαν για ενίσχυση των ΠΚΣ. Αλλωστε, το πρώτο αποτέλεσμα που βγήκε από σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας (τμήμα Πληροφορικής) έφερνε την παράταξη με 25 ψήφους στη δεύτερη θέση (πρώτη η ΔΑΠ με 28, τρίτη η ΠΑΣΠ με 22).

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) η κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρσι, κατά τις εκτιμήσεις των φοιτητών. Η ψηφοφορία άργησε να ξεκινήσει (η τελευταία κάλπη άνοιξε μετά τις 11 το πρωί), λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, που είχαν να κάνουν, σύμφωνα με τους φοιτητές, με την καθυστέρηση της Γραμματείας να εκδώσει τις ονομαστικές καταστάσεις των εγγεγραμμένων φοιτητών. Οπως εκτιμούσαν πάντως οι εκπρόσωποι των εφορευτικών επιτροπών των τμημάτων, η κίνηση κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στη Νομική,οι εκλογές ξεκίνησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και η προσέλευση των φοιτητών ήταν ελαφρά αυξημένη στα πρώτα έτη. Μέχρι τις 4.30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 1.485 φοιτητές του Νομικού Τμήματος, στο Οικονομικό Τμήμα 620 και στο Πολιτικό 515 φοιτητές.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,στο συγκρότημα της οδού Πατησίων, που έσφυζε από ζωή, στις 2 μ.μ. είχαν ψηφίσει 200 στο σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, 300 στο σύλλογο Μηχανολόγων και 200 στο σύλλογο Χημικών Μηχανικών.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Στο ΤΕΙ Αθήνας η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ. λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, ενώ η συμμετοχή, όπως εκτιμούσαν οι σπουδαστές, στις σχολές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι διάδρομοι σε κάθε σχολή ήταν γεμάτοι, ενώ και στα τραπεζάκια όλων των παρατάξεων η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Η αναμονή μέχρι την καταμέτρηση των ψήφων αβάσταχτη, γι' αυτό και οι σπουδαστές βρίσκανε τρόπους να σπάσουν τη μονοτονία της αναμονής με τραγούδια από τα μεγάφωνα, αλλά και με το μουσικό ήχο τηςκιθάρας για τις παρέες.

Μέχρι τις 2 το μεσημέρι και παρά την καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσουν οι εκλογές, είχαν ψηφίσει συνολικά στις πέντε σχολές του ΤΕΙ 1.670 σπουδαστές. Συγκεκριμένα, στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ψήφισαν 400 σπουδαστές, στη Σχολή Τεχνολογίας Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) 610, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) 320, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) 260.

Η διεξαγωγή των εκλογών, όμως, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ανεστάλη λόγω κατάληψης κάποιων σπουδαστών, που δήλωναν έτσι την αντίθεσή τους στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, αλλά και στον ίδιο το θεσμό των εκλογών. Ετσι, μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, όταν δηλαδή η κατάληψη είχε περιοριστεί στη Γραμματεία της σχολής, είχαν ψηφίσει 80 σπουδαστές (πέρσι ψήφισαν συνολικά 160). Η απόφαση για την κατάληψη πάρθηκε προχτές σε γενική συνέλευση των σπουδαστών. Πάντως, οι εκλογές θα συνεχιστούν με νέα απόφαση του Συλλόγου.

Στο Πάντειο

Ομαλά διεξήχθη χτες η ψηφοφορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι κάλπες άνοιξαν με καθυστέρηση στα περισσότερα τμήματα, ενώ παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα, όπως στο να φθάσουν εγκαίρως οι κάλπες στα τμήματα το πρωί, ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η ψηφοφορία ξεκίνησε σε μερικά τμήματα στις 9.30 το πρωί, ενώ σε άλλα στις 10.30. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ήταν από νωρίς στα τμήματα, όπως και οι πρόεδροι, ενώ στους διαδρόμους υπήρχαν πίνακες με την αίθουσα, το τμήμα και τον όροφο που ψηφίζει το κάθε έτος, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα. Παρά το δήθεν κλίμα της αδιαφορίας των φοιτητών για τις εκλογές και των μεγάλων ποσοστών αποχής, που κάθε χρόνο προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα ΜΜΕ, οι φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες εκφυλισμού και διάλυσης των φοιτητικών εκλογών από τη ΔΑΠ (2019-04-16 00:00:00.0)
Πανσπουδαστική ψήφος ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ! (2009-05-12 00:00:00.0)
Σήμερα με αισιοδοξία για περισσότερα γαρίφαλα στις κάλπες! (2006-04-05 00:00:00.0)
Οι σύλλογοι και η ψηφοφορία (2006-04-04 00:00:00.0)
Μαζική προσέλευση στις κάλπες (2004-05-13 00:00:00.0)
Με φόντο τις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση (2001-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ