Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλες οι καταστροφές από την κακοκαιρία
  • Δυο κοινότητες της Εύβοιας κόντεψαν κυριολεκτικά να "βυθιστούν" από την καθίζηση του εδάφους
  • Σοβαρές ζημιές έπαθαν σπίτια και δρόμοι, ενώ ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία δέχτηκαν και οι αγρότες των Νομών Εύβοιας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στους Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Εύβοιας απ' την πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία έπληξε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες καταστροφές στους νομούς αυτούς εντοπίζονται στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει και σε δύο κοινότητες του Νομού Εύβοιας, αφού σπίτια και δρόμοι καταστράφηκαν λόγω της καθίζησης του εδάφους.

Οι Κοινότητες Βίταλου και Ανδρονιάνων,λόγω της συνεχούς διάβρωσης του εδάφους από το χείμαρρο "Μαυροπόταμο", που βρίσκεται ανάμεσά τους, ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο απ' την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Κοινότητας Βίταλου, στον οικισμό Κρινιάνοι,εφτά κατοικίες έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλες για κατοίκηση, ενώ άλλα 18 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές (ρωγμές) από την υποχώρηση του εδάφους. Επίσης, καταστροφές έπαθαν πολλοί δρόμοι της περιοχής, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το δρόμο που βρίσκεται στο ύψος του οικισμού Δέντρα Ανδρονιάνων,ο οποίος έπαθε καθίζηση σε βάθος 4 - 5 μέτρων!

Οι κατολισθήσεις και τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν στις δύο αυτές κοινότητες έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, ενώ οι ειδικοί ακόμα δεν μπορούν να ερμηνεύσουν για ποιους λόγους δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λέκκας,ο οποίος - αφού επισκέφτηκε τις δύο κοινότητες - επισήμανε πως "το φαινόμενο αυτό των κατολισθήσεων είναι αρκετά εκτεταμένο, αλλά είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν αμέσως τα αίτια".

Επισήμανε, μάλιστα, πως χρειάζεται η άμεση αξιοποίηση των δύο γεωλογικών μελετών που υπάρχουν για την περιοχή και η μελέτη του προβλήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, αφού στην ημερήσια διάταξη γίνεται λόγος ακόμα και για μεταφορά του χωριού.

Απ' την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Κοινότητας Βίταλου, Γ. Στρατής,ανέφερε πως στα τέλη του 1996 είχε συνταχτεί προμελέτη αντιπλημμυρικών έργων, που πρόβλεπε 70 εκατομμύρια δραχμές για τη διευθέτηση του χειμάρρου, 50 εκατομμύρια δραχμές για τη διευθέτηση των ομβρίων και ποσό 200 εκατομμυρίων δραχμών για αποχετευτικά έργα, λόγω του βεβαρημένου του εδάφους. "Αυτή η προμελέτη ποτέ δεν έγινε μελέτη γιατί δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά δε χρηματοδοτήθηκαν τα έργα", είπε χαρακτηριστικά.

Πλήγμα και για τους αγρότες

Πλήγμα απ' την κακοκαιρία δέχτηκαν και οι κάτοικοι της Κοινότητας Ανθοχωρίου Λιβαδειάς - αγρότες στην πλειοψηφία τους - αφού περισσότερα από 2.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (κυρίως σιτάρια και βαμβάκια) πλημμύρισαν. Και να φανταστεί κανείς πως οι αγρότες της περιοχής ακόμα δεν έχουν συνέλθει απ' τις περσινές πλημμύρες (14/1/97), ενώ δεν έχουν πάρει και την αποζημίωση για τις καταστροφές που έπαθαν τότε τα σπίτια τους... Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή υπάρχει τεχνητό φράγμα για τη συγκράτηση των νερών, που όμως η ολοκλήρωσή του έχει καταντήσει... "γεφύρι της Αρτας". Την ίδια ζημιά έπαθαν, σε μικρότερη κλίμακα, και οι αγρότες του Προφήτη Ηλία,αλλά και οι αγρότες του κάμπου των Βαλίων,όπου το αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στην περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας σημειώθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες ακτινιδίων και αμπελιών. Στη Φωκίδα,ιδιαίτερα στις περιοχές Χρυσού,Ελαιώνα και Αμφισσας,εκατοντάδες ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν, ενώ σε χιλιάδες άλλα έχει χαλάσει ο καρπός.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρυσού,μετά την καταγραφή των ζημιών, με επιστολή που έστειλε στη Διεύθυνση Γεωργίας της νομαρχίας, ζητάει αποζημίωση για 700 περίπου ελαιόδεντρα (10% της καλλιέργειας στην περιοχή Χρυσού) που καταστράφηκαν. Στην ίδια περιοχή μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι αμυγδαλιές. Ολη αυτή η καταστροφή αυτή ήρθε να επιδεινώσει την ήδη απελπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πτώση της τιμής του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ