Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Ενα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ήταν τελικά το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 1ης Απρίλη. Πήραν το μάθημά τους οι επίδοξοι νεκροθάφτες του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που, ο καθένας από τη δική του θέση, αφού επιδόθηκαν σε έναν αγώνα να πείσουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές για το "τέλος" του φοιτητικού κινήματος και των μαζικών του διαδικασιών, αγνόησαν επιδεικτικά εκείνους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που προσήλθαν στις κάλπες και προτίμησαν να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη "αποχή". Υπήρξε, βέβαια και η αποχή. Ομως κάποιοι επιλέγουν την τακτική να απομονώσουν μια "αλήθεια" για να κρύψουν την αλήθεια στο σύνολό της. Και αυτή είναι ότι περισσότεροι από 60.000φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν την 1η Απρίλη. Και ακόμη, ότι με την ψήφο τους καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική ενισχύοντας σημαντικά τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, τη δύναμη που εναντιώθηκε αποφασιστικά μέσα στα αμφιθέατρα και έξω στους δρόμους σ' αυτή την πολιτική, κατονόμασε τους υπεύθυνους και το μόνο που υποσχέθηκε στους φοιτητές είναι ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ανάπτυξη πολύμορφων μετωπικών αγώνων για την απόκρουσή της.

Την άνοδο των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας δεν τολμά σήμερα να την αμφισβητήσει κανένας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μίλησαν προχτές και το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση σε ποσοστά και σε ψήφους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, της μόνης και με ξεκάθαρες θέσεις συγκροτημένης δύναμης. Και είναι αυτή ακριβώς, η άνοδος των ΠΚΣ, που δίνει το στίγμα για το βασικό πολιτικό μήνυμα το οποίο αβίαστα δείχνει ότι δυναμώνει ο πόλος της αντίστασης στη συντηρητική πολιτική, στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πολιτική εκείνη, που παίζει στα διεθνή χρηματιστήρια τις ζωές των παιδιών, που σπουδάζουν και δουλεύουν και δε διστάζει να προχωρά στην "υποτίμηση" του μέλλοντός τους.

Η επιβεβαίωση των θέσεων των ΠΚΣ και η αποδοχή που συναντά η άλλη πρόταση, η πρόταση για αγώνα, η συνειδητοποίηση της ανάγκης από ευρύτερα στρώματα της νεολαίας για αντίσταση και "ενωτική - αγωνιστική αντεπίθεση" δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες για την παραπέρα αγωνιστική τους πορεία. Με την προχτεσινή ψήφο τους, οι φοιτητές και οι σπουδαστές απάντησαν και σε εκείνες τις δυνάμεις μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που είτε προπαγανδίζουν απροκάλυπτα, είτε στηρίζουν με τον τρόπο τους τη συντηρητική πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματά τους.

Οι εκλογές όμως τέλειωσαν και από την επόμενη κιόλας μέρα, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, από καλύτερες θέσεις, συνεχίζουν με τη νέα ορμή που τους έδωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές και σπουδαστές τον αγώνα για την αναγέννηση και την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Ο αγώνας είναι μακρύς και οι συσχετισμοί παραμένουν ακόμη αρνητικοί για το φοιτητικό κίνημα και την ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσής του στην αντιεκπαιδευτική επίθεση. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας αποτελούν εγγύηση σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί ενισχυμένες με τη δύναμη που τους έδωσαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές θέλουν και μπορούν να παλέψουν ώστε το φοιτητικό κίνημα να συναντηθεί με τους αγώνες όλων εκείνων, που αντιπαλεύουν τις δυνάμεις της αντίδρασης, για ένα καλύτερο αύριο στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ