Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Διαρκές έγκλημα εγκατάλειψης και υπανάπτυξης

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Στη Βορειοκεντρική Εύβοια, στο χώρο όπου συντελείται ένα "διαρκές έγκλημα", το έγκλημα της εγκατάλειψης και της υπανάπτυξης όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε χτες πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή. Μαζί με την ΓΓ του Κόμματος ήταν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ, ο Μ. Μαϊλης, μέλος της ΚΕ, ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Θ. Παππάς, γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας και άλλα στελέχη του Κόμματος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στη ΒΙΟΜΑΓΝ, στη Λίμνη και αργά το βράδυ στο Μαντούδι όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας η ΒΙΟΜΑΓΝ, λίγα χιλιόμετρα από το πολύπαθο Μαντούδι το οποίο οχτώ χρόνια υφίσταται τις συνέπειες της πλήρης εγκατάλειψης. Στα γύρω μεταλλεία που επί δεκάδες χρόνια τα εκμεταλλεύτηκαν ληστρικά οι Σκαλιστήρης, Παπαστρατής και Μποδοσάκης, το μοναδικό που βλέπεις σήμερα είναι οι τεράστιοι σωροί από μπάζα και τα άχρηστα παλιοσίδερα που έμειναν απούλητα. Η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε είναι τεράστια. Η εγκατάλειψη έφερε και την οργή του κόσμου, που χρόνια υπέμεναν και προσέφεραν την εργατική τους δύναμη για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σήμερα εξαναγκάζονται να παρακαλούν κυριολεκτικά έστω και για ένα μεροκάματο.

Στους χώρους που σήμερα δραστηριοποιείται η ΒΙΟΜΑΓΝ, πριν μια δεκαετία έσφυζε η ζωή από τρεις χιλιάδες και πλέον εργαζόμενους. Σήμερα αυτό που αντικρίζεις είναι μερικές δεκάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της οικογένειας Βαρβούτη, ο οποίος πριν τρία χρόνια αντί πινακίου φακής "αγόρασε" τα μεταλλεία του πρώην Σκαλιστήρη με τα τεράστια κοιτάσματα λευκολίθου. Στο έργο του Βαρβούτη σήμερα "χωράνε" μόνο 400 εργαζόμενοι από τους οποίους οι μισοί είναι με δίμηνες συμβάσεις.

Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κλιμάκιο της ΓΣΕΕ μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας το διαπίστωσαν "ιδίοις όμμασι". Ομως ο Κ. Βαρβούτης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το κλιμάκιο του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι όλα στην επιχείρησή του δουλεύουν "ρολόι" ακόμα και ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Δε δίστασε μάλιστα να φέρει και ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στη ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ στη Φλώρινα, λέγοντας ότι δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία. Ξέχασε μάλλον, ότι μόλις προχτές απέλυσε 10 εργαζόμενους από τη ΒΙΟΜΑΓΝ και ότι στις αρχές του Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στη Φλώρινα πραγματοποίησαν 12ήμερη απεργία.

Η Ελλάδα δεν είναι η ψωροκώσταινα κανενός

"Η εταιρία αυτή έχει μεγάλη ιστορία και είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Οποιος δεν ξέρει την ιστορία αυτής της επιχείρησης, δεν ξέρει και την ιστορία της Ελλάδας". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) που σήμερα ανήκει στον Κ. Βαρβούτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεταλλεία στην περιοχή Μαντουδίου λειτουργούν από το 1867. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η "Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να αναπτυχθεί και δεν είναι η ψωροκώσταινα κανενός" και συνέχισε ότι "μπορεί να μην έχει τον ορυκτό πλούτο που έχει η Αφρική, αλλά έχει αρκετό πλούτο που μπορεί να αξιοποιηθεί".

Αναφερόμενη στο σχέδιο Μάρσαλ, τα λεφτά του οποίου δόθηκαν για τη δημιουργία των "νέων τζακιών" όπως ήταν οι "επιχειρηματίες" που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή, εξήγησε στους εργαζόμενους για το πού στόχευαν οι Αμερικάνοι. "Επεσε αρκετό χρήμα στην Ελλάδα - τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ - αλλά η απόφαση ήταν να μην χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βαριάς αλλά να αναπτυχθούν ορισμένοι κλάδοι που είχαν περισσότερο σχέση με την κατανάλωση. Και αυτό - συνέχισε - γιατί όταν μία χώρα έχει ισχυρή βιομηχανία και μπορεί να αξιοποιήσει τις πρώτες της ύλες δεν έχει ανάγκη να εξαρτάται από τους ξένους και να την ελέγχουν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Αυτό προέβλεπε το σχέδιο Μάρσαλ. Καθόρισαν το τι θα αναπτυχθεί και πώς. Βέβαια την πλουτοκρατία του τόπου μας δεν την ενδιέφερε η ολόπλευρη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά μόνο το κέρδος" και ανέφερε ως παράδειγμα τον Σκαλιστήρη που χρησιμοποίησε ευκαιριακά τα μεταλλεία της περιοχής.

Αναφορά έκανε και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του δημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για την ανάπτυξη της επιχείρησης και την τόνωση της απασχόλησης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. "Μια κλαδική πολιτική με τη δημιουργία του Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου". Κλείνοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι μπροστά μας υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις σε τομείς όπως της παιδείας, της υγείας, στο ασφαλιστικό κ. α. και κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονιστούν τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ακόμα να ζητήσουν και τη βοήθεια της ΓΣΕΕ. Σε περίπτωση που η ΓΣΕΕ δεν ανταποκριθεί, να ξεκινήσουν από μόνοι τους και να μπουν μπροστά στους αγώνες.

Μετά τη συγκέντρωση των εργαζομένων, ακολούθησε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Κ. Βαρβούτη. Ο Κ. Βαρβούτης επισήμανε ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού καθώς και ότι έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην εταιρία. Δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον του για την απόκτηση των μεταλλείων πρώην Παπαστρατή, λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός που τον συμφέρει να τα εκμεταλλευτεί, λόγω της εγγύτητάς τους με τα μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι άσχετα από την πολιτική θέση του Κόμματος για το πού πρέπει να ανήκουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις,το ΚΚΕ θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία της επιχείρησης σε συνδυασμό πάντα με τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων και την τόνωση της απασχόλησης.

Περιοχή εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία

Ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας ήταν η Λίμνη. Εκεί έγινε συνάντηση με τους κοινοτάρχες της περιοχής, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα του τόπου. Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Λίμνης Γ. Μαναρίτσας κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τόνισε ότι η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία και ζήτησε να δημιουργηθούν άμεσα έργα ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Χαλκίδα με τη Λίμνη χαρακτηρίζοντας το έργο ως παράγοντα ανάπτυξης στην περιοχή και ειδικά στον τομέα τουρισμού.

Για εγκατάλειψη λόγο έκανε και ο πρόεδρος Προκοπίου Π. Ενωτιάδης, αναφέροντας ότι ο κόσμος εγκαταλείπει την περιοχή μη έχοντας τι να κάνει. Επίσης τόνισε την ανάγκη για την οργάνωση του αγροτικού τομέα στην περιοχή καθώς και την ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής που θα τονώσουν την τουριστική κίνηση στην περιοχή.

"Η συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού που έχει απομείνει στην περιοχή ζουν σαν Αλβανοί. Δεν έχουν λεφτά να βγουν και να πιουν έναν καφέ". Μια φωνή απόγνωσης από τον Α. Ψαρρό, δημοτικό σύμβουλο της Λίμνης που συνεχίζει: "το κόστος ζωής είναι πολλαπλάσιο στην περιοχή μας από αυτό των αστικών κέντρων, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο να είναι πολύ χαμηλό. Εντονες ανησυχίες εκφράστηκαν και για το Γυμνάσιο - Λύκειο Λίμνης, το οποίο άσχετα αν κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αιτία είναι οι κακοτεχνίες του εργολάβου που το κατασκεύασε και πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για σκάνδαλο το οποίο επιδιώκεται να κουκουλωθεί από τους αρμόδιους.

Μιλώντας με τους κοινοτάρχες η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το πρόβλημα της εγκατάλειψης δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό τονίζοντας ότι έχουμε μια κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί τους λίγους. Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, τόνισε ότι δε δικαιολογείται μια τέτοια εγκατάλειψη και υπανάπτυξη, για το λόγο ότι το νησί διαθέτει και ορυκτό πλούτο και μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται άμεσα με το εισόδημα του εργαζόμενου, που αυτή την περίοδο μειώνεται δραματικά. Τα προβλήματα της περιοχής τα συνέδεσε με τα γενικότερα της χώρας, αφού όπως τόνισε τα πάντα ξεπουλιούνται με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία έργων υποδομής η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι ναι μεν είναι απαραίτητα, αλλά το βασικό μέλημα των κατοίκων της περιοχής είναι η λειτουργία και η ανάπτυξη των μεταλλείων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές προς όφελος των εργαζομένων. Αναφορά έκανε και για την υποτίμηση της δραχμής που εκτός από την επιδείνωση που θα επιφέρει στο εισόδημα των εργαζόμενων, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη δημιουργία έργων υποδομής, αφού η κυβέρνηση θα κάνει περικοπές προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματά της.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τους κοινοτάρχες και τους φορείς της περιοχής η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη για το συντονισμό δράσης των κατοίκων της περιοχής, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν μια Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό. Για τη συνένωση των κοινοτήτων και των δήμων μέσω του σχεδίου Καποδίστριας, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο και για Καποδίστρια Νο 2, που θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και κατά συνέπεια τον αυταρχισμό, αλλά και την περικοπή κάθε έργου ανάπτυξης στην επαρχία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος της Λίμνης Γρηγόρης Παναρίτσας πρόσφερε στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναμνηστική πλακέτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ