Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρή αντίσταση στην καταιγίδα των ιδιωτικοποιήσεων

Μόνη λύση ο αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, τόνισε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, στην Επερώτηση για τις ΔΕΚΟ, Μήτσος Κωστόπουλος

Την επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ισχυρής αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα - καταστροφή του εθνικού πλούτου, που επιχειρεί η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς, επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,στην Επερώτηση του Κόμματος για τις ΔΕΚΟ. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν περιθώριο για ολιγωρία και εγκλωβισμούς σε ψεύτικα διλήμματα, ακριβώς λόγω της οξύτητας της επίθεσης.

Καταγγέλλοντας με έντονο τρόπο την κυβερνητική πρακτική, ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι "όταν η βία, η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός γίνονται νόμος, τότε νομιμοποιείται το εργατικό κίνημα να αντιδράσει, να αντισταθεί με κάθε μέσο, και το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" αποχτάει μια μεγάλη πατριωτική διάσταση.

Οταν η ψεύτικη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική δικτατορία, τότε επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων εργαζομένων να υπερασπίσουν με κάθε μέσο τα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Οταν ο λεγόμενος κομματικός πατριωτισμός και η κομματική πειθαρχία γίνονται άλλοθι για να περάσουν επιλογές νεοδοσιλογισμού, τότε ο πραγματικός δημοκράτης, ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να σιωπά. Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του, ο καθένας ας διαλέξει με ποιους θα πάει".Παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με παλιότερες σκληρές κυβερνητικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά συμφέροντα, ο Μήτσος Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι "το 1985, πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε σκληρά εισοδηματικά μέτρα για τους εργαζόμενους, κατάργησε, "ετεροχρόνισε" την ΑΤΑ κλπ. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε έντονα και είχαμε τις γνωστές εξελίξεις στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Τα σημερινά μέτρα, όπως καταγράφονται στο νομοσχέδιο για την ΟΑ και όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Παπαϊωάννου και τον ανεκδιήγητο υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, δεν αφορούν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων. Αφορούν όλο το φάσμα των θεμελιακών τους δικαιωμάτων και από την άποψη αυτή, η πείρα εκείνη του 1985, πρέπει να απασχολήσει τους εργάτες και τους συνδικαλιστές που μάχονται αυτή τη στιγμή. Αν αποφευχθούν αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος, αν σωστά διακρίνουμε ποιοι πραγματικά πονάνε για τους εργαζόμενους και ποιοι, όπως και χτες, υποκρίνονται, παίζουν παιχνίδια ξένων και ντόπιων υπηρεσιών και μηχανισμών, όπως αποδείχνει η ίδια η πικρή πείρα, τότε μπορεί να διαμορφωθούν προϋποθέσεις, ώστε τα μέτρα των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη και των νεοακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων, όποιου χρώματος, να προσκρούσουν σε ένα πανίσχυρο τείχος".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μήτσος Κωστόπουλος, στη σημερινή λειτουργία των ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει επενδύσει για την ύπαρξη και λειτουργία τους τρισεκατομμύρια δραχμές. Ομως σήμερα αυτές οι ΔΕΚΟ μέσω ειδικών συμφωνιών και νομοθετήσεων παρέχουν άπλετα προνόμια και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Ανέφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα. Κατέληξε λέγοντας πως "είτε με πολιτικά κριτήρια είτε με νομικά δει κανείς το ξεπούλημα, η εκχώρηση στους ιδιώτες μέρους ή μιας ολόκληρης ΔΕΚΟ είναι καθαρή ΚΛΕΨΙΑ".

Ειδικά στάθηκε στο επίκαιρο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" τονίζοντας πως "επιλέχθηκε ως "πιλότος" για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και για τα εργασιακά δικαιώματα". Παράλληλα, αναλύοντας συνολικά τα γεγονότα που σχετίζονται με την ΟΑ και τις εξελίξεις, το θέμα των αεροδρομίων και του ελέγχου των αερογραμμών, υπογράμμισε ότι "ο θρυμματισμός συν η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ένας τρόπος για τον καλύτερο έλεγχο των αερογραμμών από τους ξένους. Κι αυτό επιχειρείται σήμερα".

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των ΔΕΚΟ για την εθνική οικονομία της χώρας και συνολικότερα το εθνικό συμφέρον. Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους δεν είναι το αν θα περισωθεί κάτι από την επίθεση που γίνεται. "Το ζήτημα που μπαίνει - σημείωσε - είναι "ή εμείς ή αυτοί". Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Από την άποψη αυτή η πρόταση για ένα μέτωπο πάλης και κοινής δράσης των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις στρατηγικές επιχειρήσεις, είναι μια πρόταση βαθιά πατριωτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ