Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο Γιάννης Παλάσκας

"Εφυγε" χτες σε ηλικία 89 χρόνων ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Παλάσκας,που σύνδεσε το όνομα του με τις πιο επαναστατικές και προοδευτικές στιγμές του κινήματος μέσα στο Στρατό. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 6 Απρίλη από το 1ο Νεκροταφείο Αθήνας.

Ο Γ. Παλάσκας γεννήθηκε στα Γιάννινα και το 1930 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ το 1933 ονομάστηκε ανθυπολοχαγός και ως λοχαγός του ελληνικού Στρατού πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, το 1940. Από το 1936 είχε επαφή με τις οργανώσεις του ΚΚΕ και μαζί με τον Στέφανο Παπαγιάννη συμμετείχαν στη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής ομάδας μόνιμων αξιωματικών. Την περίοδο της Μεταξικής Δικτατορίας συνέβαλλε επίσης στη συγκρότηση του Δημοκρατικού Αντιφασιστικού Μετώπου μέσα στο Στρατό.

Με την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς, θα είναι από τους πρώτους που θα προσχωρήσουν στο ΕΑΜ και αμέσως μετά θα γίνει και μέλος του ΚΚΕ. Στην περίοδο της αντίστασης υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του ΕΛΑΣ, στη Δυτική Μακεδονία, στην 1η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στην Αττικοβοιωτία και ήταν διοικητής του στην Εύβοια.

Μετά την κατοχή για την πλούσια αντιστασιακή του δράση εξορίστηκε στη Νάξο μαζί με άλλους μόνιμους αξιωματικούς που υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ και αργότερα στη Μακρόνησο και σε άλλους τόπους εξορίας χιλιάδων αγωνιστών, που τους έστειλαν οι μισαλλόδοξες υπόδουλες στους Αγγλους και αργότερα στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, κυβερνήσεις.

Μετά τη μεταπολίτευση πάλεψε για το δημοκρατικό και κομμουνιστικό κίνημα, πιστός στις αρχές του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, μέχρι την τελευταία του πνοή, μέσα από τις γραμμές του κόμματός του, του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ