Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΗΛΕΙΑΣ
Πήραν το νόμο στα χέρια τους!

ΚΚΕ: Ο ενωμένος αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών, φραγμός στο ρατσιστικό παροξυσμό

Τη σκυτάλη των κρουσμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες, χωρίς η κυβέρνηση Σημίτη να αισθανθεί την ανάγκη να παρέμβει, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της, πήρε προχτές το βράδυ το Γιαννιτσοχώρι στο Νομό Ηλείας.

Κάτοικοι του χωριού πήραν το νόμο στα χέρια τους και συνέλαβαν περίπου 20 - 25 Αλβανούς μετανάστες, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, από όπου, όμως, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους. Η "αγανακτισμένη" ομάδα των κατοίκων, επειδή προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από τη "δικαιοσύνη" που απένειμε η Αστυνομία, πήραν το νόμο στα χέρια τους και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό εναντίον των αλλοδαπών, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν όπλα. Από το μένος τους δε γλίτωσαν ούτε συγχωριανοί τους, οι οποίοι διαφώνησαν με τη ρατσιστική συμπεριφορά τους.

Σημειώνεται ότι η επίθεση κατά των μεταναστών έγινε χωρίς να υπάρχει καμία εμφανής αιτία και αφορμή, αφού χρόνια τώρα οι Αλβανοί εργάζονται στο χωριό, νοικιάζουν σπίτια, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ δεν υπάρχει καμία "έξαρση της εγκληματικότητας".

Το κοινοτικό συμβούλιο προσπάθησε χτες να "κατευνάσει τα πνεύματα", χωρίς, ωστόσο, να αποδοκιμάσει τη ρατσιστική δράση των κατοίκων.

Με αφορμή το νέο πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκδηλώθηκε στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Σε ρατσιστικό παροξυσμό εξελίσσεται η ιδεολογική επίθεση κατά ξένων οικονομικών μεταναστών, που για καιρό αναπτύσσεται οργανωμένα, μεθοδικά και στη χώρα μας.

Πίσω από το νέο πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, με συλλήψεις Αλβανών μεταναστών στην Κοινότητα Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, όπως και από ανάλογα κρούσματα σε κοινότητες της Πιερίας και της Κορινθίας, βρίσκεται η συντονισμένη, μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη εκστρατεία "κέντρων", που έχουν συμφέρον να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις αιτίες των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Πρόκειται για "κέντρα", που έχουν στόχο τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος, την εξουδετέρωση κάθε προσπάθειας να ενωθούν οι εργάτες, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, ώστε να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους. Εκστρατεία, την οποία πλασάρουν αρκετά ΜΜ Ενημέρωσης, βομβαρδίζοντας καθημερινά το λαό μας με το δηλητήριο της ξενοφοβίας.

Η έξαρση της εγκληματικότητας και στη χώρα μας συνδέεται πρώτα απ' όλα με την ένταση της εκμετάλλευσης, την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της απόλυτης εξαθλίωσης. Συνδέεται με την "άνθηση" των αξιών της πλουτοκρατίας, όπως ο ατομικισμός, το κυνήγι του κέρδους. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι καθαρά πολιτικό θέμα και προϋποθέτει φιλολαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι η υστερία κατά των μεταναστών, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι φαινόμενα εξαιρετικά επικίνδυνα για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Χρειάζονται άμεσα μέτρα ελέγχου, περιορισμού της ασυδοσίας των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν επιβάλει καθεστώς "γαλέρας" στην απασχόληση των μεταναστών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης και απόγνωσης.

Καλεί τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει την εξάπλωση του ρατσισμού, να απαιτήσει την ισοτιμία Ελλήνων και ξένων εργατών.

Καλεί τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους Ελληνες και ξένους εργάτες, με τον ενωμένο αγώνα τους, να βάλουν φραγμό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα συγκάλυψης της ρατσιστικής και ξενόφοβης πολιτικής της ΕΕ (2002-07-06 00:00:00.0)
"Παίζουν" με τη φωτιά του ρατσισμού (1999-07-10 00:00:00.0)
Γέφυρα ειρήνης ενάντια στην ξενοφοβία (1998-05-05 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα ρατσισμού (1998-04-05 00:00:00.0)
Από κοινού πάλη με τους ξένους μετανάστες (1998-04-02 00:00:00.0)
ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ (1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ