Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται τα πνεύματα

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΛΩΡΙΔΑ

ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Ανεβαίνει το θερμόμετρο" στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μία ημέρα μετά την κηδεία του αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", Μοχιγιεντίν Σαρίφ. Οπαδοί της "Χαμάς" ξεχύθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων ζητώντας αιματηρή εκδίκηση για το θάνατο του Σαρίφ. Η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις.

Σε εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προχώρησε, χτες, η "Χαμάς", σύμφωνα με σχόλια των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων,οι οπαδοί της οποίας πραγματοποίησαν ογκώδεις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις στη Νάμπλους, τη Χεβρώνα και την πόλη της Γάζας. Και στις τρεις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αντιισραηλινά και αντιαμερικανικά συνθήματα, με την προτροπή "Χτυπήστε το Τελ Αβίβ" να ξεχωρίζει. Κάηκαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ και εκτοξεύτηκαν σκληρές απειλές κατά του Ισραήλ. Στη Γάζα πύρινο λόγο εκφώνησε ο τοπικός ηγέτης της "Χαμάς" Ισμαϊλ Χαντέχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η Χαμάς θα ανοίξει νέο κύκλο πολέμου όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκδικηθεί το θάνατο του Σαρίφ". Ο Χαντέχ υπογράμμισε ότι η εκδίκηση για το θάνατο του Σαρίφ θα είναι κατά πολύ αιματηρότερη από τις βομβιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς, το Γενάρη του 1996. Την ίδια, περίπου, ώρα ένας Ισραηλινός αυτοκινητιστής τραυματίστηκε σοβαρά από πέτρα, ενώ οδηγούσε έξω από τη Ραμάλα.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποφύγει τις επίσημες εκτιμήσεις και δηλώσεις. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία της "Χαμάς", προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα και να αποφευχθούν ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις. Κανένα σχετικό σχόλιο δεν έκανε και ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, για να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά την αποκλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο Σαρίφ να δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο, συνεργάτη του Ισραήλ.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διέψευσε, όπως αναμενόταν, ότι το Ισραήλ έχει την οποιαδήποτε σχέση με το θάνατο του Σαρίφ και εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να σταματήσει τυχόν βομβιστικές επιθέσεις. Προειδοποίησε, δε, ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ, τότε αποκλειστικός υπεύθυνος θα είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης,από τον οποίο ζήτησε να επέμβει για να σταματήσει η παραπληροφόρηση σχετικά με το θάνατο του Σαρίφ.

Παράλληλα, εντείνονται τα μέτρα που λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός, τόσο στην περίμετρο των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, όσο και στην Ιερουσαλήμ. Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι των Ισραηλινών στρατιωτών σε στάσεις, σε αγορές και σε πολυκαταστήματα της Ιερουσαλήμ, ενώ έχουν ενισχυθεί οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στις πόλεις και στα οδικά μπλόκα της Δυτικής Οχθης. Παρά τα οξυμένα πνεύματα, όπως έγινε γνωστό, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Ιερουσαλήμ, τον επόμενο μήνα, στην επέτειο του εορτασμού συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κατάκτηση της Ιερής Πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ