Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδιαβητικά φάρμακα εκτός λίστας

Χαράτσι ή ταλαιπωρία έχουν να διαλέξουν οι διαβητικοί, ενώ ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, διαβεβαιώνει ότι όλοι οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται όπως και πριν τα, εκτός λίστας, φάρμακα

Από 35.000 μέχρι και 45.000 δραχμές το μήνα θα αναγκαστούν να πληρώνουν ορισμένοι διαβητικοί ή ν' αλλάξουν θεραπεία, καθώς έχουν βγει εκτός της λίστας των φαρμάκων ορισμένοι τύποι ινσουλίνης. Πέρα απ' την οικονομική επιβάρυνση, οι διαβητικοί θα αναγκαστούν - αν αλλάξουν θεραπεία - να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς τα νέα θεραπευτικά σχήματα τους είχαν εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο ζωής και ψυχικής ισορροπίας.

Ηδη στην εφημερίδα μας υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες (τα στοιχεία των ασθενών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου), όπου οι γιατροί δε ρισκάρισαν να γράψουν ως "αναντικατάστατο" φάρμακο την INSULIN PROTAPHAN NOVOLET IM που βρίσκεται εκτός λίστας και στοιχίζει 9.114 δρχ. το κουτί. Κάθε ασθενής που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο της ινσουλίνης χρειάζεται περίπου τέσσερα κουτιά το μήνα. Δηλαδή το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 36.500 δραχμές, αλλά εάν σε αυτές προστεθούν και τα χρήματα για τα λεγόμενα "στυλό", τότε το κόστος φτάνει στις 45.000 δραχμές.

Οι παραπάνω πλευρές επισημάνθηκαν χτες και σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβητικών, που γίνεται αύριο στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι οι δύο φαρμακευτικές κατηγορίες (γλιβενκλαμίδη και φαινφορμίνη ή μετφορμίνη), που αποκλείστηκαν από τη λίστα, είναι πολύτιμες για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα "στυλό" ινσουλίνης, που επίσης δεν περιλαμβάνει η λίστα, αφορούν κυρίως τους διαβητικούς τύπου 1, δηλαδή τα παιδιά. Στην Ελλάδα έχουμε 150 νέες περιπτώσεις νεανικού σακχαρώδη διαβήτη το χρόνο, για τις ηλικίες μέχρι 15 ετών. Υπολογίζεται ότι σήμερα το πρόβλημα αφορά ένα στα 1.000 παιδιά. Συνολικά στην Ελλάδα οι διαβητικοί ανέρχονται σε 700.000.

Διαβεβαιώσεις κόντραστην πραγματικότητα

Κι ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας φαίνεται να μην έχει αίσθηση των διαστάσεων του αναβρασμού και της αναστάτωσης που επικρατεί ανάμεσα στους ασφαλισμένους και τους ασθενείς ειδικών κατηγοριών. Ετσι και χτες ο Κ. Γείτονας έκανε δήλωση στην οποία αναφέρει: "Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, τη ρητή διαβεβαίωση, ότι η λίστα φαρμάκων δε στερεί από κανένα πολίτη το αναγκαίο επιστημονικά φάρμακο. Και στην περίπτωση, που φάρμακο εκτός λίστας, κρίνεται από τον γιατρό αναντικατάστατο, ο ασφαλισμένος το παίρνει όπως και πριν. Την αλήθεια αυτή πολλοί προσπαθούν να κρύψουν. Την αλήθεια αυτή, ιδιαίτερα επιχειρεί να στρεβλώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), χρησιμοποιώντας ακόμα και παραπλανητικά διαφημιστικά σποτ. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και τους καλώ να συναισθανθούν αμέσως τις ευθύνες τους. Κανένας και πολύ περισσότερο δι' ίδιον όφελος δεν μπορεί να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες για τα ευαίσθητα θέματα της υγείας τους".

Να σημειώσουμε ότι ο ΠΦΣ, αν και δεν τάσσεται ευθέως κατά της λίστας φαρμάκων (προκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για Ευρω-λίστα) εντούτοις στα σποτ στα οποία αναφέρεται ο υπουργός, περιγράφει την πραγματική κατάσταση: Οτι δηλαδή ο ασθενής ή θα πληρώσει τα εκτός λίστας φάρμακα ή θα υποβληθεί σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία μέσα απ' την απίθανη γραφειοκρατία. Επίσης ο ΠΦΣ τονίζει ότι η μετάθεση της ευθύνης απ' τα ασφαλιστικά ταμεία στην τσέπη των ασφαλισμένων αποτελεί αντικοινωνική πολιτική που πρέπει να σταματήσει.

  • Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε νέα μέθοδος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη με εμφυτεύσιμη αντλία χορήγησης ινσουλίνης.

Πρόκειται για συσκευή μικρού μεγέθους που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του διαβητικού και ρυθμίζει αυτόματα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμφυτευτεί περισσότερες από 40.000 αντλίες και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στον "Ευαγγελισμό" η πρώτη εμφύτευση στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ